Er du forberedt på studiestart?
(Bilde: Shutterstock/ wavebreakmedia)

Er du forberedt på studiestart?

Med disse programmene kan du få en lettere skolehverdag.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En liker jo å tenke på studenter som flittige folk som sitter krumbøyd over datamaskinen eller læreboka på lesesalen fra sola står opp til den går ned. Studenter flest vet imidlertid at dette ikke nødvendigvis er tilfelle, noe det kan være flere grunner til. Uansett om det bare frister veldig med fritidssyssler eller du har en jobb ved siden av, trenger dette likevel ikke bety at du skal havne på etterskudd mer studiene eller ha dårlig samvittighet.

Med det rette datautstyret til studiene, og ikke minst de rette programmene, kan du nemlig sette skikkelig fart på studiene dine, og få gjort mer arbeid på mindre tid.

To ting du som bruker Windows 7 bør installere allerede før første studiedag, er virus- og skadevare-beskytter. Slik luker du vekk ressursspisende og skjult skadevare på datamskinen din før du får sjansen til å ta dem med inn på skolens datanettverk og smitte andre. Her kan du for eksempel installere Microsofts gratis antivirusprogram «Security Essentials».

Windows 8-brukere kan slappe litt mer av, for de har allerede antivirus innebygget. For begge Windows-versjonene er det likevel et annet program ved navn MalewareBytes som kan være kjekt, da det skanner maskinen din for trusler som ikke antivirusprogrammet oppdager – og det kan hentes ned her.

Når datamaskinen din er sikret er det på tide å installere produktivitetsprogrammene som skal hjelpe deg til å yte ditt beste i tiden som kommer. 

Gratis kontorpakke

Libre Office eller OpenOffice, som vist her, kan erstatte Microsofts kontorpakke helt gratis.
Libre Office eller OpenOffice, som vist her, kan erstatte Microsofts kontorpakke helt gratis.

Få studenter kommer unna å skrive store, omfattende innleveringer. Et godt kjent verktøy for dette er Word, som er en del av Microsofts Office-pakke. Dette programmet får du rabatt på når du er student, men med dagens leiepriser er det nok greit å spare der man kan.

Derfor er det fint at kontorpakker som OpenOffice og LibreOffice gjør omtrent det same som Microsoft sin pakke, og det helt gratis. De kan til og med åpne Word- og Excel-dokumenter laget i Microsoft sin pakke. Hvis du likevel helst vil ha Microsoft Office kan du finne laveste pris på studentversjonen i vår tjeneste Prisguide.

Finn beste pris på Microsoft Office Home and Student 2013 – norsk versjon »

Perfekt for samarbeid

De gratis kontorpakkene fungerer svært bra om du skriver på oppgaver alene. Straks flere skal jobbe sammen med en tekst starter imidlertid komplikasjonene. For å mestre samarbeid og jobbe effektivt med andre på gruppe lønner det seg derfor å stifte bekjentskap med Googles kontorpakke i skyen.

Google Drive, som bare krever at du har en Gmail-adresse, lar nemlig flere personer dele et dokument mellom seg og redigere dette på samme tid. De delte dokumentene, fra en verktøykasse som inkluderer en tekstbehandler, et regnearkprogram og presentasjonsverktøy, kan du da få tilgang til fra en hvilken som helst datamaskin så lenge du har tilgang til Internett.

Siden alt foregår i skyen kan heller ingen på gruppen komme i skade for å slette eller miste et viktig dokument. Innholdet i alle dokumentene lagres nemlig automatisk når det skjer en endring, og en kan reversere endringer om en har gjort noe feil.

Full kontroll

OneNote er gratis, og fungerer på de fleste plattformer.
OneNote er gratis, og fungerer på de fleste plattformer.

Som student er det mye du må huske og holde styr på til enhver tid. Microsofts gratis notatblokkprogram OneNote, som fås til både Windows 7 og Windows 8, OS X, iOS og Android, lagrer alle notatene dine i skyen, slik at du alltid har tilgang til dem uansett hvilken enhet du bruker for øyeblikket.

Notatblokken støtter tekst, bilder, punktlister og tabeller. I tillegg kan du lage gjøremålslister med avkrysningsbokser og tegne oppå det hele med fingeren eller en penn så den blir en skikkelig utklippsbok eller en god idétavle. 

OneNote kan dessuten skilte med automatisk importering av notater du har skrevet for hånd. Bare knips et bilde av notatene dine og teksten digitaliseres for deg, fullt redigerbar og søkbar på maskinen din.

WolframAlpha er et orakel som kan svare på det meste.
WolframAlpha er et orakel som kan svare på det meste.

Den vise applikasjonen

For ingeniør- eller fysikkstudenten, og alle andre som trenger tilgang til avansert matematikkhjelp, er Wolfram Alpha et solid hjelpemiddel. Gi applikasjonen i oppgave å konvertere to måleenheter, en relativitetsligning, eller spør når verdens energibehov vil være doblet. Sansynligheten for at svaret applikasjonen gir er korrekt, er stor. WolframAlpha kan det meste om matematikk, fysikk, kjemi, geologi og det ytre rom, og er bare et klikk unna.

Vær tilstede, ikke bare vær der

Når du først befinner deg i forelesningen møter du raskt en interessekonflikt. Skal du høre på foreleseren, eller ta notater? Med Audacity kan du lene deg tilbake og følge foreleserens gester og forklaringer, og heller ta notatene på ettermiddagen.

Programmet tar nemlig lydopptak av forelesningen, så du kan høre den om og om igjen. Lydfilene som produseres kan du spille av i de fleste avspillingsprogrammer, for eksempel Media Player Classic, og opptakene tar liten plass på disken din. Du trenger selvsagt en mikrofon, men dette begynner å bli temmelig standard på de fleste datamaskiner. 

Hold på konsentrasjonen

WritePlus hjelper deg holde konsentrasjonen oppe.
WritePlus hjelper deg holde konsentrasjonen oppe.

Studietid er ikke fritid, men vi liker jo alle sistnevnte så godt. Som student har du kanskje mange svært frie dager, og det kan derfor være vanskelig å ikke spore av eller miste konentrasjonen fra tid til annen. 

Write Plus for Windows 8, og Ommwriter for Mac, er tekstbehandlere helt fri for distraksjoner. De er laget med ett formål for øye, nemlig å oppnå full arbeidsro. Her finner du nemlig ingen fargerike menyer eller masete ekstrafunksjoner.

Alt handler om teksten du skriver, som kan forfattes på enkle bakgrunner med kun de aller mest nødvendige formatteringsmulighetene synlige. Siden appene kjører i fullskjermmodus blir ikke ikke konsentrasjonen din forstyrret av verken blinkende eller hoppende Skype-samtaler eller innkomne e-poster. 

Last ned Ommwriter for OSX her, eller WritePlus for Windows her.

Slå på sperrene

Om det ikke hjelper å være fanget i fullskjermmodus må du gå mer drastisk til veks. Da står OSX-appen Selfcontrol, og Windows-programmet FocalFilter beredt. Begge lar deg blokkere urelevante og forstyrrende nettsider som du bruker for mye tid på mens du burde studert, det være seg Facebook eller Hardware.no. 

Det fine med programmene er at du kan sperre nettsidene et visst antall timer frem i tid, og om du blir fristet til å bryte sperrene, går det ikke. Inntil tiden du har satt går ut kan du både prøve å avinstallere SelfControl og restarte maskinen uten å komme rundt sperren din. FocalFilter, på den annen side, deaktiveres om du restarter maskinen, men terskelen for å distraheres blir uansett betydelig høyere enn uten applikasjonen.

Ikke bli sliten i øynene

Innstillingene i f.lux er ikke spesielt kompliserte.
Innstillingene i f.lux er ikke spesielt kompliserte.

Med så god konsentrasjon som du kommer til å få, er det lett å bli sliten i øynene av all stirringen på dataskjermen. Det lille programmet f.lux kan starte opp sammen med datamaskinen din, og regulerer fargetemperaturen i skjermen slik at den tilpasser seg tiden på døgnet og årstiden.

Det er nemlig en velkjent sak at dataskjermer ofte utstråler et altfor blått og kaldt lys, noe som kan føre til at du vil slite med å få sove etter en lang kveld med datamaskinen. Med f.lux bli du mindre sliten i øynene, og fordi lyset endres til å bli varmere og mindre intenst jo lenger ut på kvelden du kommer vil det føles mer naturlig å hoppe til sengs etter en sen arbeidsøkt.

Skal du starte på studier i høst?
Dette er datamaskinene vi anbefaler til studenter »

Har du noen andre smarte tips? Del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen