Illustrasjonsbilde av det nye konseptet.
Illustrasjonsbilde av det nye konseptet. (Bilde: Facebook/Eutelsat)

Slik skal Facebook gi gratis Internett til Afrika

Satellittene vil ha en kapasitet på 90 gigabit per sekund.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Flere store Internett-aktører konkurrerer for tiden om å levere nettilgang til de mange delene av verden som ennå har fått tatt del i Internettets gleder og sorger, og i en fersk pressemelding forteller Facebook om et nytt stort fremskritt på denne fronten.

Selskapet har nemlig inngått et samarbeid med Eutelsat Communications om å spre satelitt-basert, gratis Internett til områder sør for Sahara i Afrika. Eutelsat, som er et fransk selskap, er en av verdens største satelitt-tilbydere.

Komplett system

Det nye samarbeidet innebærer å benytte den fremtidige satelitt-modellen AMOS-6 til å bygge et dedikert system som omfatter all den nødvendige infrastrukturen for å koble opp de som ikke har tilgang via vanlige bakkebaserte løsninger.

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Andrey Armyagov/Shutterstock.com

Det er uvisst nøyaktig hvilke land som skal dekkes av prosjektet, men det skal dreie seg om «store» områder i både den østlige, vestlige og sørlige delen av Afrika, og altså sør for Sahara, hvor mangelen på infrastruktur er størst.

AMOS-6-satelittene som skal brukes benytter den såkalte Ka-band-plattformen, som også brukes av selskapets nåværende KA-SAT-satelitter. Disse bruker «spotbeam»-antenner som sender ut signaler med høy konsentrasjon, og er koblet til nettverk av bakkestasjoner. 

Jobber også med Internett-droner

Den nåværende KA-SAT-plattformen bruker 82 spotbeam-antenner som ifølge Eutelsat gir en samlet kapasitet på rundt 90 gigabit per sekund, og som gjør det mulig å levere Internett til over én million hjem med hastigheter som er sammenlignbare med ADSL. Det er uvisst hvor mange antenner det kommende AMOS-6-baserte systemet får.

Facebook har for øvrig også planer om å levere Internett via lasere på svære droner, men der er uvisst hva som er status på disse planene. Å bruke satelitter til å spre Internett er Facebook ellers ikke alene om, og i august meldte vi at også Samsung har tilsvarende planer.

Ikke minst jobber også Google med å spre Internett: Nå skal søkegiganten gi gratis Wi-Fi til millioner av mennesker i India » 

(Via Mashable)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen