Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Drasser du fortsatt rundt på den gamle og slitne almanakken din? Da bør du heller fiske mobilen opp av lomma og ta en nærmere titt på den. Den er nemlig også en almanakk, bare mye mer funksjonsrik og smartere.

I denne femte delen av Mobilskolen ser vi nærmere på hvordan du bruker kalenderfunksjonen på mobilen din. Tidligere har vi vist deg hvordan du bruker adresseboken og hvordan du bruker mobilen som mp3-spiller.

Kalenderen på Nokias smarttelefoner. (Alle foto: Silje Gomnæs)
Kalenderen på Nokias smarttelefoner. (Alle foto: Silje Gomnæs)

Du trenger ingen avansert telefon for å bruke den som kalender. Selv de enkleste mobiltelefonene på markedet kommer med denne funksjonen.

Det er mange grunner til å bytte ut almanakk med kalenderen på mobiltelefonen. Vi nevner i fleng:

  • Du slipper å drasse på papirer og løse lapper som forsvinner
  • En mobilkalender har, i motsetning til en almanakk, alarm som hjelper deg å huske alt fra avtaler til bursdager i årevis fremover.
  • Du kan se kalenderne for flere titalls år både frem og tilbake i tid.
  • Mobilkalenderen kan synkroniseres både med PC og andre mobiltelefoner.

På enkle mobiltelefoner finner du som regel kalenderen som et eget menyvalg. Har du en litt mer avansert telefon, ligger kalenderen ofte under menyvalg for organiseringsverktøy. For eksempel finner du kalenderen under menyvalget "Organiserer" på Nokias smarttelefoner.

Slik oppretter du en ny oppføring.
Slik oppretter du en ny oppføring.

Visningstyper
En mobilkalender kan, i motsetning til en almanakk, vise avtalene dine på forskjellige måter. De aller fleste mobiler lar deg velge mellom ukes- og månedsvisning.

Og det er ikke bare inneværende år du får oversikt over med mobilen din. Mobilkalendere strekker seg nemlig titalls år frem i tid.

Å lagre en ny oppføring i kalenderen gjøres likt på alle mobiltelefoner. Det første du må gjøre er å bla deg frem til riktig dag. Dagen i dag er alltid avmerket når du åpner kalenderen. Skal du lagre en oppføring på en annen dag, kan du enten bla deg frem med piltastene på mobilen, eller søke på datoen fra kalendermenyen.

Når du har funnet dagen du vil lagre en oppføring på, velger du "ny oppføring" i kalendermenyen.

Kalenderoversikten på Sony Ericssons mobiltelefoner.
Kalenderoversikten på Sony Ericssons mobiltelefoner.

Du kan lagre mange forskjellige typer oppføringer i mobilkalenderen din. De vanligste er møte, huskelapp og bursdag.

Mange mobilkalendere lar deg også legge til mengder med tilleggsinformasjon, som for eksempel telefonnummeret til personen du må huske å ringe eller hvor det viktige møtet skal finne sted.

Når du har lagret oppføringen, vil den vises som en liten prikk i ruten for den aktuelle datoen. På ukes- og månedsoversikten kan du se alle datoer du har lagret oppføringer på samtidig.

Alarmer
Du kan også be telefonen varsle deg når en avtale nærmer seg. Mange telefoner lar deg velge mellom mange forskjellige varslinger i kalenderen. Skal du møte noen et sted, kan du for eksempel stille inn kalenderen til å varsle deg en halvtime i forveien. Må du rekke å kjøpe bursdagsgave til en kompis, kan du velge bursdagsvarsling flere dager i forveien.

Dagens opføringer.
Dagens oppføringer.

Du kan også be telefonen gjenta varslinger. For eksempel kan du varsles månedlig om at månedsrapporten må leveres inn, eller årlig om bursdagen til tante Klara.

På mange telefoner trenger du ikke engang å hente frem kalenderen for å se dagens avtaler engang. Da viser dagens gjøremål rett på skrivebordet til telefonen. Denne funksjonen finnes på nyere mobiltelefoner fra Nokia og på telefoner med Windows Mobile som operativsystem.

Synkronisering med PC
Du trenger ikke å ha separate kalendere på PC-en og mobiltelefonen. De kan synkroniseres opp mot hverandre slik at de alltid inneholder de samme oppføringene. Hvordan du gjør dette, skal vi ta for oss i et senere delkurs.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen