Slik lykkes du med din app-idé

Slik lykkes du med din app-idé

Les 7 tips fra ekspertene, og få tips om hvordan du får støtte fra Innovasjon Norge.

Tor Grønsund er gründer i Lingo Norge, et selskap som leverer en kommunikasjonsplattform til bedrifter som vil skape større innovasjon. Han foreleser også ved Universitetet i Oslo (UiO) i entreprenørskap. Grønsund tok Innovasjon Norge i forsvar etter den nevnte TechCrunch-artikkelen, og viste til en rekke norske startups som hadde gjort seg bemerket internasjonalt.

Tor Grønsund i LingoSocial. Foto:torgronsund.com
Tor Grønsund i LingoSocial. Foto:torgronsund.com

Her skriver han at det blir feil å sammenligne Spotify og Angry Birds med de norske satsningene, noe han gjentar når vi prater med ham.

– Du nevner Spotify og Angry Birds som sammenligningsgrunnlag. På samme måte som Sverige er flinke på produktinnovasjon og industri er Norge gode på prosess- og råvarebasert innovasjon, tror jeg nødvendigvis ikke alltid det blir riktig å sammenligne norsk tidlig-fase innovasjon langs den samme aksen som disse, sier Grønsund.

– Hvis vi ser Norge i et historisk perspektiv står vi bak nyvinninger som objekt-orientert programmering og den moderne GSM-teknologien. Begge deler er essensielle ingredienser for mange av dagens vellykkede Internett-startups. Enda disse teknologiene kanskje ikke regnes som rent kommersielle suksesser, har Norge flere eksempler på gründerbedrifter som er verdensledende på komponent-basert innovasjon, legger han til.

Grønsund nevner blant annet WeVideo, Soundrop og Fribi som eksempler på norske startups som ser ut til å lykkes internasjonalt, i tillegg til at norske utviklere har jobbet på prosjekter som DoubleTwist og Flattr. Han konkluderer i artikkelen at norske startups er i ferd med å slå ut i full blomst.

Les også: Tjener 100.000 om dagen på Wordfeud

Nøkkelen til suksess

Vi lurer på hva som egentlig skal til for at man lykkes med en app eller en mobiltjeneste, men her finnes det ingen enkel fasit.

– Dette er et to-egget sverd. På den ene siden finnes det eksempler på enkle gutteromsprosjekter som truffet blink på første forsøk. På den andre siden var Angry Birds Rovios 52. spill; selskapet brukte åtte år og gikk nesten konkurs før de endelig fikk sin megasuksess, sier Grønsund.

– Daniel Ek begynte å legge utgangspunkt for Spotify allerede i 1998/99. For de fleste av oss gjelder nok det sistnevnte. Slik sett bør man kunne holde ut lenge nok til man får laget sitt 50-ende spill. Dette krever at man evner å utvikle en vedvarende forretningsmodell heller enn å satse på at app-idéen tar av over natten, avslutter han.

7 tips fra Fribi-gründeren

Vi forflytter oss tilbake til Fribis lokaler på Grünerløkka. Isachsen og kollegaene hans har fått mange verdifulle erfaringer det siste året når det gjelder å planlegge, utvikle, distribuere og promotere en ny mobil-app.

Vi sprør derfor om Isachsen om hva han tror skal til for å lykkes som app-utvikler i Norge. Dette er tipsene han kommer med:

  • Tenk ut en idé som løser et problem for folk, som helst ingen andre løser i dag.
  • Finn ut hvordan du skal tjene penger på tjenesten/produktet.
  • Legg en plan for hvordan tjenesten/produktet skal vokse seg stor.
  • Tjenesten/produktet må være visuelt lekkert.
  • Test ideen på venner og familie – "input" fra andre er særdeles viktig.
  • Få om bord noen "smarte hoder" – erfarne rådgivere.
  • Ikke selg noe som helst før du virkelig trenger pengene.

Langt til topps

Fribi har fått en god start, men likevel er det en lang vei å gå før de kan hevde seg i verdenstoppen. Nå gjelder det for Isachsen og kollegaene hans å ta nye steg både i Norge og i utlandet.

– Når det gjelder apper, så finnes det så ufattelig mye meningsløst. Fribi har potensial til å utgjøre en forskjell. Ting skjer så fort nå at vi har vanskelig for å si hvor vi er om 3-4 måneder, men at Norge og verden hadde oppdaget Fribi er selvsagt noe vi drømmer om, sier Fribi-sjefen.

– I aller verste fall så har vi hatt det kult og lært masse. Det er ingen selvfølge å lykkes med sin første "start-up". Det er alltid en risiko med slike prosjekter, men uansett har vi lagt igjen tid – ikke kapital – og vi har fått mye igjen for det, avslutter Isachsen.

Om det blir Fribi eller noen andre som setter Norge på kartet i app-sammenheng, er vanskelig å spå. Det virker imidlertid som om norske app-utviklere endelig har noe på gang.

Det eneste som mangler nå er å rive Janteloven i filler og erobre verden.

Les også Slik skal norske apper nå verdenstoppen

Les også: Her er 17 mobilapper utviklerne elsker

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen