Slik blir de kommende skjermkortene

Dette er AMD og Nvidias mobile skjermkort

Ny informasjon er lekket på nett.

Nettstedet Semiaccurate.com har gravd frem informasjon på flere av de kommende mobile skjermkortene fra både AMD og Nvidia, ment for bærbare maskiner.

Nvidia viderefører eldre teknologi

Ryktebørsen har det fortsatt til at Nvidia vil begynne å masseprodusere de nye Kepler-skjermkortene en gang i desember. Lanseringen kan finne sted rundt samme tid, men produktene vil trolig ikke komme på markedet før de første ukene i 2012.

Dette er Kepler:
Nvidias nye superskjermkort

Når det kommer til de bærbare versjonene av Kepler-skjermkortene, ser det ut til at flere av modellene faktisk vil være basert på dagens kjerne, Fermi. Noen modeller skal være designet fra grunnen av, men flere modeller skal bare krympes ned til 28 nm, fra dagens 40 nm, hevder Semiaccurate.

De totalt ti modellene, som foreløpig bærer produksjonsnavn, benytter alle GDDR 5-minne. Busbredden ligger på 64 bit, 128 bit og 256 bit, men Nvidias tradisjonelle 384 bit er foreløpig ikke å se. De forskjellige skjermkortene er designet for å ha en varmeutvikling på alt mellom magre 15 watt, og opp til 75 watt.

Tabellen viser videre at man regner med at de første vareprøvene skal være tilgjengelig i oktober, før masseproduksjonen starter mot slutten av året.

AMD fornyer

Skjermkortene i dagens AMD-generasjon er navngitt etter en karibisk øygruppe. AMD viderefører den samme navnpolitikken, men denne gangen er det områder rundt London som vil pryde den neste generasjonen skjermkort.

Wimbeldon, Heathrow og Chelsea er kortene, der Wimbeldon er toppmodellen. Samtlige kommer i både XT- og PRO-versjoner, og skal produseres på 28 nm.

Her vil toppmodellene faktisk få hele 4 GB GDDR5-minne, med en busbredde på 256 bit. De øvrige modellene som er lekket har 2 GB minne og halve busbredden.

Det termiske design-punktet, TDP, ligger her på mellom 25 watt og 80 watt.

Alt avhenger av TSCM

Både AMD og Nvidia satser på å starte masseproduksjon av skjermkortene deres mot slutten av året og utover nyåret. Her er det ikke de to skjermkortgigantene som holder igjen, det er fabrikken TSCM.

TSCM produserer selve kjernen til skjermkortene, og de jobber nå iherdig med få 28 nm-produksjonen til å fungerer godt nok til å starte masseproduksjon av skjermkort. Så fort TSCM får i gang maskinene, vil skjermkortene tyte ut i høyt tempo.

Ryktebørsen er foreløpig ganske stille når det gjelder den alternative fabrikken, GlobalFoundries.

(Kilder: Semiaccurate 1 og Semiaccurate 2)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen