Slik ser den hjemmesnekrede lyskasteren ut.
Slik ser den hjemmesnekrede lyskasteren ut. (Bilde: YouTube)

Slik lager du en kraftig lyskaster til fotografering og film

Se videoen av det spenstige gjør-det-selv-konseptet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Foto- og videoutstyr kan fort bli svært kostbare saker, i alle fall om man setter visse minstekrav til kvalitet. Heldigvis finnes det mange kreative sjeler der ute som stadig kommer opp med nye selvbyggingskonsepter, som i mange tilfeller kan gjøre samme nytten som dyre, profesjonelle løsninger. Nå har det dukket opp enda et.

På YouTube-kanalen DIY Perks er det nemlig lagt ut en ny video som demonstrerer hvordan du kan bygge en kraftig lyskaster til dine foto- eller videobehov, utelukkende med deler som du kan kjøpe på diverse nettbutikker.

Tilsvarer en 1000 watts lyskaster

Oppfinneren har gitt innretningen sin det passende navnet «Sun Blaster». Lyskasteren skal visstnok tilsvare en vanlig 1000 watts lyskaster, og er dermed en temmelig potent sak som er i stand til å lyse opp relativt store områder.

Lyskasteren kan også brukes som vanlig flomlys om du ikke ønsker å bruke det til foto eller film.
Lyskasteren kan også brukes som vanlig flomlys om du ikke ønsker å bruke det til foto eller film. Foto: YouTube

Kjernekomponenten i lyskasteren er en 100 watts LED-lampe som byggeren var i stand til å anskaffe for en billig penge. Denne lampen er svært effektiv, men produserer samtidig mye varme. For å løse dette problemet benyttet utvikleren både en kjøleribbe og vifte beregnet på PC-prosessorer.

Utover dette ble det benyttet en rekke større og mindre komponenter til relativt lave priser. Ifølge entusiasten som bygget lyskasteren kostet alle delene til sammen rundt 25 britiske pund, som tilsvarer cirka 300 norske kroner. Alle delene som ble brukt, og hvor du kan kjøpe dem, er lagt ut i et eget Google Docs-dokument, og en kortversjon av listen finner du i beskrivelsen av videoen. 

Gjøres på eget ansvar

Det kreves riktignok litt fingerferdighet å skru lyskasteren sammen. Utvikleren presiserer i videobeskrivelsen at alle som vil prøve å bygge den gjør dette på eget ansvar, og at han ikke påtar seg noe skyld for eventuelle skader på personer eller eiendom som måtte forekomme under byggingen. 

Om du har lyst til å prøve deg garanterer utvikleren at instruksjonsvideoen, som varer cirka 22 minutter, gir en presis gjennomgang av fremgangsmåten. Videoen er altså lagt ut på YouTube og kan ses under. 

Her er et annet, artig gjør-det-selv-prosjekt: Slik laget vi vår egen Raspberry Pi-fotoboks for fest (Ekstra) »

(Via PetaPixel)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen