Nå kan du merke duppedittene dine uten at det synes
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Nå kan du merke duppedittene dine uten at det synes

Usynlig DNA-merking gjør det enklere å sikre sakene dine.

Politiets «Grenseløs»-prosjekt tar sikte på å redusere kriminalitet ved å gjøre faren for å bli pågrepet større. Ifølge leder for prosjektet, Odd Skei Kostveit, hender det ikke rent sjelden at politiet må la mistenkte slippe unna med tyvegods, fordi det ikke er mulig å knytte godset opp mot en kriminell handling. Det gjelder særlig dersom den mistenkte er i besittelse av varer som vanskelig lar seg registrere.

Nå testes en helt ny DNA-basert løsning som lar deg merke gjenstander uten at det synes.

Herdende lim med DNA og mikromerker

Løsningen politiet nå tester ut, kalles SelectaDNA, og består av en merkevæske du pensler på verdigjenstandene. Når politiet lyser på gjenstanden med en spesiell lykt (UV-lys), vil merket lyse blått, og være lett å få øye på.

Men det unike med væsken, bokstavelig talt, er koden den inneholder. Ved hjelp av et mikroskop politiet har i patruljebilene kan koden sjekkes mot et sentralt register. Politiet får øyeblikkelig vite hvem gjenstanden er registrert på, og dermed kan gjenstanden, og ofte også gjerningsmannen, knyttes direkte til den straffbare handlingen.

Politiinspektør Odd Skei Kostveit, seniorrådgiver i Næringslivets sikkerhetsråd, Thomas Haneborg og Frode Mathiassen fra Safe4 Security Group med et skilt likt de som er satt opp i Hasleåsen ved Sandefjord.
Politiinspektør Odd Skei Kostveit, er leder for prosjektet.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Pilotprosjekt i Sandefjord

I Hasleåsen utenfor Sandefjord, har rundt 280 husstander i et avgrenset boligområde fått utdelt slike merkesett. I tillegg har politiet merket området med skilt. Prosjektet er et samarbeid mellom Politiet, Næringslivets Sikkerhetsråd, Finans Norge, Safe4 Security Group og forsikringsselskapet Tryg, og varer frem til september neste år.

Asker og Bærum, Nordre Buskerud, Søndre Buskerud, Vestfold og Telemark politidistrikt er med i prøveordningen. Under sikkerhetsseminaret til Næringslivets sikkerhetsråd mottok Politiet OSPA-prisen for beste offentlige tiltak, mens Safe4 Security Group med Selecta DNA vant OSPA for beste nye sikkerhetsprodukt.  

Leder for prosjektet, politiinspektør Odd Skei Kostveit, har gjennom Operasjon Grenseløs jobbet mye med vinningskriminaltet. Han sier mikromerkingen er et godt hjelpemiddel i kampen både for å ta kriminelle og å forebygge kriminalitet.

– Om vi stanser noen i en bil, det kan for eksempel være kjenninger av politiet, og vi oppdager at de har bagasjerommet fullt av gods, må vi kunne koble godset til en kriminell handling eller la de mistenkte gå. Med mikromerking vil vi kunne sjekke hvem som er eier der og da. Når vi kan koble gjenstandene til et åsted har vi gjerne tjuven foran oss, eller i hvert fall en heler, sier Kostveit til Tek.no.

– Dessverre skjer det ganske ofte at politiet må slippe de mistenkte. Ikke mange verdigjenstander er direkte sporbare. Selv nettbrett og mobiltelefoner er vanskelig å spore, og vi har ikke kapasitet til å gjøre det så ofte, sier Skei Kostveit. 

SelectaDNA.
Kortet er merket med SelectaDNA. Til høyre lyser vi på det med UV-lys. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Nåla i høystakken

280 merkesett i Sandefjord er ikke all verden. Området der merkingen er tatt i bruk er også tydelig merket med skilt i gatene og klistremerker på dørene. Sjansen for at politiet skal ha stoppet en tyv med mikromerket tyvegods er følgelig mikroskopisk. Vil politiet bruke tid på å lete etter mikromerkene når sjansen for å finne noe er så liten?

– Dette er enkel metode, men vi innser at 280 merkesett i Sandefjord ikke er så veldig spennende å søke på i Hønefoss eller Vest-Telemark. Men nå er produktet i salg på 70 utsalgssteder i Norge. Vi vil ha metodikken inne, og bruker UV-lyset også for å lete etter merker fra ransspray. Vi ønsker å ha rutiner for å bruke lyset rutinemessig, også har vi i alle fall systematikk rund dette i de fem politidistriktene som er med på prøveordningen. Lykten kan også brukes til å sjekke ektheten av ID-kort, pass og den type ting, sier Skei Kostveit.

klokke.
Denne klokken er mikromerket, og lar seg enkelt spore tilbake til eieren.. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Grenseløs

Om tyvgodset skulle finne veien til Agderfylkene eller Oslo, vil altså sjansen for at mikromerkene blir oppdaget være mindre. Da er det nesten å håpe at tyvgodset blir oppdaget på grensen, eller i ett av de 46 andre landene der mikromerkingen er tatt i bruk. Databasen er nemlig internasjonal, og brukes av politiet i land som Litauen og Polen.

Båtmotorer, sykler, verktøy og annet utstyr finner jevnlig veien til utlandet. Om en varebil stoppes på grensen til Tyskland eller Litauen haster det med å få klarlagt om det dreier seg om tyvgods. Men politiets registre er mangelfulle, og ofte er det heller ikke mulig å vite hvilket land gjenstandene eventuelt er stjålet i. Mikromerkingen endrer dette.

Politiinspektør Odd Skei Kostveit, seniorrådgiver i Næringslivets sikkerhetsråd, Thomas Haneborg og Frode Mathiassen fra Safe4 Security Group med et skilt likt de som er satt opp i Hasleåsen ved Sandefjord.
Politiinspektør Odd Skei Kostveit, seniorrådgiver i Næringslivets sikkerhetsråd, Thomas Haneborg og Frode Mathiassen fra Safe4 Security Group med et skilt likt de som er satt opp i Hasleåsen ved Sandefjord. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

SelectaDNA i forbrukersett

Vi har mottatt et merkesett tilsvarende det som ble delt ut i Sandefjord. Settet kan kjøpes for 849 kroner, og består av en liten flaske med DNA-væske som det er blandet mikromerker i. Både mikromerkene og den klare væsken er sporbar. Mikromerkene kan lese av med mikroskop, mens væsken ellers inneholder et kunstig fremstilt DNA med en kode som er unik for hvert merkesett. Dette DNA-et består av de samme syre/base-kombinasjoner som menneskelig DNA (adenin, guanin, cytosin og tymin), og kan lese av på samme måte.

En flaske med væske holder til ca 50 gjenstander. 25 av disse kan du registrere med kode i SelectaDNA-registret. Men også gjenstander som ikke er spesifisert i registeret vil kunne spores tilbake til deg, så lenge de er merket med væske fra et sett som er registrert. I tillegg får du med klistremerker som gjør tyver oppmerksom på at gjenstanden er merket.

spray.
Næringslivet kan merke ranere med spray. Når politiet lyser på gjerningspersjonen med en UV-lykt, vil de raskt kunne knytte personen til et gjerningssted. Koden i sprayen er nemlig unik. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Tåler det meste

Påføringen er enkel, og væsken er svært slitesterk. Den tørker raskt, men bruker fem døgn på å gjennomherde. Mikromerkene tåler også høy varme. slik at det i teorien også er mulig å spore metall som er smeltet om.

Det er ikke noe abonnement for å stå i registeret.

Hva du bør merke

Politiet anbefaler at du prioriterer å merke gjenstander som er lett å stjele, lett omsettelige og vanskelige å spore. Det gjelder elektronikk som mobiltelefoner, bærbare PC-er, nettbrett og kameraer, men også bunadssølv, smykker og annet som kan ha en verdi for deg. Det kan også være lurt å merke gjenstander med affeksjonsverdi, fordi dette er tap som ikke kan avhjelpes ved et forsikringsoppgjør. 

– Men du behøver ikke å merke hver eneste kniv i sølvtøyskuffen. Tyvene tar som regel med seg hele bunten, og da holder det at vi finner merket på en av knivene, sier Skei Kostveit. 

Kom tyvene i forkjøpet:
Guide til smarte hjem: Vi tar i bruk smartalarm » (Tek Ekstra)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen