Slik ser det ut når lyd blir «synlig»
(Bilde: Vimeo/Nigel Stanford)

Slik ser det ut når lyd blir «synlig»

Kreativ video lager visuelle uttrykk av lyd.

Bare fantasien setter grenser når det hva som kan visualiseres, og for kreativt anlagte fotografer går det også an å hente inspirasjon fra lyd. Det å lage visuelle uttrykk av lyd er faktisk et eget fag, kalt «cymatikk».

Nettstedet PetaPixel melder nå om et fascinerende cymatikk-verk av en musiker ved navn Nigel Stanford. Verket tar form av en musikkvideo som er lagt ut på videonettstedet Vimeo.

Foto: Vimeo/Nigel Stanford

Sandformasjoner av vibrasjoner

Klippet består av en serie vitenskapelige eksperimenter som nesten kan se ut som om de er laget ved hjelp av digitale spesialeffekter, men som Stanford forsikrer er hundre prosent ekte vare.

I videoen benyttes blant annet en såkalt «Chladni-plate», som er en plate som skrus fast til høyttaleren og som man strør et lag med sand oppå. Sanden vil så innta former som endrer seg etter de forskjellige lydfrekvensene.

Spiral-vannstråle

Det kanskje mest imponerende visuelle trikset er en vannstråle som tilsynelatende inntar en «umulig» spiralform. Effekten kommer av at høyttaleren som vannslangen er festet til vibrerer med en frekvens på 25 ganger i sekunder samtidig med at kameraet tar opp med en bildefrekvens på 25 bilder per sekund.

Flere tekniske detaljer om hvordan de ulike effektene ble oppnådd kan du finne på Nigel Stanfords hjemmeside, hvor du også kan laste ned en 4K-versjon av den spesielle musikkvideoen. Videoen ser du under.

Foretrekker du å holde deg til «vanlig» fotografering?
Her er en innføring i bildekomposisjon »

CYMATICS: Science Vs. Music - Nigel Stanford from Nigel Stanford on Vimeo.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen