Slik tar du guttungen i å råkjøre
Teknofil
(Bilde: Truvolo/Indiegogo)

Slik tar du guttungen i å råkjøre

Ny dings gjør det mulig for foreldre å spionere på barnas kjørevaner.

På innsamlingsnettstedet Indiegogo er oppstartsselskapet Truvolo igang med å samle inn penger til sin nye bilovervåkningstjeneste, melder Gizmodo. Løsningen består av en sender som kobles til bilens kjørecomputer, og en app til Android eller iOS. Dataoverføringen til en mobilenhet skjer via Bluetooth.

Med Truvolos system skal det blant annet være mulig å overvåke bilens bensinforbruk i detalj, enkelt lagre kjørebok, se forslag hvis du får feilmeldinger, samt gi deg konkrete tilbakemeldinger på hvordan du kan kjøre tryggere, basert på kjørestilen din. Du kan også legge inn informasjon om når bilen sist var på service og når den hadde siste oljeskift.

Den aller viktigste funksjonen, derimot, er å gi foreldre muligheten til å overvåke kjøringen til barna sine, og få varsler på mobilen sin dersom et familiemedlem kjører uaktsomt.

Utvikleren hevder at over 70 prosent av amerikanske foreldre bekymrer seg når tenåringen låner bilen deres. I USA kan du riktignok få sertifikat som 16-åring – eller som 14-åring i enkelte stater – men vi tipper at det er noen foreldre i Norge som deler bekymringen for sine 18-19-åringer også.

Ifølge Trygg Trafikk har ungdom en høyere ulykkesrisiko i trafikken enn øvrige aldersgrupper. Samtidig viser statistikken at 70 prosent av ungdommer som dør i trafikkulykker er gutter.

Samler inn data

Truvolo sier de har en fungerende prototyp av løsningen, men at de trenger 100 000 dollar for å kunne lansere dette på markedet. I skrivende stund, etter cirka et døgn på Indiegogo, har de fått inn nesten 5000 dollar. Det er 34 dager igjen av innsamlingen.

Foto: Truvolo

Det som kanskje kan få noen til å vegre seg mot å sponse – og bruke – et slikt overvåkningssystem i bilen sin, er at Truvolo samler inn en del opplysninger om hvordan bilen kjøres. Dette blir anonymisert, litt på samme måte som stedstjenester fra Google eller Apple på mobilen, men er likevel noe mange kvier seg litt for. Derimot står det også i vilkårene at Truvolo er villige til å overlate opplysninger til politiet dersom de blir pålagt å gjøre det i forbindelse med en etterforskning.

Hva synes du? Kan dette være en god idé?
Kommenter i forumet nederst på siden
!

I Sverige skal Volvo teste noe helt nytt i år:
100 selvkjørende biler slippes løs i trafikken i Gøteborg »

(Kilder: Indiegogo via Gizmodo, Trygg Trafikk)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen