Slik fungerer de mest avanserte maskinene vi ser for oss
(Bilde: YouTube)

Slik fungerer de mest avanserte maskinene vi ser for oss

Ny animasjonsfilm forsøker å forklare kvantedatamaskinen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Såkalte kvantedatamaskiner er av noen blitt spådd en lysende fremtid og har et enormt potensiale som blant andre Google har tenkt å utnytte til å utvikle avansert kunstig intelligens.

Kort fortalt ligger mulighetene til disse maskinene i at de benytter informasjonsenheter som kan ha flere verdier samtidig, takket være kvantefysiske fenomener. Selve virkemåten er fremdeles en smule tvetydig, noe som har utløst en viss skepsis blant forskere.

Forklarende animasjonsfilm

For vanlige forbrukere er nok teknologien enda vanskeligere å begripe fullt ut, men nå finnes det en liten animasjonsfilm som muligens kan bidra til å oppklare noen av spørsmålene, melder Gizmodo.

Filmen er lastet opp på YouTube og er laget av to fysikere ved navn John Preskill og Spiros Michalakis. Videoen forklarer både hvordan kvantedatamaskiner potensielt kan gi langt mer datakraft enn dagens teknologi, men også hva som er begrensningene og utfordringene.

Fysikerne peker for eksempel på at et av de store problemene med kvantedatamaskiner er at såkalte kvantetilstander er svært delikate og ustabile fenomener som gjør dem vanskelige å kontrollere på en slik måte at de kan utnyttes effektivt i en datamaskin.

Videoen er definitivt myntet på dem med et minimum av forhåndskunnskaper, og det er slettes ikke sikkert at alle blir klokere av å se den. Om du føler deg klar kan du de to filmene den under.

Google har allerede skaffet seg en kvantedatamaskin:
Denne er nå godkjent av forskere »

YouTube-kanalen Veritasium er kjent for å lage forklarende filmer om vitenskapen. De har følgende film om emnet:

(Kilder: Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen