Slik trodde de at vi skulle reise på 70-tallet
Teknofil
(Bilde: Our New Age)

Slik trodde de at vi skulle reise på 70-tallet

Framtiden ville ha personlige tog, ikke biler.

Det er ikke godt å si hvordan framtiden blir om 40 år. Vi har hørt løfter om svevebiler og roboter i evigheter, men de glimrer fortsatt med sitt fravær. 

På 70-tallet tenkte de også fremover, og de var sikre på at fenomenet PRT ville være noe alle ikke bare hadde hørt om i framtiden, men bruke hver eneste dag.

Foto: Our New Age

PRT står for Personal Rapid Transit, og var rett og slett en blanding av personbiler og vanlige tog. Da den amerikanske økonomien var på bunnivå på 70-tallet drømte de seg nemlig vekk til en framtid hvor de kunne få en slutt på de eviglange bilkøene.

Ikke bil, ikke tog

Amerikanerne elsket bilene sine og de elsket hvor fleksibelt det var å kunne kjøre hvor man ville, men det var både slitsomt å eie dem, vedlikeholde dem og ikke minst betale for dem. PRT skulle være løsningen.

Foto: Our New Age

I stedet for lange tog som kjørte til forhåndsbestemte stasjoner, ville PRT bestå av individuelle vogner for enkeltpersoner og familier. Dette ville beholde den personlige sfæren og folk kunne dra hvor de ville. 

Foto: Our New Age

En perfekt løsning, eller hva? 

Vel, omtrent 40 år senere er det fortsatt ikke lett å finne noen levninger av PRT-drømmene til amerikanerne. Det er et par byer som fortsatt snakker om et lignende system, som Milton Keynes i Storbritannia, som ønsker å implementere et lignende system med 200 vogner, men det har ikke akkurat blitt noen transport-revolusjon. 

Det er alltid like gøy å sammenligne framtidsvisjoner med faktisk resultat:
Slik trodde de 2013 ville se ut i 1988 »

 

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen