Nils Høimyr forteller hvordan norske politikere lot et fullspekket datasenter glippe mellom fingrene sine (alle foto i saken: Varg Aamo, Hardware.no)

Slik mistet Norge et av verdens største datasentre

Dette er historien om muligheten som glapp.

Hardware.no/Genève: For litt siden viste vi dere innsiden av CERN sitt massive datasenter i Sveits, et av de største og viktigste vitenskapelige regnesentrene i verden. Men visste du at vi kunne hatt et like imponerende datasenter i Norge? Dette er historien om hvordan norske politikere lot århundrets mulighet glippe fra seg, da de la et helt spesielt tilbud fra CERN i en skuff.

Forskerne i Sveits skulle nemlig bygge en utvidelse av datasenteret sitt, og aller helst ville de bygge det på norsk jord. Norge fristet fordi vi har en rekke forhold som gjør landet vårt godt egnet for datasentre, som et kjølig klima, stor fornybar kraftproduksjon, og ledige fjellhaller nedover hele kysten. Noen titalls millioner kroner i tilskudd fra staten kunne utløse en milliardinvestering på lille Rennesøy utenfor Stavanger.

De tok kontakt med norske myndigheter med et helt spesielt tilbud – vi skulle få lov til å huse et pulserende hjerte i et system med hundretusener av prosessorer, flere petabyte med data, og tykke bunter fiberoptiske kabler som strekker seg rundt omkring i hele verden.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (12)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen