Slik fungerer svevetogene

Magnetisk levitasjon høres ut som science fiction. Vi har sett nærmere på teknologien i togene som kanskje kommer til Skandinavia.

Denne saken er tidligere publisert, men republisert til glede for nye lesere.

En interessegruppe bestående av skandinaviske forskere og ingeniører jobber for tiden med å få til lynraske svevetog mellom de største byene i Skandinavia – tog som svever i løse luften takket være et kraftig magnetfelt og som kjører med hastigheter på rundt 500 kilometer i timen. Verdensrekorden for denne typen tog er over 600 kilometer i timen.

Men hvordan er det egentlig disse togene fungerer, og hvordan klarer de å oppnå så høye hastigheter? Og bruker de ikke mye strøm? I denne artikkelen skal vi se nærmere på disse såkalte maglev-togene, hva som er forskjellen på de tyske og de japanske togene – og hvordan svevetog er sammenlignet med tradisjonelle skinnegående høyhastighetstog – såkalte HSR-tog. 

Magnetisk levitasjon

Magneter holder toget i riktig posisjon.
Magneter holder toget i riktig posisjon. Foto: Transrapid

Maglev står for Magnetisk Levitasjon, og som det fremgår av navnet baserer systemet seg på at hele toget løftes opp fra skinnegangen ved hjelp av kraftige magneter – rundt 10 centimeter. De samme magnetene skyver eller trekker også toget fremover – avhengig av hva slags teknologi som brukes.

Les kommentarene (40)

Gå til side

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen