Jens Vigen er bibliotekar på CERN, og er godt kjent med institusjonens historie. Han har også drevet med digitalt utlån av bøker lengre enn de fleste. (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Slik knakk de koden for digitalt utlån av bøker

– Jeg skjønner ikke hvorfor ingen har tenkt på dette før nå, forteller CERNs bibliotekar.

Hardware.no/Genève: Mens norske politikere diskuterer videre om elektroniske biblioteker i det hele tatt bør finnes, har CERN for lengst tatt steget ut i en ny, digitalisert verden. Ved den enorme forskningsinstitusjonen i Sveits har biblioteksbesøkende i årevis hatt mulighet til å låne bøker som flere titalls andre brukere allerede har til låns.

Særlig for alle som har studert i Norge kan dette høres litt utopisk ut. Bare å tenke seg muligheten til å kunne gå på et universitetsbibliotek, og låne pensumbøkene man trenger der uten at alt er utlånt, kan nok virke lettere søkt for mange. På CERN har man imidlertid fått det til, bortsett fra at det først og fremst er partikkelfysikere, programmerere og ingeniører som kan dele på de samme bøkene.

Mens vi var på besøk stoppet vi også innom biblioteket, og slo av en prat med bibliotekar og Scientific Information Officer Jens Vigen, en av CERNs nordmenn, for å lære mer om hvordan ett enslig bibliotek på CERN har klart å få til denne bragden – og hvordan det hele kom i stand.

Slipper DRM-beskyttelse

Med ansvar for å forvalte store deler av institusjonens kunnskap er det kanskje ikke så rart at Vigen også kjenner CERNs historiske irrganger godt – men forklaringen på hvordan man fikk på plass digitalt utlån av bøker starter faktisk temmelig nærme hans daglige arbeidsplass. Vi må imidlertid spole enda litt lengre tilbake først, fordi skal du låne ut bøker digitalt må du først ha noen digitale bøker.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (4)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen