Slik ser Mars One for seg at den første Mars-koloniseringen vil starte.
Slik ser Mars One for seg at den første Mars-koloniseringen vil starte. (Bilde: Mars One)

Slik skal mennesker kolonisere Mars om få år

«Mars One»-prosjektet har store planer – men mange er kritiske.

Etter hvert som romteknologien gjør nye fremskritt har det å foreta bemannede reiser til vår røde naboplanet Mars også blitt mer nærliggende, noe NASA allerede har begynt å lukte på. Andre har imidlertid enda større ambisjoner - nemlig å starte menneskelig kolonisering av planeten - og det innen relativt kort tid.

Som nettstedet Engadget nå har laget en lengre reportasje om er det en nederlandsk organisasjon som heter «Mars One» som visstnok skal sørge for å realisere disse mildt sagt ærgjerrige planene.

Sikter på år 2027

Organisasjonen ble stiftet i 2012 og arbeider med å organisere og finansiere de første koloniene på Mars, noe de tar sikte på å oppnå allerede innen år 2027. For å få til dette er det selvsagt mye som må klaffe, både teknologisk og økonomisk, og personene bak har heller ikke på langt nær alle detaljene på plass når det gjelder hvordan det skal gjøres.

På den teknologiske siden har organisasjonen imidertid skissert et knippe hovedkomponenter. Først og fremst må den første gruppen, som skal bestå av fire personer, fraktes til planeten, en tur som tar rundt syv måneder. Denne gruppen skal lande på planeten i landingsfartøyer foreslått konstruert av Lockheed Martin eller Elon Musk-selskapet SpaceX.

I tillegg til menneskene skal disse fartøyene blant annet inneholde såkalte «life support units» som skal sørge for å generere vann, strøm og luft for astronautene. Strøm lages ved hjelp av solcellepaneler, mens vann skal lages ved å smelte is i bakken på planeten som er blitt påvist tidligere.

Illustrasjon av innsiden av boenhetene.
Illustrasjon av innsiden av boenhetene. Foto: Mars One

Oppblåsbare boenheter

En atmosfære som astronautene kan puste i skal skapes ved å blant annet hente ut nitrogen fra atmosfæren på Mars. Nitrogen er hovedbestanddelen i luft, og forekommer også i atmosfæren på Mars, men kun i en svært liten mengde. Oksygen kan dannes ved å dyrke planter, og karbondioksiden som trengs til fotosyntesen kan hentes fra Mars' atmosfære, som er rik på nettopp karbondioksid.

Som vi har meldt tidligere utvikler imidlertid NASA for øvrig en teknologi som kan konvertere karbondioksid til rent oksygen i forbindelse med den kommende arvtakeren til Curiosity-roveren.

Ellers skal Mars One-fartøyene også frakte opp egne boenheter som kan blåses opp og vil by på omgivelser som ligner på vanlige leiligheter.På denne måten er det altså meningen å lage permanente bosetninger på Mars, hvor beboerne skal bygge opp en fungerende infrastruktur for et levedyktig samfunn. Beboerne vil da måtte belage seg på en enveisbillett, så eventuelle frivillige må altså da akseptere at Mars blir det nye hjemmet.

Mange kritikere

Mars One mener altså at prosjektet er realistisk, men naturlig nok har organisasjonen møtt på mange kritikere. Forskere har for eksempel pekt på at det må mye mer forskning til før det kan bli mulig å kolonisere Mars. Et annet problematisk aspekt er at kolonien kun vil ha det utstyret de bringer med seg, så om noe går galt og man for eksempel trenger reparasjoner finnes det ingen løsninger.

Aller mest problematisk er imidlertid det økonomiske aspektet. Sjefen for Mars One, Bas Lansdorp, mener han kun trenger 6 milliarder dollar for å finansiere prosjektet, mens NASA visstnok har beregnet at et tur-retur-oppdrag til Mars vil koste minst 100 milliarder dollar. Det skal attpåtil være et konservativt estimat. 

Kritikere peker på at Mars One er en nonprofit-organisasjo med begrensede midler, og stiller seg derfor svært tvilende til hvordan man skal klare å stable et slikt gigantisk prosjekt på beina. Dermed er det nok fremdeles en stund til vi får se en kolonisering av Mars. Mer informasjon om Mars One finner du på hjemmesiden, og se også videoen under, hvor sjefen for prosjektet svarer på spørmål.

NASA jobber også med teknologi som skal bringe mennesker til Mars: Her tester de raketten som en dag vil hjelpe byrået å oppnå bragden »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen