Guide

Slik plukker du riktig bærbar PC

Det er mye å tenke på, men husk at ikke alle egenskaper er like viktige.

Ja, så var det dags igjen. Ved hjelp av dine hardt oppsparte midler – eller kanskje snakker vi om Lånekassens velsignelse – har du muligheten til å erverve deg en bærbar PC som skal hjelpe deg gjennom livets mange faser og timer. Men hva slags utstyr trenger du egentlig for å gjøre skole- eller jobbhverdagen litt enklere?

Dessverre finnes det ingen god fasit på hvordan du enkelt skal plukke ut den bærbare som er mest fornuftig til ditt bruk. Og skulle du finne den, er det heller ikke gitt at du vil ha den. For det er mange faktorer som spiller inn når du skal plukke en laptop, og som med så mye annet er det mer enn fornuft og spesifikasjoner som teller. Det kan være design, farge, merke eller noe helt annet – uansett er følelser også en viktig ting her.

Finn dine bærbare behov

Ditt første skritt i jakten på en ny bærbar bør være å finne ut av hva den i hovedsak skal brukes til, og ikke minst hvor du skal jobbe med den.

Det vil for eksempel være en fordel å vite om den skal stå mye plantet på hybelen, eller om den skal være fast inventar i veska. For bærbare til mer "huslig" bruk vil du kanskje vektlegge datakraft, skjermstørrelse og pris. For en mer portabel kamerat bør størrelse, vekt og batteritid være mer i fokus.

Maskinvaren er dog bare en del av bildet. I noen tilfeller, for eksempel visse studier, er det en stor fordel å kunne bruke visse programmer. Det kan sågar være et krav. Spiller det da noen rolle om du kjøper en vanlig PC med Windows, eller bør du ha Mac? Krever programmene mye av maskinvaren? Husk at de rimeligste og svakeste modellene vil slite med tyngre oppgaver som videoredigering og nyere spill.

Fokus på de rette tingene

Under søket etter din kommende bærbare er det altså mange avgjørelser som må tas. Hvor viktig er batteritiden? Høy kvalitet eller lav pris? Integrert eller dedikert grafikk? Hvor stor harddisk – eller skal du ha en SSD? Hvor høy oppløsning må du ha, og hvor stor skjerm? Trenger du DVD-brenner? Hva med Thunderbolt eller USB 3.0? Integrert 3G? HDMI og VGA? Kjellerstue og boblebad?

Skjerm, tastatur og pekeplate er i våre øyne svært viktige komponenter, med mindre du skal bruke den bærbare mye med en dokkingstasjon. Skjermen skal du jo glo på i årevis, tastaturet skal motta hundretusenvis av trykk, og pekeplaten skal tolke hva dine fingre gjør. Dette er elementer du vanligvis ikke kan oppgradere eller bytte ut, så her er det lov å være kresen. Trives du med disse tre tingene, har du mye på plass.

Asus Zenbook Prime UX31A er et eksempel på en liten bærbar med ekstra høyoppløst skjerm.
Asus Zenbook Prime UX31A er et eksempel på en liten bærbar med ekstra høyoppløst skjerm.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Skjermens størrelse og oppløsning er en smakssak. Som en tommelfingerregel kan vi si at større skjerm og høyere oppløsning er bedre, men det vil naturligvis også bety at størrelsen på selve datamaskinen øker. En skjerm med høyere oppløsning enn den vanlige "standarden" 1366 x 768 vil som regel heve prisen. Lysstyrke er også viktig med skjermer, spesielt om du har planer om å bruke den utendørs.

Har du mulighet til det, bør du ta en tur i en butikk som har bærbare til utstilling. Der kan du se og tafse på de forskjellige modellene, noe som gjør det enklere å finne noe du liker. Har de ikke modellen du er interessert i, eller det er langt til nærmeste datapusher, kan du gjøre grundige undersøkelser på nett. Les tester, mange tester.

Harddiskplass trenger du ikke tenke noe særlig på. Kjøp heller en ekstern harddisk, og/eller bruk lagring i nettskyen. Har du råd og mulighet, gå gjerne for en bærbar med SSD – det vil gi deg en langt mer responsiv maskin, og derfor også en bedre brukeropplevelse.

DVD-brenner er på vei ut – minnepinner og deling av filer over nettet har i stor grad tatt over. Om du plutselig skulle få behovet, koster en ekstern brenner – som for øvrig kobles til med USB – under en femhundrelapp.

Videoutgangen HDMI er kjekk å ha dersom du vil bruke din bærbare til å spille av film på flatskjermen. VGA brukes i dag nesten utelukkende for å koble bærbare til gamle, lyssvake projektorer på slitne møterom.

Mobilt bredbånd, altså innebygd 3G-modem, er å finne noen få bærbare. Det kan være et poeng dersom du ofte behøver nettilgang der det ikke er trådløst eller kablet nett. Men å ha dette som et krav vil sette store begrensninger på modellene du kan velge mellom. Moderne mobiltelefoner og små USB-dongler vil gjøre den samme jobben.

Thunderbolt og USB 3.0: Thunderbolt er en av PC-nyhetene for 2012, og er en ny standard for å koble diverse utstyr til datamaskinen. Denne standarden har riktignok vært tilgjengelig på Apples produkter siden i fjor en gang, men har ennå ikke fått et skikkelig fotfeste på andre bærbare.

I våre øyne er en Thunderbolt-kontakt mer en bonus enn et faktisk behov. Enn så lenge er det nemlig langt mellom utstyr som faktisk bruker denne nye tilkoblingen. Vi forventer at flere bærbare med Thunderbolt vil dukke opp senere i år, samtidig som Windows 8 slippes på det frie markedet.

USB 3.0 er på en måte en konkurrent til Thunderbolt. Standarden er riktignok ikke like kjapp eller like allsidig, men har naturligvis fordelen av å være bakoverkompatibel med tidligere USB-versjoner. Sett mot USB 2.0 lover dog USB 3.0 opp mot ti ganger så rask overføringshastighet. I praksis er det ikke riktig så stor forskjell, men USB 3.0 er likevel verd å ha for deg som for eksempel bruker USB til å overføre filer til og fra store minnepinner og eksterne harddisker. Heldigvis begynner USB 3.0 å bli standard på nye datamaskiner.

Prosessor, minne (RAM) og grafikkløsning utgjør musklene, eller du kan se på det som datamaskinens motor. Hvis du ikke har spesielle krav her, altså: Ikke bruke spesielt krevende programvare og ikke er opptatt av spill, vil du vanskelig velge direkte feil. Dagens PC-er er alle gode nok til å dekke minimumsbehovet, altså klarer de surfing, e-post, videoavspilling, musikk og andre enkle oppgaver med glans.

Dersom du vil sikre deg helt, sier vi minst 4 GB minne og en Intel Core i-prosessor. Disse prosessorene kommer som i3, i5 og i7, hvorav i3 er den "letteste" varianten. For å ha det klart: Du trenger ikke noe kraftigere enn en Core i3 for hverdagslige oppgaver.

Dagens prosessorer har også en innebygd grafikkdel, god nok til å se HD-video og spille en rekke spill. Å se etter en modell med et dedikert grafikkort trenger du kun om du også ønsker å bruke maskinen med de litt tyngre spilltitlene.

Batteritid, altså hvor lenge den bærbare holder ut uten å være tilkoblet strømnettet, er naturligvis viktig. Men det kommer også helt an på ditt bruksmønster. Er maskinen med deg i parken og i lesesalen, eller sitter den som regel trygt plantet på pulten?

Datamaskinens kvalitet er i de fleste tilfeller knyttet opp mot pris. På en dyrere bærbar er det i de fleste tilfeller brukt mer metall i chassis og karosseri, og byggekvaliteten er bedre. Såkalte businessmaskiner er også ekstra robuste, og foretrekkes gjerne av tyngre brukere.

Men en helt "vanlig" og rimelig bærbar kan også holde i årevis dersom du behandler den relativt pent. Lav pris betyr også at du ikke trenger vente riktig så lenge med å bytte den ut med en nyere datamaskin.

Mac eller PC?

Mac med OS X, eller PC med Windows?
Mac med OS X, eller PC med Windows?Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Dette er et tema som stadig går igjen, og vi gjentatte ganger har tatt opp her i Hardware.no. Her er det mange myter og sterke følelser i omløp.

Generelt kan vi si at du i de aller fleste tilfeller får gjort de samme oppgavene på en datamaskin med Windows, som på en datamaskin med Apples operativsystem OS X. Men brukeropplevelsen er ikke helt den samme, her er det gjerne en smaks- og tilvenningssak.

NETTMØTE: Skal jeg velge Mac eller PC?

I noen spesielle tilfeller kan det være at programvaren som kreves eller er en fordel å ha, ikke kan skaffes til det ene eller andre operativsystemet. Husk da at du kan kjøre Windows på Mac, men ikke omvendt.

Ny Windows på vei

Når vi først er inne på operativsystemer, er det vel også på sin plass å nevne Windows 8. Lanseringsdatoen for dette nye operativsystemet er satt til 26. oktober, og noen lurer nok på om det da er best å vente med et nytt PC-kjøp til etter dette.

Dersom du finner en bærbar du kunne tenke deg, er det ikke noe poeng i å vente på selve operativsystemet. Kjøper du en bærbar med Windows 7 nå, vil det nemlig ikke koste deg mer enn rundt en hundrelapp dersom du ønsker å oppgradere til Windows 8 senere i høst.

Men det er også verd å merke seg at det vil komme en rekke nye modeller i forbindelse med Windows 8-lanseringen. Ytelsen på disse vil ligge på samme nivå som dagens bærbare, men det vil være mer fokus på modeller med berøringsskjermer. Windows 8 har nemlig et skikkelig touch-grensesnitt. Så hvis du ønsker deg en bærbar med berøringsskjerm, vil det nok være verd å vente på laptop-slippet som følger med Windows 8.

Størrelsen teller

Uansett hva din kjære mor har fortalt deg, er det ingen tvil om at størrelsen er viktig. I takt med at stadig mer av vår nett- og databruk foregår på farten, har også fysiske mål, vekt og batteritid fått større fokus.

Viktige stikkord her er ekstra tynne og lette bærbare, som gjerne går under betegnelsen ultraportable og/eller ultrabooks. De aller rimeligste småtassene er såkalte minibærbare, som hadde sine glansdager for et par år siden. Men små tastaturer og lavoppløste skjermer, samt svært dårlig ytelse, ødela mye av brukergleden for mange.

Minibærbare har derfor i stor grad blitt erstattet av de litt dyrere og større, men også langt bedre ultraportable. For ikke å glemme nettbrett. Med intuitivt touchgrensesnitt, grei størrelse, lav vekt og god batteritid gjør surfefjøler som Apple iPad, Asus Transformer Pad og Samsung Galaxy Tab en glitrende jobb med nettinnhold, film, musikk og enkle spill.

Men vi kan ikke si at nettbrett ennå er noe fullverdig alternativ til en liten bærbar. Det ene er mangelen på tastatur og pekeplate. Du kan riktignok få Bluetooth-tastaturer og dokkingstasjoner med integrert tastatur, men da får du plutselig to ting å dra med deg i stedet for én. Et større ankepunkt er at de som regel kjører mobile operativsystemer som Android og iOS. Dette gjør riktignok nettbrettene ekstra enkle å bruke, men det betyr også at programvaren du kan kjøre på dem er begrenset.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen