Slik skal de hindre at TV-en din får problemer i år

Slik skal de hindre at TV-en din får problemer i år

Nytt mobilnett kan lage trøbbel for enkelte.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

4G-nettet er på full fart inn i Norge, og snart skal 800 MHz-båndet frigjøres slik at det raske mobilnettet vil bli enda mer utbredt her til lands. For at dette ikke skal skape forstyrrelser på TV-apparatene her i landet, har Post- og teletilsynet publisert enkelte vilkår i de kommende løyvene.

Det kan nemlig være et potensielt problem:
Les hvorfor TV-en din kan få problemer »

Dette er problemet

Frekvensene som mobiloperatørene får lov til å ta i bruk for 4G-teknologien «LTE», er de samme frekvensene som TV-apparatene brukte da det analoge bakkenettet var i bruk. I verst tenkelige scenario kan dette føre til at TV-en din blir ubrukelig, men dette er likevel lite trolig for folk flest, og ikke noe man skal bekymre seg over.

Problemet er likevel at de nye 4G-signalene som farer over frekvensbåndet som tidligere var reservert for TV-signaler, kan skape støy, eller såkalt interferens. Det skaper forstyrrelser i bildet, noe du ikke vil ha på TV-en din.

Eldre TV-er tar ikke høyde for at frekvenser som tidligere ble brukt til TV-signaler plutselig skal brukes til noe annet. De er på ingen måter beskyttet mot interferensen, snarere tvert i mot, de er bygget for å ta inn hele frekvensbåndet på en best mulig måte.

I mange tilfeller var en strikkepinne nok til å ta inn NRK i gamle dager, og med en så følsom tuner sier det seg selv at bruken av LTE-nettet kan skape et par spennende situasjoner.

LTE vil nemlig gjøre at TV-apparatene vil bli utsatt for et sterkere elektromagnetiske felt på disse frekvensene, enn da disse ble brukt til TV-signaler.

Oppretter samarbeidsorganisasjon

Et av hovedkravene fra Post- og teletilsynet for å løse dette, er opprettelsen av en samarbeidsorganisasjon. Denne skal opprettes av de som får tildelt løyve på 800 MHz-båndet og har som oppgave å håndtere eventuelle problemer som måtte oppstå med folks TV-dekning. Organisasjonen skal også bestå av representanter fra TV-bransjen, men regningen for det hele blir altså sendt til de som får løyve.

John-Eivind Velure, Underdirektør i Post- og teletilsynet, kan fortelle at det er krav både til operatører og brukerne:

– Har du tilfredstillende mottak nå, så skal du også ha det etter at nettet blir tatt i bruk til datatrafikk, forteller Velure.

Operatørene må betale

Om du opplever problemer, blir første steg på veien for å rette opp i dette et eget filter som settes inn i TV-installasjonen din. Regningen for dette blir sendt til de som får løyve for bruk av 800 MHz-båndet.

For at du skal få den nødvendige hjelpen er det et krav om at installasjonen din følger rådene fra NTV og RiksTV. Med andre ord, har du en installasjon som ikke holder mål, nytter det ikke å klage til organisasjonen med krav om at de skal ordne opp for deg.

Dersom det ikke hjelper med filteret er det i utgangspunktet opp til den kommende organisasjonen å løse problemet, ifølge Velure. Det legges ingen spesielle føringer, annet enn at organisasjonen må ordne opp.

Kan man da i ytterste konsekvens kreve en ny TV?

– Det kan tenkes ytterligere, kostnadseffektive tiltak. For eksempel endringer i selve nettet eller hjemme hos kunden, sier Velure.

Skulle du slite selv med et filter er det altså neppe noen ny TV å få. Det er mer sannsynlig at operatøren faktisk endrer sendestyrke eller finjusterer antenneutstyret i 4G-nettet.

Les også:
I år kan TV-en din få problemer »

(Kilde: Post- og teletilsynet)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen