En gigantisk meteor er én av fire scenarioer Popular Science hadde for Jordas undergang i 1939.
Teknofil
En gigantisk meteor er én av fire scenarioer Popular Science hadde for Jordas undergang i 1939. (Bilde: Popular Science)

Slik vil verden ende ifølge 1939

Månen eksploderer, eller så fryser vi ihjel.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Året var 1939 og verden var på randen av en katastrofal verdenskrig. Ikke rart amerikanske Popular Science kom opp med fire måter vi kommer til å gå til grunne på – ved siden av krig og elendighet, selvfølgelig.

Nå har det populærvitenskapelige magasinet gravd i arkivene sine og funnet disse dommedagsprofetiene, som ble utgitt i september 1939 (tilfeldigvis samme måned som Den andre verdenskrig startet). Så hva kunne vi ha i vente ifølge 30-tallet? Meteorer, sinnsyk varme og kulde, samt en måne som går amok.

Meteornedslag

Foto: Popular Science

Popular Science kom regissør Michael Bay i forkjøpet og la fram sin egen versjon av Armageddon – akkompagnert av toneangivende illustrasjoner.

Det første scenarioet går ut på at en gigantisk meteor slår ned på Jorda (eller rettere sagt midt på Manhattan i New York City), mens vettskremte folk flykter for livet. De som ikke blir knust til støv av selve meteoren, kan vente seg «fryktelige jordskjelv» og «luftstormer» som følge av det voldsomme nedslaget.

Vi koker ihjel

Foto: Popular Science

Mens folkene på bildet desperat forsøker å kjøle seg ned med vifter og parasoll, brenner hele storbyen ned i bakgrunnen. Nå har Sola gått berserk, og utviklet seg til å bli en lyshissig supernova.

Popular Science forestilte seg at dette plutselig kunne skje, og antok at mindre enn åtte minutter med solpisking var nok til å utslette alt liv på Jorda. I form av at vi blir om til damp og røyk.

Vi fryser ihjel

Foto: Popular Science

I denne dommedagsversjonen er det nøyaktig det motsatte som skjer, og Sola tar det kult. Nå har vår lokale stjerne blitt utbrent, og resultatet er en stadig kjøligere planet.

Bildet viser livet på ekvator, som er det eneste stedet det går an å overleve – enn så lenge. Til slutt har Sola gitt opp, og livet på Jorda blir følgelig umulig.

Månen eksploderer

Foto: Popular Science

Lite visste vi at den tilsynelatende hyggelige Månen skal bli vår bane. I dette spinnville scenarioet har kraften som holder Månen i sjakk rundt Jorda gått bananas, noe som fører til at vår satellitt blir trukket nærmere og nærmere.

Tidevannet vil oversvømme alt utenom de høyeste tinder, og til slutt avslutter Månen det hele med et eneste stort brak. Satellitten eksploderer og tar livet av de som måtte finne på å fremdeles være i live. Deretter fortsetter månerestene å sirkle rundt Jorda – som en grotesk versjon av Saturn.

Gamle spådommer er morsomt:
Slik så 2013 ut i 1988 »

(Kilde: Popular Science)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen