Stanford-forskere mener de kan løse VR-kvalme gjennom snedige skjermløsninger i VR-brillene. Dette er et illustrasjonsbilde.
Stanford-forskere mener de kan løse VR-kvalme gjennom snedige skjermløsninger i VR-brillene. Dette er et illustrasjonsbilde. (Bilde: The Eye Tribe)

Slik skal forskere fjerne den plagsomme VR-kvalmen

Stanford-forskere mener nå de har løsningen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

VR-teknologien er spennende, men står fremdeles overfor en del utfordringer som gjør at mange ennå ikke trykker teknologien uforbeholdent til sitt bryst. Én av dem er den berømte kvalmefølelsen mange opplever, men nå tror forskere de har løsningen på dette.

Stanford University i California jobber nemlig med et par nye VR-briller som de mener skal få has på kvalmeproblemet gjennom å tilpasse seg brukeren på en bedre måte enn tidligere. Nærmere bestemt skal brillene kunne finjusteres til hver enkelt brukers personlige egenskaper, først og fremst når det gjelder hvordan vi ser.

Et av problemene den nye tilnærmingen skal løse er det faktum at VR-briller ikke lar brukere fokusere på samme måte som i virkeligheten, hvor det kun er det man retter blikket mot som er i fokus, mens bakgrunnen er ute av fokus.

VR-briller er kult, men kan fort gjøre deg kvalm. Dette er Oculus Rift.
VR-briller er kult, men kan fort gjøre deg kvalm. Dette er Oculus Rift. Foto: Eirik Helland Urke, TU Media

«Flytende linse»

Forskernes løsning heter «adaptive focus display», som i kombinasjon med øyesporingsteknologi altså er i stand til å endre fokus etter hvordan man bruker øynene på skjermen, slik at opplevelsen blir mest mulig naturlig. 

Et par av maskinvarekonseptene som testes ut i denne forbindelse er en «flytende linse» som endrer skjermen og mekanisk flytting av selve skjermen frem og tilbake, litt på samme måte som man justerer en kikkert. De tekniske findetaljene er ikke helt klare, men løsningene skal ifølge forskerne altså kunne ta høyde for personlige variasjoner i synsmesssige egenskaper og gi en kvalmefri VR-opplevelse.

Dette er mildt sagt ikke første forsøk på nye, optiske løsninger for å bli kvitt kvalmeproblemet. Tidligere har vi blant annet meldt om «lysfeltbaserte» løsninger, som også handler om å la brukere skifte fokus på en naturlig måte, og teknikker som dreier seg om å stimulere nervene i det indre øret.

Hvilken anti-sjøsykeløsning som når forbrukerproduktene først gjenstår å se, da det meste ennå er på det eksperimentelle nivået.

VR-skjermer kan i tillegg snart bli mye skarpere: Ny LCD-teknikk kan føre til tre ganger høyere pikseltetthet »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen