Ett klikk er alt som skal til.
Teknofil
Ett klikk er alt som skal til. (Bilde: Shutterstock)

Slik kan svindlere få mobilen din til å ringe svindyre numre

Se den urovekkende svakheten i aksjon.

Det kan være svimlende dyrt å ringe norske spesialnumre, og da kan du jo tenke deg til hvor mye det koster å ringe et utenlandsk «svindelnummer». Det har over lengre tid vært et kjent fenomen at utenlandske svindlere med slike numre ringer til nordmenn og legger hurtig på røret, med håp om at de skal ringe tilbake.

Biter man på limpinnen vil det gjøre store utslag på telefonregningen. Denne svindelmetoden har for lengst blitt avslørt, men en langt mer moderne måte å utnytte smarttelefonenes svakheter på har nå blitt avdekket.

Ett klikk og telefonen din ringer

Det er nettstedet Gizmodo som skriver om utvikleren Andrei Neculaesei, som nylig laget et enkelt JavaScript for å teste sikkerheten rundt oppringing på dagens smarttelefoner. Klikker du på telefonnumre i for eksempel nettleseren Safari eller i det innebygde meldingssystemet på en iPhone, får du alltid opp spørsmålet «vil du ringe dette nummeret?». Dette gjelder dog ikke for alle applikasjoner – faktisk de færreste.

Koden kan enkelt implementeres på en hvilken som helst nettside, og vil følgelig være lett å forkle som en tilsynelatende trygg lenke. Dermed kan man enkelt dele denne via for eksempel Facebook Messenger, uten at mottakeren har en fjerneste anelse om hvor det ringes.

Se dette eksempelet fra Neculaesei som viser hvor enkelt man kan styre telefonen til å ringe et svindyrt nummer:

image

Problem både på iOS og Android

Neculaesei skriver på bloggen sin at han har testet scriptet med flere av de største applikasjonene for iOS, inkludert Facebook Messenger, Gmail og Google+. Det har ikke tidligere vært rapportert om tilfeller av telefonsvindel på denne måten via disse appene, men nå vil det kanskje lønne seg å være ekstra på vakt for mistenkelige lenker fremover.

Brukere hos Gizmodo med en Android-telefon rapporterer at om man har flere applikasjoner for oppringing, så vil man når man klikker på lenken få spørsmål om hvilken applikasjon man vil benytte. Men har man valgt en applikasjon til standard for oppringing vil problemet igjen være aktuelt.

Mange har irritert seg over nye Facebook Messenger:
Her er fem lure triks for optimal bruk av meldingsappen
»

(Kilde: Algorithm.dk via Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen