Slik ser Project Vault-kortene ut.
Slik ser Project Vault-kortene ut. (Bilde: Google/YouTube)

Slik vil Google kryptere mobiltelefonen din med et mikro-SD-kort

«Project Vault» skal gjøre mobilsikkerheten mye bedre.

Det manglet ikke på nyheter på Googles nylig avholdte I/O-konferanse, hvorav en del var ventet, mens andre avsløringer var høyst uannonserte. Blant de uventede avdukingene var en ny, snedig sikkerhetsløsning for mobile enheter som Google har kalt «Project Vault».

Project Vault er en løsning som i korte trekk innebærer å bruke et mikro-SD-kort til å kryptere kommunikasjonen og lagring av data på mobiltelefoner og nettbrett. Det er naturlig nok ikke snakk om et vanlig mikro-SD-kort, men snarere det Google kaller en hel liten «datamaskin» i mikro-SD-format.

Skal gjøre enhetene idiotsikre

Selve brikkene inneholder både en egen ARM-prosessor, et eget operativsystem, en NFC-antenne og er ifølge Google fullastet med ulike krypteringstjenester som blant annet lar brukeren kryptere både strømming, tale og meldinger. I tillegg tilbyr brikkene 4 GB med kryptert, sikker lagringsplass.

Vault-systemet skal være svært enkelt å bruke. Bildet en en skjermdump fra demonstrasjonen av konseptet.
Vault-systemet skal være svært enkelt å bruke. Bildet en en skjermdump fra demonstrasjonen av konseptet. Foto: Google/YouTube

Systemet legger blant annet til rette for at to personer kan kommunisere med hverandre «ende-til-ende», helt uten at noen av dataene eksponeres for vertssystemene som brukeren benytter. Dermed skal brukeren altså kunne ha full kontroll på dataene og kommunikasjonen.

Heller ikke selve operativsystemene til mobiltelefonen eller nettbrettet man bruker Vault-brikken med vil kunne få innsyn i kommunikasjonen som foregår med Vault-systemet aktivert. Ved å operere «uavhengig» av operativsystemet har det heller ingenting å si hva slags operativsystem eller hvilken versjon du kjører.

Vil bli lansert på forbrukermarkedet

Konseptet ble demonstrert på scenen under I/O-konferansen, hvor det ble sendt meldinger mellom to Vault-aktiverte mobiltelefoner. Ved siden stod det en skjerm som viste hva tredjepartsserveren så – som bare en ren siffertekst.  

Systemet skal også være svært enkelt å bruke – ifølge Google er det bare å plugge inn brikken og sette i gang. Enheten som Vault-brikken brukes i vil kun oppfatte enheten som en vanlig lagringsenhet, så det trengs ingen spesiell konfigurering av mobilen eller nettbrettet for å få det hele til å fungere.

Project Vault er imidlertid ennå på det eksperimentelle stadiet og vil i første omgang være rettet mot bedriftsmarkedet. I skrivende stund tester Google ut 500 prototyper internt i selskapet. Etter hvert er planen å slippe produktet på forbrukermarkedet, men det er altså uvisst når dette vil skje.

Den største nyheten på I/O-konferansen var nok Android M: Vi har allerede tatt en snikktitt på operativsystemet »

(Via Softpedia)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen