Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Foto: Niklas Plikk, Tek.no)

Slik løser de abonnementer med fri data i andre land


Annonsør­innhold
Les hele saken »

Chilimobils abonnement med såkalt «fri data» skaper stor diskusjon, og har åpenbart fristet mange kunder over til selskapet.

399 kroner for det som i praksis er ubegrenset data er åpenbart et godt tilbud, men som vi har skrevet flere ganger kommer det ikke uten begrensninger: 

 • Abonnementet kan i utgangspunktet kun brukes på mobilen, og det er ikke mulig å få flere SIM-kort, slik at du også kan bruke det i iPaden eller liknende. 
 • Du kan ikke bruke det til fast eller utstrakt datadeling med andre enheter. 
 • Maks datatrafikk på en måned er begrenset oppad til 1000 GB, så i teorien er det ikke helt fri data. 

Ved et par anledninger har vi også skrevet om kunder som har hatt høyt forbruk, hvor Chilimobil enten har ringt og bedt dem om å roe ned eller rett og slett har stengt abonnementet for videre databruk

Chilimobil er så langt alene om å tilby fri data i Norge. Talkmore har hatt en løsning hvor du i praksis har kunnet bruke ubegrenset med data for 49 kroner dagen, men denne muligheten er nylig begrenset til maks 9,5 GB i måneden, og etter det faktureres du 0,99 kroner per megabyte, uten noen begrensning oppad. Det kan bli veldig dyrt. 

Hva med andre land? Vi har sett nærmere på hvordan de løser fri data der. 

Sverige - gratis SMS-påfylling

Svenske Tele2 tilbyr ubegrenset data for 499 svenske kroner i måneden. Alle de svenske fri bruk-abonnementene fungerer slik at om du når 20 GB på en dag, må du svare på en SMS for å bekrefte at du vil bruke mer. Foto: Skjermdump

Den gunstigste løsningen på fri data-abonnement virker vi å finne allerede i vårt naboland, hvor både Tele2, Telenor og 3 tilbyr abonnementer med ubegrenset data. 

Den billigste av disse er Tele2, som tilbyr ubegrenset data, samtaler, SMS og MMS for 499 svenske kroner i måneden uten bindingstid – drøye 450 kroner etter dagens kurs. Vi finner heller ingen restriksjoner i vilkårene som kan minne om restriksjonene Chilimobil har lagt på sitt Fri Data-abonnement, men det finnes en liten hake.

Når du når 20 GB data på én dag, blir abonnementet sperret inntil du sender en SMS til Tele2 og aktiverer fem nye GB. Dette må så gjøres hver gang du når taket – presumptivt for å unngå at du bruker abonnementet til å laste ned enorme filer eller drive med fildeling, for eksempel. Du kan fylle på så mange ganger du vil, og det koster ingenting ekstra. Du kan også få opptil åtte ekstra data-SIM til abonnementet, men det koster 99 kroner i måneden per stykk. 

Tele2-abonnementet har dessuten en begrensning på 30 GB i EU og EØS. Er dere flere kunder som går sammen, kan man for øvrig få abonnementet ned i 349 svenske kroner i måneden per abonnement. 

Også Telenor tilbyr ubegrenset data, til 549 svenske kroner i måneden med 24 måneders bindingstid eller 749 kroner i måneden uten binding. Den samme SMS-løsningen som hos Tele2 gjelder også her: Når du når 20 GB på en dag får du en SMS som du må svare på for å få 5 nye GB. 

Telenor inkluderer imidlertid hele 100 GB i EU/EØS, i tillegg til at Thailand, Malaysia og Myanmar også er inkludert i samme gruppe, men begrenset til maks 1 Mbit/sek.  Ekstra data-SIM koster 49 kroner i måneden. 

De samme vilkårene gjelder strengt tatt også hos operatøren 3. De tilbyr ubegrenset data i Sverige til 699 svenske kroner i måneden (cirka 635 norske kroner), eventuelt 599 kroner i måneden med 24 måneders binding, og inkluderer 60 GB innenfor EU/EØS. Samme regler for sperring og SMS-påfylling gjelder også her, og ekstra SIM-kort koster 49 kroner i måneden. 

Usikker på hva som er det beste abonnementet for deg? 
Sjekk vår tjeneste for å finne billigst mobilabonnement 

Danmark - råbillig, men maks 1000 GB

Mobilmarkedet i Danmark har blitt omtalt som både usunt og ødelagt, med mange små selskaper som tilbyr abonnementer med store datamengder for en slikk og ingenting – gjerne med det formål å bli kjøpt opp av de store. 

Danskene kan kjøpe abonnement med fri data (opptil 1000 GB i måneden) til 129 danske kroner hos Oister. Foto: Skjermdump

Ett av disse er Oister, som tilbyr fri data i Danmark til skarve 129 danske kroner i måneden – cirka 164 norske kroner etter dagens kurs. Fri samtale, SMS og MMS er også inkludert, men bruken i EU og EØS er begrenset til 5 GB i måneden. 

Som hos Chilimobil er forbruket i Danmark begrenset til 1000 gigabyte i måneden - såkalt «fair use». Oister hadde først også en begrensning på 60 gigabyte med datadeling i måneden, men etter å ha blitt påminnet om EUs regler for nettnøytralitet, som forbyr selskaper å sette begrensninger på hva kundene bruker dataene sine til, fjernet de dette kravet. Det kan også Chili måtte gjøre

Også Telia tilbyr et abonnement med fri data i Danmark, til 249 danske kroner i måneden – cirka 317 norske kroner. Også dette abonnementet er begrenset til 1000 GB i måneden, men her får du bruke 20 GB i EU/EØS. Du får også rabatt på en del ekstratjenester som Spotify og HBO Nordic, som kan kjøpes med for 50 danske kroner i måneden. 

Et tredje alternativ er Yousee, som også tilbyr TV-tjenester. Deres fri bruk-abonnement koster 399 danske kroner i måneden, lar deg bruke opptil 1000 GB i måneden før hastigheten settes ned til 128 kbit/sek.

Det inkluderer også 15 GB i det Yousee kaller Europa Plus, som omfatter EU/EØS, Tyrkia, Thailand, USA, Canada, Grønland, Færøyene, Australia og New Zealand. 

Ubegrenset data med full fart koster 30 euro i en kampanjeperiode hos Telia Finland. (Skjermbildet er oversatt med Google Chrome) Foto: Skjermdump

Finland - ubegrenset, du betaler for hastigheten 

I Finland har de en litt annen modell igjen, hvor de fleste abonnement har fri data inkludert, men du betaler for å unngå hastighetsbegrensninger i nettet. Telia Finland har for eksempel et abonnement hvor ubegrenset data er inkludert, men du må betale per minutt og SMS og hastigheten er begrenset til skarve 256 kbit/sek. Dette abonnementet koster imidlertid bare 7 euro, drøye 65 kroner, i måneden, og du kan maks bruke 2 GB i EU/EØS. 

Den heftigste pakken Telia Finland tilbyr har fri data, fri samtale, SMS og MMS og 20 GB i EU/EØS. Denne har ingen hastighetsbegrensning, som i Telias finske nett betyr opptil 300 Mbit/sek, og koster for øyeblikket 30 euro i måneden i 12 måneder, deretter 35 euro (henholdsvis cirka 285 og 332 kroner)  i måneden. 

Konkurrenten Elisa har stort sett nøyaktig de samme vilkårene, men kun 15 GB i EU/EØS, til 30/37 euro i måneden. 

USA - Ingen nettnøytralitet, fullt kaos 

I USA ble reglene om nettnøytralitet fjernet fra og med 11. juni, og dermed er det i praksis fritt frem for mobilselskapene å legge på de begrensningene de ønsker på abonnementene sine. Det har gitt det nettstedet The Verge kaller «bare rot»

Verizon er den fremste operatøren i USA, og har tre ulike abonnement med fri data. 

  Datahastigheten nedprioriteres Vilkår datadeling (hotspot) Maks oppløsning for videostrømming   Annet Pris for én bruker
Go Unlimited Umiddelbart Maksimalt 600 kbit/sek 480P    75 dollar / 611 kr/mnd
Beyond Unlimited Etter 22 GB/mnd Full hastighet inntil 15 GB, deretter 600 kbit/sek  720P 1080P-strømming kan låses opp for 10 dollar i måneden  85 dollar - 693 kr/mnd
Above Unlimited Etter 75 GB/mnd Full hastighet inntil 20 GB, deretter 600 kbit/sek 720P  1080P-strømming kan låses opp for 10 dollar i måneden. 5 dager med internasjonal bruk inkludert.  95 dollar - 774 kr/mnd

Konkurrenten AT&T har følgende vilkår, hvor begge abonnementene inkluderer selskapets WatchTV-strømmetjeneste, som inneholder rundt 30 TV-kanaler. 

Unlimited&More 

 • 70 dollar - 570 kroner i måneden for én bruker.
 • Ubegrenset data, men i perioder hvor datatrafikken er høy kan du måtte ta til takke med lavere hastighet
 • Ingen datadeling er tillatt, bortsett fra til enkelte bilmodeller. 
 • Videostrømming er begrenset til 480P. 

Unlimited&More Premium 

Abonnementene med ubegrenset data er så fragmenterte i USA at operatørene må operere med plansjer som denne. Her hentet fra Sprint - og ikke oppdatert etter at AT&T oppdaterte sine abonnementer nylig. Foto: Skjermdump Sprint.com
 • 80 dollar - 652 kroner i måneden for én bruker
 • Ubegrenset data, men etter 22 GB på en måned kan hastigheten senkes i perioder med høy trafikk i nettet
 • 15 GB med datadeling i måneden er tillatt, deretter senkes hastigheten til 128 kbit/sek
 • Videostrømming begrenset til 1080P. 
 • Èn ekstra strømmetjeneste er inkludert: HBO, Cinemax, Showtime, Starz, Pandora eller Amazon Music Unlimited. 

T-Mobile er den mest sjenerøse på sine ubegrensede abonnementer. Her får du surfe inntil 50 GB før hastigheten kan senkes i travle perioder, og et standard Netflix-abonnement er inkludert. 

De skiller sine to abonnementer (til henholdsvis 70 og 80 dollar i måneden) på følgende: 

 • Datadeling begrenset til 3G-hastighet og videostrømming til 480P. Fri data med 128 kbit/sek i cirka 140 land.
 • Datadeling med full hastighet inntil 10 GB i måneden, deretter 3G-hastighet.  Videostrømming i opptil 1080P. Dobbel hastighet i de 140 inkluderte landene. 

Den siste operatøren i USA er Sprint, som tilsynelatende har det billigste abonnementet med ubegrenset data, til 60 dollar i måneden. De har følgende vilkår:  

 • Ubegrenset data, men etter 23 GB på en måned kan hastigheten senkes i perioder med høy trafikk i nettet.
 • 10 GB med datadeling i måneden er inkludert. Deretter koster det 10 dollar for 10 GB, som aktiveres automatisk. 
 • Videostrømming opptil 1080P.
 • Spillstrømming begrenset til 8 Mbit/sek, musikkstrømming til 1,5 Mbit/sek
 • Strømmetjenesten Hulu er inkludert.  
Thailand: Fri data med lav fart for under hundrelappen i måneden. Her fra TrueMoveH. Foto: Skjermdump

Thailand - betal for hastighet

I Thailand har det lenge vært vanlig med ubegrenset databruk, og som i Finland betaler du stort sett for hastigheten.

Selv abonnementer nede i 100 kroner måneden har i praksis ubegrenset data, men da fungerer det som en del abonnementer i Norge, ved at datahastigheten strupes til 128 eller 384 kbit/sek etter at den inkluderte mengden er brukt opp (selv om den fremover vil reduseres til 40 kbit/sek for mange i Norge). 

Det er imidlertid ikke like vanlig å tilby fri ringing som det er i Norge og Norden, men de fleste ringer gjennom appen Line og liknende, altså over internett. 

Telenor-eide Dtac tilbyr for eksempel fire forskjellige abonnementer med ubegrenset data slik vi snakker om det i de andre landene inkludert, hvor det billigste koster 899 baht (cirka 220 kroner) i måneden. 

Slik ser disse abonnementene ut: 

  Maks hastighet Minutter inkludert Annet Pris 
Go No Limit 899 6 Mbit/sek 300 Fri tilgang til Dtac wifi, fri musikkstrømming 899 baht / 221 kroner 
Go No Limit 1299 10 Mbit/sek  500 Fri tilgang til Dtac wifi, fri musikkstrømming 1299 baht / 320 kroner
Go No Limit 1499 10 Mbit/sek 1000 Fri tilgang til Dtac wifi, fri musikkstrømming 1499 baht / 369 kroner
Go No Limit 1999 Ubegrenset  Ubegrenset Fri tilgang til Dtac wifi, fri musikkstrømming 1999 baht / 492 kroner

Dtac tilbyr også et kontantkort for databruk som gir 12 måneder ubegrenset data med begrensning på 2 eller 4 Mbit/sek for henholdsvis 1899 og 2999 baht. 

Konkurrenten TrueMoveH har også ubegrenset databruk så langt ned som 350 baht (86 kroner) i måneden, men da er datahastigheten begrenset til skarve 512 kbit/sek.

Vil du ha 1 Mbit/sek øker prisen til 450 baht (111 kroner), og for begge er det ikke inkludert mer enn 100 samtaleminutter. 

Ubegrenset data med full hastighet koster for tiden 1899 baht (467 kroner) i måneden. 

Hvilken løsning ville du foretrukket i Norge? Hør fra deg i kommentarfeltet. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen