Slik ser den første Mac-en ut på innsiden
(Bilde: iFixit)

Slik ser den første Mac-en ut på innsiden

iFixit har feiret maskinens fødselsdag ved å åpne den opp.

Som vi akkurat rapporterte er det nå 30 år siden Apples aller første Mac, Macintosh 128k, entret den globale scenen og skrev seg inn i datahistoriebøkene med sitt grafiske grensesnitt og spektakulære markedsføring.

Nettstedet iFixit, som spesialiserer seg på informativ demontering av diverse elektroniske produkter, har nå feiret den ærverdige årgangs-Mac-en på sin måte, nemlig ved å nettopp buksprette maskinen for å gi oss et innblikk i ekte retro-innmat.

60 watts strømforsyning

iFixit fikk tak i maskinen fra det virtuelle muséet Vintage Mac Museum, og kan for ordens skyld opplyse om at maskinen ikke er i fungerende stand.

Foto: iFixit

Om du ikke kjenner til maskinvarespesifikasjonene er Apples første Mac altså utstyrt med en Motorola 68000-prosessor på 8 MHz, 128 KB minne, en 9-tommers svart/hvitt-skjerm med en oppløsning på 512 x 342 piksler, et tykt tastatur og en mus med én enkelt knapp.

Demonteringen starter med å fjerne et antall T15-skruer, og dermed sklir hele maskinen enkelt ut av kabinettet. Skjermens gamle CRT-teknologi og strømforsyningen, som kun er på 60 watt, er det første som da kommer til syne.

Enkel å fikse

Videre i prosessen noterer iFixit seg at maskinen generelt har en ryddig oppbygning og at hovedkortet enkelt lar seg dra ut av metallsporene. Ingen aktive kjøleløsninger er på plass for prosessoren, kun litt pusterom.

Motorola 68000 var for øvrig en populær prosessor, som i tillegg til den originale Mac-en blant annet også ble brukt i Amiga-maskinene, Atari ST og spillkonsollen Sega MegaDrive.

Etter å ha gravd seg gjennom hele maskinen konkluderer iFixit med at Macintosh 128k faktisk er vesentlig mer reparérbar enn nyere Mac-er, og skårer hele 7 av 10 på skalaen. Til sammenligning fikk den nyeste 21,5-tommersmodellen av iMac kun 2 av 10 poeng. Gå til iFixit for mer informasjon, og sjekk video under.

Lurer du hvem som er best av Mac og Windows til spill?
Vi sjekket for å finne det ut (Ekstra) »

(Kilde: iFixit, via Computerworld)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen