Slik kan telefonsamtaler hjelpe til med å forutse epidemier
Teknofil
(Bilde: Shutterstock/Teknofil.no/montasje)

Slik kan telefonsamtaler hjelpe til med å forutse epidemier

Kan bli avgjørende i kampen mot malaria og kolera.

Det er nok få som setter pris på å bli overvåket, men om det hjelper til med å avverge en epidemi er det kanskje greit? Det mener iallefall forskerne bak en ny studie, som ifølge Engadget viser at telefonbruk kan avsløre epidemier før de faktisk bryter ut.

Studien ble utført av de to amerikanske universitetene Princeton og Harvard, og tok for seg telefonsamtaler mellom 15 millioner kenyanske mobilbrukere i perioden 2008-2009.

Tett sammenheng

Da forskerne analyserte resultatene, fant de en tett sammenheng mellom hvor mobilbrukerne beveget seg, og sykdomsutbrudd. Dette gjelder først og fremst sykdommer som forekommer på spesielle tider av året, altså sesongbetingede epidemier. Studien fokuserte først og fremst på barnesykdommer. Dette er eksempelvis røde hunder og meslinger, men også for eksempel influensa her til lands. Ved hjelp av dataene kunne de med en viss nøyaktighet forutse hvor en epidemi kom til å spre seg videre.

Studien viser at man ved å studere mobilbruk i et begrenset geografisk område kan hindre epidemier. Her illustrert ved en meslingvaksine som klargjøres.
Studien viser at man ved å studere mobilbruk i et begrenset geografisk område kan hindre epidemier. Her illustrert ved en meslingvaksine som klargjøres. Foto: NTB Scanpix

Forskernes håp er imidlertid at mer alvorlige sykdommer, som malaria og kolera, kan overvåkes og forutses. 

Testpersonene i undersøkelsen ble for øvrig ikke overvåket i form av avlytting. Det eneste som ble undersøkt, var hvor samtalene ble foretatt fra – altså hvor brukerne beveget seg mellom hver samtale.  Jessica Metcalf, professor ved Princeton og leder bak prosjektet, forklarer det hele slik: 

– Vår analyse viser at analyser av telefonbruk kan bli brukt for å få et bilde av sesongbetingede bevegelsesmønstre som er relevante for å forstå smittsomme barnesykdommer. Data fra mobiltelefoner kan være spesielt nyttig for å beskrive bevegelsesmønstre i stor skala innen ett land, noe som i særlig stor grad kan være hjelpsomt ved behandling innenfor et begrenset geografisk område.

Kjenner du noen som er født i oktober?
Fødselsdatoen din kan avgjøre hvilke sykdommer du får »

(Kilde: Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen