Moro på presentasjon, men dronen er også både nyttig og kostnadsbesparende for norske nettselskapet. Her ved Eilert Henriksen, nettdirektør i Fredrikstad Energi (nummer to fra venstre) og Jan Erik Brattbakk, nettdirektør i Ringeriks-kraft (nummer tre fra venstre).
Moro på presentasjon, men dronen er også både nyttig og kostnadsbesparende for norske nettselskapet. Her ved Eilert Henriksen, nettdirektør i Fredrikstad Energi (nummer to fra venstre) og Jan Erik Brattbakk, nettdirektør i Ringeriks-kraft (nummer tre fra venstre). (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Når strømmen går kommer dronene

Mer ekstremvær har ført til at norske nettselskaper omfavner ny teknologi.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Interessen for droner har nærmest eksplodert den siste tiden, men er du egentlig interessert i at det lokale strømselskapet ditt skal leke seg med droner på din regning? Svaret bør være ja, for på sikt kan det faktisk spare deg for mange kroner i nettleie og føre til langt mindre nedetid i strømnettet om elementene skulle lage sprell – noe både meterologer og andre klimaeksperter mener de vil gjøre i langt større grad fremover. 

For selv om det ikke er hele grunnen til at de nå satses på, kan Eilert Henriksen, nettdirektør i Fredrisktad Energi, fortelle at dronene jammen vil komme godt med:

– Mer ekstremvær krever raskere feilretting. Droner kan allerede fly for å inspisere skader, men foreløpig med manuell sikt opp til dem. Det som vil revolusjonere feilsøkingen vår er at vi i fremtiden kan sende droner av gårde til problemområder uten direkte sikt, altså kun ved hjelp av forhåndsgitte GPS-koordinater, forteller han.

Se konseptvideo med dronene nederst i saken!

Denne droneprototypen kan inspisere linjestrekk gjennom forhåndsdefinerte GPS-koordinater. Den har innebygget infrarødt kamera som lar den spotte feil gjennom automatisk dataprosessering, og en lidar – som hindrer den i å krasje.
Denne droneprototypen kan inspisere linjestrekk gjennom forhåndsdefinerte GPS-koordinater. Den har innebygget infrarødt kamera som lar den spotte feil gjennom automatisk dataprosessering, og en lidar – som hindrer den i å krasje. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Droneinspektører

Droner er Christian Thun Eriksens felt. Han er prosjektarkitekt hos eSmart Systems i Halden og har vært med på å bygge en prototyp-drone for bruk til for eksempel å inspisere feil eller holde oppsikt med strømnettet gjennom å fly langs en forhåndsplanlagt rute.

– I dag gjøres oppsiktsarbeid enten ved å gå til fots eller ved å bruke helikopter langs linjenettet.

Helikopter er kostnadskrevende og byr på utfordringer med HMS-regler – i og med at vi ofte må fly svært nær linjene for å få godt overblikk, forteller han.

For eksempel herfra kan dronene sendes ut for å inspisere feil på linjene.
For eksempel herfra kan dronene sendes ut for å inspisere feil på linjene. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

– Droneprototypen vår kan styres fra hvor som helst og er utstyrt med både en lidar – som gjør at den kan se seg om og unngå å krasje – samt et termisk kamera som lar oss se ting som hakkespetthull, overopphetede områder i ledningene eller trær som enten har veltet eller er i ferd med å råtne og falle over strømlinjene. 

Automatisk skyanalysering

Og der en før måtte studere alle bilder nøye for å identifisere svakheter, skal denne prosessen snart gjøres helt automatisk gjennom dataprosessering og analyse fra kraftige datasentre i skyen.

Ikke bare mener Eriksen at dronene vil gjøre både feilsøking- og vedlikeholdsarbeid raskere og sikrere, men også mer behagelig:

– Overoppheting på linjene synes best på de aller kaldeste dagene i året, når det går mest strøm i nettet. Da er det greit å slippe å vasse i snø lenger enn en må for å lokalisere og rette feil, mener Eriksen, og synes nok tanken på å sende en drone i forveien virker svært forlokkende – i likhet med eSmart Systems samarbeidspartnere.

Og selv om det er en del steg som må forseres før dronene kan slippes helt fri, som blant annet de strenge luftfartsforskriftene som regulerer hvor droner kan fly, har bransjen tro på at myndighetene snart vil løsne på regelsnippen. For som nettdirektør Henriksen i Fredrikstad Energi så fint sier det:

– Om du kan bombe Irak med droner fra USA, kan du også inspisere linjer i Fredrikstad med dem.

Rushtidsavgift på strømmen din

Som et ledd i å fremtidssikre energileveransen til et stadig mer energislukende land er alle norske nettleverandører pålagt å installere såkalte AMS-målere hos kundene sine.

AMS-måleren gjør livet lettere for strømkundene, da du blant annet vil slippe å måtte lese av måleren manuelt – noe den nye boksen gjør selv hver eneste time. Automatisk måleravlesing vil imidlertid også legge til rette for at strømleverandøren din kan innføre «rushtidsavgift» på forbruket ditt.

– Det vil kunne bli høyere nettleie på dagtid enn nattestid for å utjevne belastningen i strømnettet, forklarer Jan Erik Brattbakk, nettsjef i Ringerrikskraft – før han forsøker å avvæpne:

– Nettleien blir ikke høyere, men fordelingen mellom kundene blir annerledes.

Knut H. Johansen, sjef for ESmart Systems, viser stolt frem droneprototypen som skal få en stor rolle å spille i selskapets analyse- og overvåkningssystem.
Knut H. Johansen, sjef for eSmart Systems, viser stolt frem droneprototypen som skal få en stor rolle å spille i selskapets analyse- og overvåkningssystem. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er nemlig et faktum at det til visse tider av døgnet må produseres så mye strøm i Norge at energianleggene må dimensjoneres for å levere langt mer kraft enn vi normalt trenger – noe som drar kostnadene for nyinvesteringer oppover.

– Om vi ikke effektiviserer nå, vil nettleien øke mer enn den må senere, fortsetter Brattbakk, som kan skryte av å ha installert de nye AMS-målerne hos alle sine kunder.

Det liker Knut H. Johansen, sjef i eSmart Systems, spesielt godt å høre. Hans selskap har nemlig som første aktør tatt i bruk skyprosessering for lastprediksjon i strømnettet. Dette har flere lokale energiseskaper begynt å ta i bruk, noe som allerede har ført til at netteiere har kunnet bygge ut langt smartere enn tidligere.

AMS-måleren er full av sensorer og sender data tilbake til netteieren som ved hjelp av eSmart Systems skyløsning ikke bare kan måle hvor mye strøm som er konsumert til visse tidspunkt på døgnet i visse områder, men også hvor mye strøm kundene deres vil bruke i fremtiden – for eksempel til lading av elbiler på nattestid, bruk av induksjonsovner og varmtvannsbereder.

eSmart Systems dataprogrammer lar strømselskapene se husstandenes AMS-målere og i sanntid måle forbruk og få beskjed om eventuelle avvik – enten automatisk, eller gjennom sosisle medie-oppdateringer.
eSmart Systems dataprogrammer lar strømselskapene se husstandenes AMS-målere og i sanntid måle forbruk og få beskjed om eventuelle avvik – enten automatisk, eller gjennom sosisle medie-oppdateringer. Foto: eSmart Systems

Data fra én kunde er nemlig ikke nok, men med data fra flere kunder, såkalt «Big Data», som også er analysert og presentert på en enkel måte, har netteierene kunnet redusere antall sentraler kraftig, ved å plassere dem smartere fysisk og dimensjonere dem riktig.

Sosialt strømnett

Og tilbake til dronene, som er helt sentrale i eSmart Systems kraftløsning:

I fremtiden kan feil på strømnettet utbedres enda raskere ved at en forbipaserende for eksempel tar bilde av et problem, som linjebrudd eller ustabile trær, og legger det ut på Twitter. eSmart Systems' løsning vil automatisk kunne plukke opp dette, og visjonen er i alle fall at en drone umiddelbart sendes i vei enten for å inspisere skaden, eller med nødvendig verktøy for å møte en reperatør på stedet.

Du må smart bytte måleren din:
Men det kan gi deg helt nye muligheter (Ekstra) »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen