Slik kommer du rundt nettbank-sperren på Mac
Teknofil

Slik kommer du rundt nettbank-sperren på Mac

Det er en vei rundt Java-blokkeringen.

Uten forvarsel har Apple i natt blokkert Java helt og holdent i operativsystemet. Ved å svarteliste den siste oppdateringen av Java i antivirustjenesten XProtect, har de effektivt definert Java som ondsinnet programvare. Dermed er det stengt helt ute fra Mac-verdenen, og Mac-brukere får ikke kjøre Java.

Blokkeringen kommer riktig nok ikke helt ut av det blå. Java, spesielt den delen som sitter i nettleseren, har gang på gang vært utsatt for alvorlige sikkerhetshull. I august i fjor ble et stort sikkerhetshull oppdaget. Det ble tettet, men det tok bare dager før man fant en ny feil, som ble tettet, før man fant enda en, og enda en. I tillegg ble 600 000 Mac-er infisert av en trojaner, takket være Java.

Rekken av sikkerhetshull har gått så langt at flere myndigheter, både norske, svenske og amerikanske, har rådet folket til å deaktivere programmet.

Der folk flest vil merke blokkeringen, er at de ikke lenger kommer inn i nettbanken. Her er det Java som tar seg av innloggingsprosessen, og med blokaden kommer du rett og slett ikke inn på normalt vis – men det finnes et par triks du kan prøve for å komme deg rundt.

Varselmelding i Firefox.
Varselmelding i Firefox.
I Firefox må du trykke "CMD" for å aktivere OK-knappen.
I Firefox må du trykke "CMD" for å aktivere OK-knappen.

Alternativ 1: Installer Firefox

Den kanskje letteste veien rundt Apples blokade, er å ta i bruk nettleseren Firefox. Dette er generelt sett en god nettleser å bruke, og er en av de mest populære i verden. Selv om Apple har blokkert Java via operativsystemet, klarer det fortsatt å kjøre i Firefox.

Som en ekstra sikkerhetsfunksjon vil Firefox alltid gjøre deg oppmerksom hver gang Java starter. En boks vil sprette frem, og du må bekrefte at du faktisk vil kjøre Java – noe som er helt trygt når du er på nettbanken sine sider.

Hvis "OK"-knappen er grå og du ikke får klikket på den, må du holde inne CMD-knappen noen sekunder etter at du har tastet koden fra kodebrikken din.

Alternativ 2: Bruk Bank ID på mobil

Bank ID på mobil.
Bank ID på mobil.Foto: DNB

Når du logger inn i nettbanken din, er det løsningen Bank ID som krever Java, og det er i Bank ID du taster inn koden fra kodebrikken din. Men, for enkelte nettbanker – DNB, Skandiabanken, Terra og Sparebank1 – kan du erstatte den Java-avhengige Bank ID-løsningen ved å gå over til Bank ID på mobil. Løsningen er like sikker og fungerer veldig smidig.

Du må imidlertid inn i nettbanken din for å aktivere mobilløsningen første gangen. Det er også et krav om at du har mobilabonnement fra Telenor, Djuice og Talkmore. Hello Norway og Phonero er også støttet, om du har et nytt SIM-kort.

Med Bank ID på mobil sipper du attpåtil å passe på at du ikke roter bort den lille kodebrikken støtt og stadig.

Les mer om hvordan du tar i bruk Bank ID på mobil på denne siden.

Alternativ 3: Bruk Windows-PC

Om du er helt avhengig av å komme inn i nettbanken, men hverken ønsker å bruke Firefox eller har en nettbank som søtter Bank ID på mobil, har du kun ett valg igjen: Finn en PC med Windows. Der er Java hverken blokkert eller begrenset på noen måte.

Som en ekstra sikkerhetsfunksjon er det lagt inn en varsling i den nyeste versjonen av Java for Windows, som gir deg beskjed hver gang programmet starter. Er du sikker på at du er på banken din sine faktiske hjemmesider, er det ikke farlig å aktivere Java slik at du får logget deg inn.

Om du bare har Mac-er i huset, kan du benytte muligheten til å aktivere Bank ID på mobil – så slipper du hele Java-problematikken i fremtiden.

Er du lei alle sikkerhetsfarene ved Java?
Slik deaktiverer du det i nettleseren »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen