Slik monterte han seks topp-skjermkort i én maskin
(Bilde: Corsair)

Slik monterte han seks topp-skjermkort i én maskin

Måtte ty til spesialløsning.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Skal du grave etter digitale verdier som for eksempel Bitcoin, er det en stor fordel å ha kraftig maskinvare. Problemet er ofte å få skviset inn alt i et normalt kabinett, men løsningen er enklere enn du tror. 

En av teknologiprodusenten Corsair egne ansatte, Jonny Gerow, har i en blogg på selskapets hjemmesider, kastet seg på Bitcoin-trenden og ville bygge en maskin som skulle utvinne virituelle verdier. Her er det ikke spart på kruttet. Garow har tatt i bruk hele seks AMD-skjermkort i jakten på elektroniske skatter. Men hva skal du bruke som kabinett som skal kunne huse hele seks skjermkort? Av alle ting har endte han opp med å bruke en trådhylle. 

Trådhylle som kabinett 

Valget av «kabinett» falt på en helt enkel trådhylle.
Valget av «kabinett» falt på en helt enkel trådhylle.

På markedet finnes det allerede egne rigger som du kan kjøpe for å få plass til flere skjermkort enn i et tradisjonelt kabinett. Dog har Gerow valgt å løse dette på en helt originale måte. Og det til kun en brøkdel av hva de ferdige riggene koster. 

Han har nemlig tatt i bruk en helt vanlig trådhylle for å feste de seks skjermkortene fra AMD. I alt har fem Radeon HD R7970-kort samt et 290X fått plass under den øverste hyllen, der alle kortene er festet med strips slik at de ikke skal falle ned. 

For at ikke riggen skal bli overopphetet mens gravingen pågår, har Gerow festet i alt fire store store vifter på oversiden av skjermkortene for å hjelpe til med å holde temperaturen under kontroll. Men varmen var kun en av flere utfordringer som måtte løses.

Spesialkabler 

Spesialkabler må tas i bruk for å få riggen til å fungere.
Spesialkabler må tas i bruk for å få riggen til å fungere.Foto: Corsair

Det er nemlig umulig å få presset inn hele seks spillskjermkort ved siden av hverandre på et og samme hovedkort. Dette problemet har Gerow løst ved å ta i bruk spesialkabler til å overføre data i mellom skjermkortene og hovedkortet.

Den spesielle kabelen ser du på bildet til høyre. I tillegg til å ha en PCIe-port til skjermkortet og tilsvarende kontakt som settes i hovedkortet, har den også en liten strømkabel.  Dermed blir det mulig å koble sammen de seks AMD-kortene til et og samme hovedkort. 

Denne kabelen gir vesentlig færre PCIe-kanaler, men det behøver nødvendigvis ikke være noen direkte krise

Hovedkortet som er tatt i bruk kjører en Intel Celeron G1830-prosessor, og til å forsyne hele oppsettet med nok strøm må det en kraftplugg til. Naturlig nok falt valget på Corsairs egen AX1500i-modell, som yter hele 1500 Watt. 

Hvordan maskinen fungerer til å grave etter digitale verdier er ennå ikke kjent, for bloggen avsluttes med at Gerow fortsatt har tilgode å installere et operativsystem og nødvendig programvare for å komme i gang med selve gravingen. 

Har du hørt om Bitcoin, men aner ikke hva det er?
Les vår guide der vi forklarer deg hva det nye fenomenet er (Ekstra) »

(Kilde: Corsair, PCPer)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen