GUIDE: Slik blir du en bedre fotograf
Guide

Slik blir du en bedre fotograf

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Det er solgt flerfoldige hundre tusen av digitale speilreflekskameraer i Norge de siste årene. Selv i et kriseår som 2009 regner bransjen med at det skal selges over hundre tusen slike kameraer her til lands. Det er klart at så mange habile fotografer finnes ikke i et lite land som vårt. For at alle disse fotokundene skal få bedre bilder med sitt nyanskaffete utstyr, trenges det i mange tilfeller opplæring. Dette har fotobransjen også innsett, og det finnes mange tilbud av fotokurs til alle de nye fotografene.

Les flere artikler:
- Slik blir du en bedre fotograf (hovedartikkel)
- Canon kurser overalt
- Nikon går i dybden
- Ikke bare fotofabrikantene
- Utenfor storbyene

Grønn auto?
Alle de som har kjøpt sitt aller første speilreflekskamera i løpet av de siste få årene, er nok de som trenger opplæring mest. Dersom man kun har erfaring fra kompaktkamera og den vanlige bruken av slike fotoapparater, så vil mange velge enkleste vei til å ta bilder: De fleste stiller inn kameraet sitt til det helautomatiske programmet «grønn auto», og tar alle bildene sine slik. Dette er en enkel og grei ting å gjøre, men man utnytter slett ikke alle mulighetene som et moderne speilreflekskamera har å tilby på denne måten.

Både kameraprodusenter og fotobutikker ser at kundene trenger mer kunnskap for å utnytte kameraene sine bedre. Dette handler rett og slett om å gjøre kundene mer tilfredse, i tillegg til at en litt mer skolert fotograf antakelig vil kjøpe mer utstyr. For vår del vil vi også tilføye at det er morsommere å ta bilder, dersom man har litt grunnkunnskap om hva som skal til for å lage bedre blinkskudd!

Litt mer avansert fotografering er heller ikke så vanskelig som man skulle frykte. Det er ikke så mye kunnskap som skal til før man har tatt et langt steg videre fra den helautomatiske kamerainnstillingen. Når det er gjort, åpner det seg langt flere muligheter for å ta kreative bilder som flere enn du selv vil glede seg over å se.

Grunnleggende kunnskap
Kurstilbudene vi har sett på er i all hovedsak grunnleggende fotokurs. Det er klart at det er slike kurs det mest behov for, tatt i betraktning av hvem det er som trenger det mest. I noen tilfeller er dette kurs som aktøren selv har utviklet, i andre tilfeller har han alliert seg med en ekstern partner for å levere kursingen. I begge tilfeller dreier det seg som regel om kortvarige kurs med grunnleggende innhold.

Slike generelle fotokurs har en fordel og en ulempe som er samme ting på en gang: På den ene siden får du ikke spesialopplæring på akkurat ditt eget kamera, på den andre siden trenger du ikke å ha et spesielt kameramerke selv for å delta på kurset. Vi mener at fordelen med generelle kurs er større enn ulempen, fordi det uansett er grunnleggende og universelle emner som må læres først, og dermed er ikke opplæring på spesialfunksjonene til et spesielt kameramerke så stort.Alternativet er å ta et kurs som bruker samme kamera som deg selv. Da vil du lære å bruke menyene i ditt eget kamera, og det kan selvsagt gjøre veien kortere til bedre bilder. Noen fabrikanter tilbyr slike grunnkurs på kjøpet når du handler inn fotoutstyret, og det er jo en fordel i forhold til mer generelle kurs. Dette er noe du bør forhøre deg om, når du står i butikken og vurderer kamerautstyr.

Er kurs nødvendig?
Vi mener at et nybegynnerkurs i digital fotografering kan være svært nyttig. Da får man demonstrert viktige funksjoner til utstyret sitt, og man får inn litt terminologi i samme slengen. Dette gjør at terskelen for å komme i gang med å bruke mulighetene som finnes i kameraet blir mye lavere. I tillegg gjør denne kunnskapen deg mye bedre i stand til å lese brukerveiledningen til kameraet, der mange gode tips til å bruke kameraet riktigere er gjemt bort bak faguttrykk og terminologi.

Når den grunnleggende kunnskapen om digitalkameraer og foto generelt er på plass, er det ikke sikkert at kursing er den eneste farbare veien videre. Det er vel knapt noen emner som det er skrevet flere bøker og nettsider om, enn akkurat fotografering. Disse får man mye mer ut av når det grunnleggende er på plass, og det er akkurat dette som grunnkursene vi omtaler i denne guiden tar seg av.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen