(Bilde: Shutterstock/Edyta Pawlowska )

Slik lurer telefonselgerne deg

Halvparten av oss har reservert oss mot telefonsalg. Det hjelper ikke alltid.

Torsdag kom nye tall fra Brønnøysundregisteret som viser at litt over halvparten av befolkningen har reservert seg mot telefonsalg og adressert reklame.

Når så mange har reservert seg, sier det seg selv at telefonmarkedsførerne må finne måter å gå utenom reservasjonene på. En av disse metodene kalles «lead marketing», og innebærer som regel at man arrangerer en konkurranse på nettet med store premier, der deltagelse regnes som et samtykke til å bli kontaktet av telefonmarkedsførere.

Fagleder Sverre McSeveny-Åril i Forbrukerombudet bekrefter at de mottar svært mange henvendelser om telefonsalg, og at en forholdsvis stor del av disse handler om at folk blir kontaktet av telefonselgere som sier de har deltatt i en konkurranse på nett og dermed bedt om å bli kontaktet.

Mobilhandel: 97 av 100 mobilkunder snur i kassa >>

Husker ikke å ha deltatt i konkurransen

De som klager på denne typen telefonsalg kan enten ikke huske å ha deltatt i konkurransene, eller så mener de at de ikke har bedt om å bli kontaktet på denne måten.

Forbrukerombudet krever ingen dokumentasjon fra aktører som bedriver denne formen for telefonsalg, for eksempel i form av logging av IP-adresser for å bevise at folk faktisk har deltatt i konkurransen.

– Generelt er telefonsalg den salgsformen vi mottar flest klager på, og vi har valgt å gå inn i de sakene der vi mottar flest henvendelser, sier McSeveny-Åril til Mobilen.no.

Markedsføringsloven er klar på at forbrukere som er reservert mot telefonsalg må anmode uttrykkelig om det for å kunne bli å bli kontaktet tross reservasjonen. McSeveny-Åril mener at det uansett deltakelse i nettkonkurranser kan foreligge brudd på markedsføringsloven dersom folk ikke oppfatter at de ved deltakelsen samtidig har bedt om å bli oppringt av telefonselgere.

– Vi er i en dialog med bransjen om dette, vi har nok hatt litt ulikt syn på hvordan regelverket skal forstås. Vi er i en prosess der vi vurderer disse tingene, og dette er nok noe vi kommer til å følge opp videre, sier McSeveny-Åril til Mobilen.no.

Har du tatt mobilpraten med barna?

Kritisk til utforming av konkurranser

McSeveny-Åril sier at Forbrukerombudet blant annet ser at mange av de aktuelle konkurransene er generelt utformet, at det er stort fokus på muligheten for å vinne en premie, men at det er mindre klart hva det faktisk innebærer å delta, nemlig at man risikerer å bli nedringt av telefonselgere.

Lista over samarbeidspartnere du kan bli oppringt av etter å ha deltatt i disse konkurransene, er ofte både lang og uklar.

Den andre måten telefonselgerne har lov til å ringe deg selv om du har reservert deg mot telefonsalg, er hvis de ringer på vegne av en bedrift du allerede har et eksisterende kundeforhold til, for eksempel bredbåndsleverandøren, forsikringsselskapet eller bokklubben.

Også her er det klare regler som gjelder: markedsføringsloven krever at telefonsalget bare skal gjelde den næringsdrivendes egne varer eller tjenester, tilsvarende det kundeforholdet bygger på. Her vurderer Forbrukerombudet hvor grensen går i hvert enkelt tilfelle etter hvert som de mottar klager.

– Vi mottar mange henvendelser på denne typen telefonsalg også, men hovedutfordringen ser ser nå ut til å ligge i tolkningen av unntaket om å ringe forbrukere som har gitt uttrykkelig anmodning om å la seg kontakte til tross for en reservasjon, sier McSeveny-Åril til Mobilen.no.

Upopulær markedsføring

Per i dag har over to millioner nordmenn registrert seg i reservasjonsregisteret i Brønnøysund for å slippe telefonsalg. 1,8 millioner har også takket nei til å la seg kontakte av frivillige organisasjoner. Firmaer og selvstendig næringsdrivende har ikke mulighet til å reservere seg.

Det finnes telefon-apper som lar deg blokkere telefonselgere.
Det finnes telefon-apper som lar deg blokkere telefonselgere.

Les mer: Ta betalt av telefonselgerne >>

Hvis du har reservert deg, men likevel er plaget med telefonsalg finnes det selvfølgelig en app. Både i Google Play og App Store finnes det apper som slår opp i nummerbasen Telefonterror.no og forteller deg om anropet kommer fra et nummer som er registrert som telefonsalg eller ikke. Android-appen gir deg også muligheten til å sette telefonen på lydløs og skru av vibrasjon dersom oppringningen viser seg å være telefonsalg.

Les mer: Slik skal de stoppe mobilsvindel >>

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen