Amazons nye leveringsdrone i aksjon.
Amazons nye leveringsdrone i aksjon. (Bilde: Montasje: Amazon, Tek.no)

Kan fly 15 kilometer på 20 minutter, og levere pakken rett til døra di

Slik fungerer Amazons pakkelevering med droner.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I begynnelsen var det nok mange som rynket på nesen i vantro av nettbutikkgiganten Amazons satsing på dronebasert levering av pakker, men konseptet er høyst reellt og på god vei. Nå har selskapet sågar avdekket flere detaljer om droneleveringen.

Det var i et omfattende intervju med Yahoo Tech at Amazons visesjef Paul Misener snakket ut om det ambisiøse prosjektet.

Mange ulike dronetyper

Misener kunne blant annet fortelle at målet er at dronene skal kunne levere pakker til kunder innen 30 minutter fra bestillingstidspunktet, noe vi for så vidt allerede visste. Dronene vil ha en rekkevidde på rundt 16 kilometer og veier cirka 25 kilogram per stykk.

Dronen skal levere pakker på under 30 minutter og kan bære en last på opptil 2,2 kilogram.
Dronen skal levere pakker på under 30 minutter og kan bære en last på opptil 2,2 kilogram. Foto: Amazon

Bærekapasiteten til hver drone er på 2,2 kilogram, noe som vil være tilstrekkelig, da det aller meste av produktene som Amazons selger veier mindre enn dette, ifølge Misener.

Ellers viser det seg at Amazon jobber med en mengde ulike dronetyper til leveringstjenesten sin, som er tilpasset de ulike områdene de skal operere i. For eksempel vil noen droner være designet for levering i høye bygninger i byer, mens andre vil være laget for levering i utkantstrøk.

– Reguleringer det største hinderet

Modellene vil også være tilpasset ulike vær- og klimaforhold. Dronene designes fullstendig fra bunnen av, og skal altså operere svært autonomt med innebygget, avansert teknologi for å registrere og unngå hindringer på egen hånd.

Misener kunne for øvrig opplyse om at Amazon jobber med å redusere støyen på dronene til et nivå som ikke er sjenerende. Generelt sett er det imidlertid ikke teknologien som er det store problemet, da denne i stor grad allerede finnes, men derimot det juridiske aspektet knyttet til regulering av luftrommet.

Ifølge visesjefen har Amazon blant annet foreslått overfor luftfartsmyndigheter å opprette en egen «sone» for dronene i området 200-400 fot, hvor verken vanlig flytrafikk eller øvrig dronetrafikk forstyrres. Hva resultatet blir er ennå uvisst. Hele intervjuet leser du hos Yahoo, og under finner du en reklamevideo for konseptet. 

Amazon har allerede flere droner under utvikling; Her er en av de seneste modellene »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen