Slik kan Tesla bli verdens batterikonge

Vil bygge en gigantisk fabrikk med en kapasitet tilsvarende hele verdens produksjon.

Batterietterspørselen på verdensbasis bare øker og øker. Alt skal være batteridrevet nå for tiden, det være seg mobiltelefoner, nettbrett, datamaskiner, verktøy, leker, hobbyutstyr, kaffemaskiner og ikke minst biler.

Tesla er en av disse nymotens produsentene av batteridrevne biler, en industri som har vært opphengt i sine forbrenningsmotorer de siste 100 årene. På bare få år har Tesla rukket å rokke ved en fastlåst industri, og det ved å basere seg på samme batteriteknologi som du finner i datamaskinen og mobiltelefonen din.

For at Tesla kan vokse like mye som de vil trengs det vannvittige mengder med batterier, faktisk skulle Tesla gjerne hatt hele verdensproduksjonen og mer til, bare til seg selv. Det sier seg selv at en Tesla-bil hadde blitt veldig dyr om de skulle kjøpt ut hele IT-industrien og andre som bruker lithium-batterier i sin jakt, og da er det kun én løsning som ligger forsvinnende nær, nemlig å lage sine egne.

Derfor har Tesla startet jobben med å bygge en særdeles stor fabrikk på amerikansk jord, en fabrikk som skal ha en kapasitet tilsvarende hele dagens verdensproduksjon.

Fra lanseringen av Tesla Model X.
Fra lanseringen av Tesla Model X.Foto: Tesla

Det startet for lenge siden

For over 250 år siden satte Benjamin Franklin sammen det første batteriet. Han benyttet en rekke såkalte «Leyden jars» som lagret statisk elektrisitet, og navnet batteri var egentlig et militært uttrykk som betyr at ting virker sammen. Deretter gikk utviklingen relativt raskt. 50 år senere kom Alessandro Volta på banen med det første elektrokjemiske batteriet, som bestod av en stabel med kobber- og sinkplater, kun adskilt av fuktet papir. Dette batteriet ga helt andre resultater enn Franklins, og Volta trodde han hadde funnet en evig energikilde.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (15)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen