Slik lager du en enkel «ringblits» til kompaktkameraet
(Bilde: alpacalypse/Instructables)

Slik lager du en enkel «ringblits» til kompaktkameraet

Vanlig husholdningsredskaper er alt som trengs.

Som kjent kan fotoutstyr være ganske kostbare saker, men heldigvis finnes det mange kreative hobbyfotografer som stadig kommer opp med rimelige «gjør det selv»-løsninger som et alternativ.

En type ekstrautstyr som ofte kan være temmelig dyrt, og i mange tilfeller forbeholdt profesjonelle, er ringblitser. På nettstedet Instructables ligger det imidlertid en beskrivelse av hvordan du kan snekre sammen en hjemmelaget variant til små, billige kompaktkameraer.

Ringformet blitsspreder

Innretningen er riktignok kun en en ringblits-erstatning, siden den ikke selv produserer noe form for lys. Derimot er det snakk om en ringformet blitsspreder, som oppfinneren påstår kan gi deg litt av den samme effekten som med en profesjonell ringblits.

Foto: alpacalypse/Instructables

For å bygge dingsen trenger du først og fremst to rør, hvorav det ene må passe rundt objektivet på kameraet, mens det andre må være vesentlig større og skal utgjøre selve sprederen.

I prinsippet spiller det ingen rolle akkurat hva man bruker til å lage disse rørene, men i dette tilfellet benyttet fotografen en fotoboks uten bunn og en passende, matt spaghettiboks i plast. Disse festes sammen ved å skjære et hull i spaghettiboksen som er like stort som fotoboksen, slik at sistnevnte akkurat passer inn i hullet.

Merkbar kvalitetsforskjell

Han skar så ut et markert stykke av spaghettiboksen slik at den passer rundt formen på kameraet, og deretter er det bare å legge et lag med aluminiumsfolie på innsiden som festes med gjennomsiktig teip. Det er viktig å passe på at lys ikke lekker ut på baksiden av sprederen.

For å støtte kameraet fant fotografen det hensiktsmessig å lage en liten «hylle» nederst på sprederen. I tillegg fant han ut han kunne forbedre spredningseffekten ved å legge inn et stykke bakepapir i innretningen.

Oppfinneren selv sier at den hjemmelagde ringblitsen gir en merkbart bedre bildekvalitet, men han anbefaler samtidig å prøve seg frem og eksperimentere sammen med andre lyskilder for best resultat. Om du har lyst til å prøve selv finner du altså alle instruksene hos Instructables.

Har du lyst på flere «gjør det selv»-tips? Her er en rekke triks som både er enkle og effektive »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen