Slik har startmenyen endret seg over årene
Teknofil
(Bilde: Montasje: Niklas Plikk, Teknofil.no, Wikimedia Commons)

Slik har startmenyen endret seg over årene

Se hvor mye som har skjedd.

Windows 10 ble vist frem i går kveld, og selv om det var drøssevis av nyvinninger å glede seg til, er det nok startmenyen som har fått mest oppmerksomhet. 

Den gamle traveren har vært med oss helt siden Windows 95 ble rullet ut for nesten 20 år siden. Da Microsoft prøvde å ta den vekk fra oss i Windows 8, førte de til to år med klaging. Nå er startskjermen på vei tilbake, og Windows-brukere verden over virker lykkelige igjen. 

Nettstedet Gizmodo har tatt et historisk tilbakeblikk på de tidligere utgavene av Windows, og vi har latt oss inspirere. La oss ta en titt på hvordan startmenyen har endret seg over årene, og se hvor mye (eller hvor lite?) som har skjedd i løpet av årene. 

Windows 95 - En revolusjon

Foto: Wikimedia Commons

Reisen begynner i august 1995, da Windows 95 ble sluppet. Microsoft skal angivelig ha gjennomført brukertester i forkant av lanseringen, hvor de hadde spurt om hva som var galt med tidligere Windows-utgaver. Brukerne svarte at Windows 3.1 var vanskelig å jobbe med, fordi de ikke visste hvor de skulle begynne (les: starte). Microsoft løste det hele med en startknapp, så det ikke var tvil om hvor man skulle trykke når man skrudde på PC-en. 

Foto: Wikimedia Commons

For å hjelpe brukerne på riktig spor åpnet det seg både et digert introduksjonsvindu når man startet Windows, med en forklaring på hva startknappen gjorde. I tillegg var det en pil som spratt frem og tilbake på oppgavelinjen i bunne, som pekte på startknappen. 

På den tiden gjorde ikke startknappen så veldig mye. Du kunne åpne programmer, du kunne komme til innstillinger og du kunne kjøre programmer via kjør-vinduet. Kanskje ikke så imponerende 20 år etterpå, men på den tiden var det et stort og viktig steg for Microsoft. 

Windows XP - Den beste oppdateringen

Foto: Wikimedia Commons

Startmenyen i Windows 95 var en hit, men når Windows XP ble lansert fem år senere, var det ingen tvil om at menyen trengte et ansiktsløft. 

Menyen fikk nå to rader for å fordele tjenestene og programmene utover, samt friskere farger enn forgjengeren.

Raden til høyre skulle vise seg å bli et populært tillegg, og ble beholdt i årene som kom. Det var tross alt ganske nyttig å alltid ha en rask snarvei til kontrollpanelet, samt dokumentmappene som Microsoft gjerne ville at du skulle bruke.

 

Windows Vista - Oppfinnsomheten tok slutt

Foto: Wikimedia Commons

Når Windows Vista kom rullende hadde startmenyen allerede eksistert i 11 år, og det var nok på tide med noe nytt. Slik ble det ikke.

Microsoft pusset på et par hjørner, gjorde rammene litt mørkere og slengte inn profilbildet ditt øverst i hjørne. Mange likte ikke det nye «glossy»-designet til menyene, og valgte heller å bruke «Classic mode», som fortsatt var tilgjengelig i Vista. Kanskje det ville bli bedre i neste utgave? 

Windows 7 - Omtrent det samme

Foto: Wikimedia Commons

Windows 7 hylles av mange å være Microsofts beste operativsystem noen sinne, og rettet på mange av feilene brukere klaget på i Windows Vista. Startmenyen forble imidlertid nesten urørt, og bortsett fra et par minimale estetiske forandringer, var startmenyen i Windows 7 den samme som i Windows Vista.

Microsoft valgte til og med å skru av muligheten til å reversere til «Classic mode», slik at alle måtte bruke den nye startmenyen. 

Kanskje det var på dette tidspunktet Microsoft følte at de måtte komme på noe nytt? 

Windows 8 - Den enorme endringen ingen likte

Foto: Niklas Plikk

For to år siden slo Microsoft på stortromma, og erklærte startmenyen for avleggs. Den hadde tross alt ikke endret seg nevneverdig siden Windows XP, og ble ikke ansett som veldig berøringsvennlig. Inn kom startskjermen, som dekket operativsystemet fra kant til kant, med enorme, fargede fliser. Selv om vi synes startskjermen fungerte relativt greit på berøringsskjermer, ønsket vi et valg hvor man kunne velge mellom de to versjonene. 

Endringen skapte stor furore verden over, og mange har fortsatt ikke hoppet over fra Windows 7 til Windows 8, selv to år etter at OS-et ble sluppet. 

Windows 10 - Tilbake til det gamle

Foto: Microsoft

Startmenyen i Windows 10 ser ut til å bli den beste versjonen siden Windows 7. Her får vi de samme funksjonene som gjorde den opprinnelige startmenyen nyttig, slik som rask tilgang til programmer, et søkefelt og tjenester, i tillegg til et område dedikert til app-flisene Microsoft er så glad i. Aktiverer du berøringsmodus vil startmenyen vokse til den vi kjenner fra Windows 8, slik at det blir lettere å treffe flisene med pølsefingrene våre. 

Dette er versjonen mange hadde håpet skulle kommer allerede i Windows 8, men i stedet må vi vente til neste år for å få den etterlengtede hybridmenyen. Men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. 

Hvilken versjon av startmenyen likte du best? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor. 

Få med deg alt du trenger om det nye OS-et: 
7 ting du bør vite om Windows 10 »

(Kilde: Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen