GUIDE: Slik monterer du parabolen selv Slik monterer du parabolen selv

Guide Slik monterer du parabolen selv

Slik monterer du parabolen selv

Det er ikke så vanskelig som du tror.

Har du bestilt parabol til huset eller hytta for påsken, må tallerken og mottaker monteres. Operatøren kan gjøre dette for deg, men i flere tilfeller kan du gjøre jobben selv og spare penger. I tillegg er det langt mer fleksibelt å gjøre det selv nå når du har mye fri den kommende uka, fremfor å tilpasse monteringen etter når montøren har tid.

De fleste tilbyderne gir deg riktig nok gratis montering, men om du alikevel velger å montere den selv får du raskt 800 kroner eller mer i rabatt. I tillegg er det ofte begrensninger på selskapenes gratis-tilbud, som gjør at du i spesielle tilfeller må betale ekstra og parabolen for eksempel må henge litt høyere på veggen. Da kan du raskt spare store summer på å gjøre den enkle jobben selv.

Les også: Er parabol eller RiksTV billigst på hytta ?

Her skal parabolen stå

En enkel måte å sjekke retningen på parabolen er å gå inn på nettsiden www.dishpointer.com og taste inn gateadressen din. Da får du opp et satellittbilde over huset og området rundt, eller et Google Map kart dersom satellittfoto ikke er tilgjengelig.

Når du har tastet inn adressen din og funnet område der du bor, kan du zoome inn og detaljert se hvor parabolen må peke. Velg  «Sirius» om du har parabol fra Viasat og «Thor» for Canal Digital. Under bildet står det en del informasjon, deriblant Elevation og LNB screw, som du bør skrive ned. Dette er informasjon du får bruk for senere når du skal installere parabolen. 

Dishpoiter har også en egen app du kan installere på telefonen din, og ta med deg når du skal skru opp parabolen.

En annen viktig faktor når du har sjekket hvor parabolen skal peke, er å ta turen ut for å påse at det ikke er noen fysiske hinder for fri sikt. Det betyr alle hinder som er i veien i en vinkel på 20 grader, eller cirka 4 meter opp per 10 meter. 

Eksempler kan være høyre trær, høyblokker, fjell eller andre forstyrende elementer som hinder signalene fra å nå din parabol.


Verktøy som redder dagen: Satbeeper

Denne lille enheten er uvurderlig å ha når du skal montere anlegget selv. Den fungerer ved at du tar kabelen som kommer fra dekoderen og kobler denne inn på Satbeeperen. Videre kobles Satbeeperen opp i inngangen på parabolhodet.

Når den er koblet til riktig vil apparatet starte å pipe. Denne lyden hjelper deg å stille inn parabolen. Lyden avtar etter blir sterkere ettersom hvor nære du er å få inn signalene maksimalt. Når Satbeeperen piper på sitt mest intense vet du at du har truffet satellitten perfekt.

Bli med over til neste side, så viser vi deg hvordan du skrur opp parabolen »

Denne guiden ble først publisert februar 2011, og er nå oppdatert.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen