Snart kan det komme langt bedre og billigere skjermer med punktskrift. Dette er kun et illustrasjonsbilde.
Snart kan det komme langt bedre og billigere skjermer med punktskrift. Dette er kun et illustrasjonsbilde. (Bilde: MyImages - Micha/Shutterstock.com)

Her er nettbrettet som viser blindeskrift

Ørsmå luftbobler hever og senker punkter på skjermen. Se hvordan teknologien fungerer »

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det finnes allerede skjermer som ved hjelp av mekaniske mekanismer kan brukes av blinde, men disse er gjerne både kostbare og upraktiske. Nå melder University of Michigan om en ny løsning som kan muliggjøre mye billigere og mer brukervennlige skjermer.

Den nye tilnærmingen innebærer å bruke såkalte «mikrovæsker», som er en samlebetegnelse på væsker som er designet for å kunne manipuleres og kontrolleres via ørsmå kanaler og i svært små volum.

Manipuleres med lufttrykk

Løsningen går ut på å bruke slike væsker til å danne hevede punkter på skjermen, som igjen brukes til å skape blindeskriften, eller punktskrift som det også kalles.

Slik ser prototypen av den nye løsningen ut.
Slik ser prototypen av den nye løsningen ut. Foto: UoM

Punktene dannes mer spesifikt av ørsmå luftbobler som hever og senker punktene ved å simpelthen ved å slå lufttrykket av og på. På denne måten fungerer systemet ifølge forskerne litt som transistorer i vanlige databrikker, ved at det bare opererer med to binære verdier for hvert punkt, altså av og på.

Andre løsninger krever derimot dedikerte informasjonskanaler for hvert punkt. Det nye konseptet skal dermed legge til rette for en langt mer kostnadseffektiv og praktisk metode for å bygge inn lange kjeder med punkter i skjermene.

Kommer på egne brikker

Punktene kommer på egne «brikker», som ifølge forskerne kan benytte omtrent samme produksjonsprosess som vanlige databrikker. Forskerne håper at dette igjen kan gjøre det økonomisk gangbart å lage hele sider med punktskrift, i stedet for skjermer som kun viser enkeltlinjer, slik som andre løsninger gjør.

Målet er å bygge elektroniske skjermer som kan lese omtrent på samme måte som en vanlig bok, men der er uvisst hvor langt unna dette målet er. Mer informajson kan du finne hos University of Michigan.

Funksjonshemmede hjelpes stadig med ny teknologi: Her går en lam person ved hjelp av en robotdrakt »

(Via Digital Trends)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen