(Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Slik utvinnes silisium til elektronikk og solceller

Norsk selskap har utviklet en revolusjonerende metode for silisiumproduksjon – vi har tatt en kikk på hvordan sand blir til avanserte elektroniske brikker.

Grunnstoffet silisium er det nest mest vanligste grunnstoffene på jorden, etter oksygen. Ifølge Store Norske Leksikon er 27,7 vektprosent av jordskorpen laget av silisium, og silisium er altså det grunnstoffet i fast form vi har aller mest av. Silisum er også det viktigste halvledermaterialet, altså et materiale som leder strøm dårligere enn metaller – men som i visse tilfeller kan lede strøm. Halvledere er helt essensielt innenfor moderne elektronikkproduksjon, og mikroprosessorer, minnebrikker og andre elektroniske brikker er alle laget av halvlederen silisium.

Ute i naturen finner du ikke silisium i fri tilstand, men grunnstoffet er bundet til oksygen i såkalte silikatmineraler. Silisiumdioksid – SiO2, altså ett silisiumatom og to oksygenatomer – finner du ute i naturen som blant annet kvartskrystaller. Mye av silisiumet i verden stammer faktisk opprinnelig fra kvartsgruver i Norge, og fra Elkem – som er en av verdens ledende produsenter av silisium. PC-en du sitter og leser dette på kan altså inneholde elektroniske brikker laget av det som en gang var kvarts fra Elkems gruve i Tana i Finnmark...

Men hvordan i alle dager fremstiller man avansert elektronikk av sand og stein? Vi tok turen ut til Institutt for Energiteknikk (IFE) på Kjeller for å spørre noen av de fremste ekspertene på området.

Dr. Werner Filtvedt (til venstre) er fagområdeleder i avdelingen for solenergi på IFE, mens Sverre Sørensen er prosjektleder for Dynatec-reaktoren.
Dr. Werner Filtvedt (til venstre) er fagområdeleder i avdelingen for solenergi på IFE, mens Sverre Sørensen er prosjektleder for Dynatec-reaktoren. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Fra kvarts til silisium

Ute på IFE møter vi Dr. Werner Filtvedt, som er fagområdeleder i avdelingen for solenergi på IFE, og hans kollega Sverre Sørensen, som er prosjektleder. Begge jobber i Askim-selskapet Dynatec, som har utviklet en helt ny type silisiumreaktor som gjør det mulig å utvinne silisium på en mye mer effektiv måte enn det som har vært tilfelle frem til i dag.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (11)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen