Guide

Slik blir du en bedre student

I mine dager som student var det blokk og papirnotater som gjaldt, kanskje en stasjonær hjemme-PC. Utviklingen har heldigvis kommet langt på disse årene, og nå finnes det hundrevis av hjelpemidler, både på nett og fysiske teknologiske vidunder som gjør studiehverdagen enklere.

Informasjon på nett
En av de største fordelene ved at de fleste studenter i dag har en bærbar maskin, er selvsagt den søkbare tilgangen til all informasjonen som ligger på nett. Universiteter over hele verden har online-biblioteker med fagkunnskap, og skulle du likevel ikke finne det du leter etter der, har du resten av nettet å ta av.

Det er imidlertid også en rekke onlinetjenester som kan hjelpe deg å organisere både studietiden, og hvordan informasjonen du finner benyttes videre.

Zotero
Det finnes en rekke verktøy der ute som ikke alle kjenner til, og Zotero er et av disse. Zotero er en gratis utvidelse til Mozilla Firefox, og hjelper deg å indeksere og finne kildehenvisninger til oppgavene du jobber med. Selv om studier i større og større grad blir digitale, og man slipper og bla gjennom tusenvis av indekseringskort, er du avhengig av å kunne vise til kilder og på en praktisk måte organisere disse. De fleste jobber i nettleseren direkte, og med Zolero blir alt arbeidet ditt lagret direkte i vinduet. Programmet benytter seg av åpen kildekode slik at du med enkelhet kan dele informasjon, eller skrive ut i for eksempel pdf-format.


Med Zotero får du kategorisert alle kildene dine enkelt.

Graph
Matte har aldri vært min sterkeste side, jeg tror faktisk det var det kjedeligste jeg visste da jeg gikk på videregående, men jeg klarte nå og karre med meg nok kunnskap likevel. Andre derimot synes imidlertid det er veldig interessant, og da er Graph et meget nyttig program for å holde styr på grafene dine. Programmet tegner og analyser to-dimensjonale grafer, og innenfor disse litt begrensete rammene kan du imidlertid gjøre alle tenkelige og utenkelige operasjoner. Selv om vi selvsagt savner muligheten til å lage 3d-dimensjonelle modeller, er det friheten i det avanserte brukergrensesnittet som gjør dette til et uunnværlig verktøy for både mattestudenter og ingeniører.


Har du en Niels Henrik Abel i magen er Graph det perfekte verktøyet for deg.

Knol.com
Redigeringskrigen pågår for fullt på Wikipedia, og dette har gjort at du vet egentlig aldri helt kjenner sannhetsgehalten i det du leser. Artikler endres fra dag til dag, og de fleste sakene som legges inn er anonyme, og dermed har man heller ikke muligheten til å sjekke hvem som har lagt inn det du tar som god fisk. Google-eide Knol.com er helt nystartet, og de skryter av å ha mer informasjon enn det man kan finne hos Wikipedia, noe som selvsagt ikke medfører riktighet, ettersom det ikke er et like omfattende leksikon. Det som imidlertid er interessant med Knol, er at artikkelforfattere ikke er anonyme, og utvalget vokser raskt. Dette gjelder både pannekake-oppskrifter og siste oppdateringer på hva som skjer innen partikkelfysikk hos CERN. Fremdeles i oppstartsfasen, men vokser i lynraskt tempo..


Knol.com kan vise seg å bli et meget nyttig verktøy på sikt

Olympus LS-10
Opptakere er ikke det samme som de var i gamle dager, og Olympus nye taleopptaker slår det meste vi har sett så langt. Mikrofonen gjør at du kan ta opp tale i god kvalitet på lang avstand, og likevel være i stand til klokkeklart høre hva som blir sagt. Den har 2 GB internminne, samt rom for ekstra minnebrikker, og du kan også spille av mp3-filer. Det til og med samtidig som du tar opp den utrolig kjedelig forelesningen som du ikke følte for å høre akkurat da. Med linjært PCM-opptaksegenskap og samplingrate på inntil 24bit/96kHz er du sikret relativt god kvalitet på opptakene dine også. Kan med hell også benyttes til konsertopptaket på åpningsfesten sammen med dine nye studievenner.


Med Olympus nye opptaker får du med deg alt, selv fra bakerste rad.

IRISPen
For noen virker dette som science-fiction, men for alle som allerede har benyttet seg av en, er det et uunnværlig verktøy. Ikke bare skanner pennen teksten du har foran deg, den er også i stand til å oversette til hele 128 forskjellige språk. Mye pensum er på engelsk på mange studier, og dermed blir det viktigste at den har støtte for engelsk til norsk, men skulle du gå på språkstudier innen andre språk, vil du også ha et ess i ermet. Tidligere fungerte denne typen penner mest som små tekstskannere, men nå både oversetter de, og du får et ferdig tekstdokument ut i andre enden.


Oversettelsespenner kan spare deg for mye arbeid.

HP 50G
Hewlett-Packard har vært verdensledende innen avanserte kalkulatorer i flere tiår, og nå snakker vi kalkulator med samtlige store bokstaver. Det denne kalkulatoren ikke kan utføre for mattestudenter, og også for ingeniører og andre fagfolk, kan rett og slett ikke utføres av denne typen maskiner. Den er langt fra billig, men den håndterer avanserte grafiske matematiske modeller, også i 3D, samtidig som den kommer med et meget brukervennlig opplæringssystem for de aller fleste av kalkulatorens funksjoner. Hvis det er noe penger igjen etter fadderuken, er dette alle matematikeres drøm.


Hewlett-Packards 50G er den ultimate kalkulatoren.

Mer om utstyr til studiene
Vi i Teknofil har laget en helt egen tipsguide ved kjøp av PC på et studielånbudsjett, og den finner du her. Vi har også funnet frem til de kuleste bæreveskene til laptopen din, og en omfattende oversikt over de nye, billige PC-ene for årets skoleår.

Disse trenger neppe nærmere beskrivelse:
Questia: Stort og dyptgående faglig oppslagsverk
Historyguide: Lenker til artikler om historie.
Wikipedia: Generelt oppslagsverk.
Google Earth:Digitalt verdensatlas.
World Wide Telescope: Guidet tur i galaksen.

Nyttige norske språksider:
Språkrådet
Ordbok.no

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen