BARE STARTEN: Omtrent slik vil synet til en blind person være etter at de har implantert Bio-Retina på netthinnen. Se video nederst i saken. (Skjermdump)
Teknofil
BARE STARTEN: Omtrent slik vil synet til en blind person være etter at de har implantert Bio-Retina på netthinnen. Se video nederst i saken. (Skjermdump) (Bilde: Virtual Point, YouTube)

Slik kan blinde se igjen

Europeiske forskere har klart å utvikle et øye-implantat som kan gi blinde personer synet tilbake.

Den nye teknologien vil foreløpig kun fungere på personer som har blitt blinde grunnet defekt netthinnen, eller andre type degenerative øyesykdommer. Likevel er dette et fremskritt som potensielt kan hjelpe millioner av mennesker med å få synet tilbake, ifølge extremetech.com.

Foreløpig er prislappen ganske stiv. Forståelig nok. Den billigste versjonen, Bio-Retina, vil ligge på 60.000 dollar.

Se også: - Slik skal blinde se igjen

En sensor som gjenoppretter synet, ved hjelp av fotosensorer, plasseres bak på netthinnen. Operasjonen skal ifølge extremetech.com ikke ta mer enn en halvtime.

Så hvordan vil dette fungere i praksis? Hold deg fast, for dette er nødvendigvis nødt til å bli en smule teknisk.

Les også: Blind forfatter skrev 26 sider uten blekk

Når sensoren er plassert vil 576 elektroder implantere seg selv inn i den optiske nerven. En innebygd bildeprosessor konverterer dataene fra hver av pikslene til elektriske pulser som er kodet på en slik måte at hjernen kan oppfatte ulike nivåer av gråtoner.

Dermed vil personen kunne få synet tilbake i en oppløsing som kan minne litt om en noe foreldet datamaskin, men forskerne skal allerede være i gang med å utvikle sensorer med høyere oppløsning.

Det kanskje mest interessante er likevel hvor sensoren får energien sin fra. Med sensoren følger det nemlig et par korrigerende linser som er modifisert slik at de kan skyte en nær-infrarød laserstråle gjennom irisen til sensoren på baksiden av øyet. Laseren er usynlig, og selvsagt ufarlig.

På sensoren er det en celle som ved hjelp av laserstrålen kan produsere tre milliwatt, noe som er mer enn nok for å drifte sensoren.

Se videoen under for å få et innblikk i hvordan teknologien fungerer.


Les også:

Hund hjelper blind hund

75 prosent unødvendig blinde

 

Les flere nyheter