Airbus' flyvende taxier blir tilsynelatende ganske brukervennlige og helt automatiserte.
Airbus' flyvende taxier blir tilsynelatende ganske brukervennlige og helt automatiserte. (Bilde: Airbus)

Slik skal du bruke Airbus' flyvende taxier

Viser frem det futuristiske konseptet i ny video.

De flyvende bilene vi ofte ser i science fiction-filmene har vi ennå ikke sett så mye til, men flere selskaper jobber med lignende, luftbårne løsninger. Et av dem er flyselskapet Airbus, som ønsker å gi oss flyvende taxier i fremtiden. Som The Verge melder har selskapet nå vist frem akkurat hva de har i tankene.

I forbindelse med Paris Air Show-messen har Airbus lagt ut en ny konseptvideo som demonstrerer de flyvende taxiene, utviklet under prosjektnavnet Vahana, i aksjon. 

Bruker mobilapplikasjon

Fartøyet som vises frem i videoen er en propelldrevet og selvkjørende innretning som lander og letter vertikalt. Kunder kan tilkalle de flyvende drosjene via en egen mobilapplikasjon, som også kan brukes til å betale for tjenesten, tilsynelatende litt på samme måte som for eksempel Uber.

Dette skuet kan bli vanligere i bybildet i fremtiden om Airbus vinner frem med planene sine.
Dette skuet kan bli vanligere i bybildet i fremtiden om Airbus vinner frem med planene sine. Foto: Airbus

Fartøyene lander på egne landingsplasser kalt Vertiport, som etter videoen å dømme skal utstyres med automatiserte ramper man kan bruke til ombordstigningen. Etter en automatisk sikkerhetssjekk tar taxiene så av vertikalt og følger flyruten til destinasjonen.

De flyvende innretningene er koblet opp mot et sentralisert system som tar seg av lufttrafikkontrollen, som både definerer flyrutene og sørger for å forhindre overlappende ruter. Taxiene er også utstyrt med teknologi for å unngå hindringer og registrere farer i luften, for eksempel fugler.

Ennå er teknologien altså kun på konseptstadiet, og når den eventuelt blir realisert for vanlige folk avhenger av mange faktorer, ikke minst endringer i lovverk og reguleringer. For øvrig er det flere andre som jobber med tilsvarende løsninger, for eksempel Uber, som etter planen skal teste ut sine flyvende taxier allerede om få år.

Videoen av Airbus' konsept kan du se under.

Airbus leker også med idéen om å kombinere luft- og bakkekjøretøyer »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen