Slik oppførte Snowden seg hos NSA
(Bilde: The Guardian, Shutterstock/ Somchai Som)

Slik oppførte Snowden seg hos NSA

Gjorde narr av arbeidsgiveren og protesterte på lovbrudd.

NSA har siden den store overvåkningsskandalen sprakk tildligere i år, forsøkt å fremstille varlseren Edvard Snowden som en ukvalifisert og skruppelløs person, selv om hans evne til å faktisk få tilgang til den hemmelige informasjonen stadig sier noe annet.

Nå har derimot en av hans kollegaer fra det nasjonale sikkerhetsbyrået løftet bladet fra munnen, og han har en helt annen oppfattning av sin tidligere arbeidskammerat enn NSA:

 Han var et geni selv blant genier, kan den anonyme NSA-ansatte fortelle til Forbes, og fortsetter å beskrive han som i en klasse for seg selv – noe personen mener alle andre som har møtt Snowden deler hans oppfatning av.

Protesterte på arbeidgiveren

Selv om det ikke var før i sommer at Snowden gikk ut med dokumentene og forlot NSA, protesterte han stadig på det han mente var arbeidsoppgaver som strakte seg utover hva den amerikanske grunnloven tillot. Snowden hadde nemlig alltid en kopi av grunnloven innen rekkevidde, og var ikke redd for å henvise til den i diskusjoner med andre ansatte og ledere. 

Argumentene hans førte tydeligvis ikke frem, for Snowden skal ofte ha iført seg en svært satirisk t-skjorte på jobben. Her var baksiden prydet med en versjon av NSA-logoen hvor den vanlige skjoldet var byttet ut med en databoks fra telefonselskapet AT&T, som for anledningen hadde ledninger på kryss og tvers og inn i klørne til en ørn.

Visste om Snowden

At en av deres egne skulle plapre kom overraskende på NSA, til tross for at Snowden allerede hos sin tidligre arbeidgiver, CIA, blant annet var mistenkt for å prøve å skaffe seg tilgang til topphemmelige dokumenter som han ikke var autorisert til å lese.

Av en eller annen grunn ble disse opplysningene ikke videreformidlet til den neste arbeidsgiveren, NSA. Anonyme kilder som New York Times var i kontakt med sa den gangen at informasjonen simpelthen slapp «gjennom sprekkene».

Varsleren

Snowden ble tidligere i år kjent over natten som mannen som tystet på sin egen arbeidsgiver og med det dro med seg hele den amerikanske staten inn i tidenes overvåkningsskandale. 

Hemmelighetsstemplede dokumenter som Snowden klarte å hente med seg ut fra NSA-hovedkvarteret og videreformidle til store nyhetsmedier har det siste året gang på gang gitt grunnlag for offentlige diskusjoner om statens rolle som overvåker.

NSA-skandalen kan føre til segregering av Internett:
Tyskerne lukter på et «eget» Internett »

(Kilder: The Verge, Forbes)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen