(Bilde: Shutterstock 79773424)

Slik virker GPS-en i mobiltelefonen din

Høytsvevende og superpresise klokker sørger for at appene dine vet hvor du er.

Uansett om du kjører, seiler eller flyr – hvis du er underveis et sted nyter du i dag som oftest svært godt av det globale satelittnettverket GPS. Men visste du at systemet som sørger for at du finner veien trygt frem dit du skal egentlig bare er en drøss høytsvevende klokker?

For å forstå hvordan det globale posisjoneringssystemet fungerer må vi reise litt bakover i tid, til den kalde krigen, og det amerikanske forsvarets behov for å holde styr på hvor atomubåtene deres befant seg. Hvis ubåtene skulle kunne sende sine missiler til sine sovjetiske mål, og ikke for eksempel til Halden, måtte de nemlig vite både retningen de skulle skytes mot og hvor langt de skulle fly.

Det å finne ut av posisjonen sin mens du er midt utpå havet er dog ikke bare enkelt. Du kan kanskje bruke kart, kompass og stjernenes posisjoner for å få en viss peiling, men når du sitter på en sverm av atomraketter er det greit å være heeelt sikker før du trykker på knappen. Det amerikanske luftforsvaret, med sine strategiske bombefly, hadde også tilsvarende behov.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (5)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen