Slik blir årets Windows-telefoner

Det er lenge siden Microsoft begynte å snuse på mobilmarkedet. Det har allerede gått to år siden programvaregiganten lanserte sitt første operativsystem for smarttelefoner, Windows Mobile 2003.

Satsingen kan ikke sies å ha vært noen stor suksess hittil. Smarttelefoner utgjorde kun 5 % av mobilmarkedet i fjor, og selv om man inkluderer PDA-er i regnestykket har Windows Mobile en fattig markedsandel på 20 %. Til sammenligning har Symbian OS kapret seg en andel på 50 %.

Giganten fra Redmond har imidlertid ingen planer om å gi opp satsingen sin med det frste, og legger nå de siste strøkene på tredje versjon av operativsystemet sitt - Windows Mobile 2005 (WM'05).

De første bildene fra det nye operativsystemet har nå lekket ut på nettet. Disse gir oss en liten pekepinn på hva vi har i vente når WM'05 begynner å dukke opp i Windows-telefoner til sommeren.

Overhalt grafikk
Microsoft har gitt operativsystemet sitt en solid visuell overhaling. Mens dagens smarttelefoner har kjørt en 176 x 220-punkters oppløsning, ser det ut som om 240 x 320 punkter vil være det vanlige i kommende modeller. Det gir mulighet for et mer visuelt attraktivt operativsystem.

Man har holdt seg til det tradisjonelle Windows-oppsettet, der man bruker en Start-meny for å få tilgang til programmer og innstillinger. Systempanelet med ikoner legger seg nå i nederste høyre hjørne.

Skrivebordet i WM'05 holder seg også trofast til tradisjonen fra tidligere utgaver. Her får man en oversikt over dagens gjøremål, innkommende meldinger, anrop og annen relevant informasjon. Man kan synkronisere bilder fra Outlook som vises når personer på kontaktlisten ringer.

Ny versjon av Office
WM'05 vil inneholde en ny versjon av Office Mobile. Denne pakken vil som vanlig romme lommeutgaver av Word og Excel, og man har nå også gjort det mulig å lese Powerpoint-presentasjoner på telefonen.

De nye utgavene av Word og Excel vil åpne for flere funksjoner enn det vi har vært vant til tidligere. Blant annet skal den mobile utgaven av Word endelig ha fått støtte for å lese tabeller, noe som har vært et stort savn i dagens versjon. På samme måte skal Excel Mobile nå komme med adskillig bedre støtte for å lage grafer og diagrammer.

Powerpoint Mobile vil ikke ha noen støtte for å redigere filer, og kan kun brukes til å lese og vise frem filer fra den vanlige utgaven av programmet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen