(Bilde: iStockphoto)

Slik var mobilåret 2012

Se høydepunktene fra året som gikk, og få et gjensyn med de mest populære sakene.

Et begivenhetsrikt 2012 går mot slutten, og det er på tide å oppsummere. I tillegg til å se på de viktigste trendene fra året som gikk, har vi også laget en oversikt over høydepunktene fra hver måned gjennom hele året.

Skjermene ble større

To av årets høydepunkter: Samsung Galaxy Note II (til venstre) og Galaxy S III.
To av årets høydepunkter: Samsung Galaxy Note II (til venstre) og Galaxy S III.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
LG Optimus Vu er en mellomting mellom nettbrett og smartmobil.
LG Optimus Vu er en mellomting mellom nettbrett og smartmobil.

En av de mest tydelige trendene i 2012 var at telefonene fortsatte å vokse i størrelse. I løpet av året kom skjermene på toppmodellene opp i 4,7 og 4,8 tommer. Større skjermer finnes også, som på Samsung Galaxy Note 2, der skjermen måler hele 5,5 tommer. Men det er et format Samsung foreløpig er alene om, og som har havnet i en kategori som på engelsk gjerne kalles «phablets». Det betyr kort og godt at apparatet er en hybrid mellom telefon (phone) og nettbrett (tablet).

LG forsøkte seg med et liknende produkt kalt Optimus Vu. Denne varianten har 5 tommer skjerm, og skjermformatet 4:3. Men Optimus Vu ble ingen suksess i Norge.

Etterspørselen etter større skjermer fikk til slutt også Apple til å gi etter. I høst kom den første iPhone-en som ikke hadde 3,5 tommer skjerm. Apple fulgte i konkurrentenes fotspor og byttet til 16:9-format. Men med 4-tommers skjerm er iPhone for en pusling å regne, sammenliknet med modeller som HTV One X+, Samsung Galaxy S III og LG Optimus 4X HD. Telefoner med full HD-oppløsning har vi ennå ikke sett i Norge, men HTC rakk å lansere sin Butterfly med 5 tommer 1080p full HD-skjerm på det asiatiske markedet.

Fra to til fire kjerner

ZTE Grand X IN var den første mobiltelefonen med Intel-prosessor.
ZTE Grand X IN var den første mobiltelefonen med Intel-prosessor.

Det er lenge siden en mobiltelefon fikk større regnekraft enn datamaskinene som ble brukt for å sende Apollo til månen. Ved inngangen til 2012 var tokjerneprosessorer hot. Nå er det fire kjerner som gjelder, selv om nye tokjerneprosessorer i mange tilfeller gjør en like god jobb.

Helt på tampen av 2012 kom også ZTE med den første mobiltelefonen som har prosessor fra Intel. Arkitekturen skiller seg fra den vi ser i andre mobiler, og det blir spennende å se hva prosessoren er god for. For selv om vi har sett telefonen i år, så skriver vi 2013 før den kommer i salg.

Ingen nye aktører har gjort seg gjeldende på det norske markedet i 2012. Motorola var på en snarvisitt, og leverte noen gode telefoner og spennende løsninger. Alcatel har også dukket opp på et par bransjearrangement, men telefonene uteblir. Det samme gjør Lumigon-mobilen, som det nok har kostet de norske investorene noen kroner å utvikle.

Nokia Lumia 800 fikk vårt Anbefalt-stempel da vi testet den i januar. .
Nokia Lumia 800 fikk vårt Anbefalt-stempel da vi testet den i januar. .

Året oppsummert

Januar

Testen av Nokia Lumia 800 var Amobils mest leste sak i januar 2012, etterfulgt av testene av Samsung Galaxy Xcover og Samsung Galaxy Y.

Februar

Huawei U8860 Honor.
Huawei U8860 Honor.

I februar var Huawei Honor-testen månedens klikkvinner. Testen av den rimelige Huawei-telefonen danket ut testene av Nokia 700 og Nokia Lumia 710 med god margin.

I februar kom også meldingen om at Sony hadde gjennomført sin plan om å kjøpe Ericssons andel av Sony Ericsson, og dermed var det takk og farvel til Ericsson-mobilene. Takk og farvel var det også til Ludo Mobil, for de 22 000 kundene som hadde kjøpt mobilabonnement i Idar Vollviks mobilselskap. Kundene ble overtatt av Chess, etter at Ludo Mobil ble gjeldsslaver under Ventelo.

Mars

Lanseringen av Apples 3. generasjon iPad var ett av høydepunktene i mars.
Lanseringen av Apples 3. generasjon iPad var ett av høydepunktene i mars.

I mars fikk vi endelig komme til Lumigon og se deres nye mobil, Lumigon T2. Men det ble med sniktitten. I stedet var det Apple som stjal oppmerksomheten i mars, med lanseringen av et nytt nettbrett. Brettet fikk det lite strategiske navnet The new iPad, ettersom det i løpet av året skulle komme to enda nyere brett fra Apple.

Apples nettbrett sparket også i gang en diskusjon om hva som er 4G, da den nye iPad-en ble solgt som 4G-brett uten mulighet for å koble seg til 4G-nettene i Norge (LTE). Testen av den nye iPad-en ble også vår mest leste sak i mars, tett etterfulgt av testen av Sony Xperia S.

I mars levde også fremdeles lykkelige i troen på at alle Windows Phone 7-mobiler skulle kunne oppgraderes til Windows Phone 8. Det viste seg senere å være feil, og bidro ikke akkurat til å bedre Nokias status.

April

Testen av HTC One X var den mest leste artikkelen iapril.
Testen av HTC One X var den mest leste artikkelen iapril.

Den mest leste saken fra april i år, er testen av HTC One X. Med 226 000 visninger fikk den mer en dobbelt så mye oppmerksomhet som sak nummer to på listen, testen av HTC One S.

April var også måneden da Chess lanserte «FriBruk»-abonnementet, og Google åpnet sin skylagringstjeneste. Samsung passerte Nokia i størrelse, og NRK lanserte en ny og mer mobilvennlig løsning for Nett-TV.

Mai

Samsung Galaxy S III kom i mai. Testen har så langt mer enn en kvart million sidevisninger.
Samsung Galaxy S III kom i mai. Testen har så langt mer enn en kvart million sidevisninger.Foto: Amobil.no

Mai ble også vendepunktet for Sony, som endelig kunne lansere nye vanntette mobiltelefoner. Det skulle vise seg å bli godt mottatt, og selv om Sony ikke på noen måte nærmer seg gammel storhet, så peker i alle fall kurvene i riktig retning.

Den største nyheten i mai var det likevel Samsung som stod for. Etter måneder med rykter kom Samsung Galaxy S III omsider i salg. Ikke uventet ble testen av denne telefonen månedens mest leste sak, med over dobbelt så mange visninger som sak nummer to, testen av LG Optimus 4X HD.

Juni

Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE er fortsatt det eneste 4G-nettbrettet som selges i Norge, hvis du ikke regner med hybridløsningen Asus PadFone 2.
Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE er fortsatt det eneste 4G-nettbrettet som selges i Norge, hvis du ikke regner med hybridløsningen Asus PadFone 2.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

I juni testet vi Nokia Lumia 900, HTC One V og Sony Xperia P og Xperia U, i tillegg til ZTE Blade II. Av disse var det Lumia 900 som fikk klart mest oppmerksomhet fra våre lesere. Motorola lanserte Razr Maxx, en Android-mobil med overlegen batterikapasitet. Operatørene lanserte nye og rimeligere utenlandspriser, og Altibox kom med en sin Chill-tjeneste. Denne gjør det mulig for Altibox-kunder å ta TV-kanalene med på mobilen.

I juni fikk vi også stifte bekjentskap med konseptet PadFone – en kombinasjon av mobil og nettbrett, der mobilen fungerer som innmat på et større nettbrett. Siden har Asus kommet med en oppdatert versjon, uten at hverken PadFone eller den liknende løsningen med skjerm og tastatur til Motorola-mobiler, har vunnet de helt store tilhengerskarene.

Apple, derimot, sliter ikke med mangel på tilhengere. I juni fikk Apple-folket en etterlengtet iOS-oppdatering, denne gangen til versjon 6.0. Mest oppmerksomhet fikk nok de nye kartene, som var så fulle av feil og mangler at Apple til slutt måte krype til korset og be om forlatelse. En mann ble pekt ut som syndebukk, og kartene – vel, de blir stadig flikket på.

Samsung lanserte også det første nettbrettet som faktisk kunne brukes i norske 4G-nett. Brettet heter Galaxy Tab 8.9 LTE, og ved slutten av året var det fremdeles det eneste tilgjengelige 4G-brettet i Norge.

Se høydepunktene fra årets seks siste måneder på neste side

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen