Guide
I dag er det mye enklere å holde batterilevetiden god enn det pleide å være. Men noen ting må du fortsatt passe på. (Bilde: Rawpixel / Shutterstock.com)

Slik tar du best vare på batteriene dine

Du kan ikke alltid stole på brukerveiledningen.

Myter kan være seigliva. Hovedregelen er at fagpersoner forsøker å avlive dem, men noen ganger ser vi det stikk motsatte. La oss se på batteriene. De som aldri varer lenge nok, og forsøksvis driver mobiltelefonene og PC-ene våre. De blir sterkere og mer kompakte år etter år, men de store revolusjonene uteblir, samtidig som nye bruksområder og apper driver bruken oppover. Hvis du er en av dem som fortsatt leser bruksanvisninger, har du muligens lagt merke til at dingseprodusentene støtt anbefaler en rekke tiltak for å ta vare på batteriene.

Gamle råd, for gamle batterier

Disse anbefalingene setter seg i folks kollektive bevissthet, og gjentas både i nettfora og sosiale medier. Blant de som gjentas oftest, er at man innimellom bør lade batteriene helt ut før man lader dem opp igjen. Dette skal være bra dersom man ønsker å beholde kapasiteten i batteriene. Både skepsis til løsninger for hurtiglading, og konstant tilkobling til lader, er gjengangere. Så hva er riktig?

Man må fortsatt være litt varsom med lading av startbatterier i bil. Men en elektronisk styrt lader gjør vedlikeholdet vesentlig enklere.
Man må fortsatt være litt varsom med lading av startbatterier i bil. Men en elektronisk styrt lader gjør vedlikeholdet vesentlig enklere. Foto: kurhan / Shutterstock.com

En liten nyansering kan gjøre så godt som alle batteripåstandene riktige. De har nemlig ikke oppstått helt uten grunn. Ser vi tilbake på eldre batteriteknologier enn de som er utbredte i dag, vil de fleste av påstandene passe for én eller flere av disse. Men, i dag er det knapt noen bærbare dingser som drives av eldre Ni-Cad- (Nikkel kadmium) eller Ni-MH-batterier (Nikkel-Metallhydrid), og startbatterier for biler er slett ikke noe vi trekker rundt på.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (3)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen