Feature
Multirotorkoptre nyter godt av sensorutviklingen som smarttelefoner har ledet de siste årene. Spesielt viktige er brikker med innebygde akselerometere og gyroskop. (Bilde: jbor / Shutterstock.com)

Slik holder dronene seg i lufta

Hobbydroner slik vi kjenner dem har først blitt mulige de senere år. Les om teknologien som gjør det mulig.

Droner: Ordet er definert som radiostyrt, førerløst fly til fotografering, rekognosering eller som artillerimål. Vi aner at definisjonen kommer til å trenge en oppdatering snart. Når du og jeg snakker om droner handler det som regel ikke om militære formål, og veldig ofte ikke engang om nyttige formål i det hele tatt. Det handler om lek. En lek som har blitt gjort tilgjengelig for mange gjennom moderne teknologi.

Førerløse og radiostyrte flyvende innretninger har i grunnen vært tilgjengelig i årevis. Men fjernstyrte fly og helikopter til hobbybruk, som regel uten kamera, har ikke blitt omtalt som droner så langt. Deres militære motstykker har hatt merkelappen siden de først ble tatt i bruk.

Les om minirobotene Jumping Sumo og Mini Drone fra Parrot.

Kvadrokopterne har eksistert lenge

Droner brukes til mye rart - blant annet til å titte på fyrverkeri innenfra.

Når vi snakker om droner til privatbruk snakker vi som regel om kvadrokopterne. Kjøpt ferdig bygget gir de som regel både videostrøm tilbake til kontrolleren, og en rekke avanserte muligheter. Det er ikke nødvendigvis alt dette som hører til i rimeligere utstyr, som da strengt tatt faller utenfor drone-begrepet. Like fullt kan det virke som om ordet drone er i ferd med å ta over også for disse.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (5)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen