Guide

Slik fjerner du Java for godt

Følg disse enkle triksene – uten å miste nettbanken.

Java gjør innloggingen i nettbanker sikker og smertefri. Selv om Java titt og ofte har sikkerhetsproblemer, er selve nettbanken nesten utelukkende trygg å bruke.

Problemet er heller at det å ha aktivert Java ofte representerer en generell trussel. I tillegg har Apple to ganger den siste tiden sperret all bruk av Java på Mac-er, og med en viss sannsynlighet for at det skjer igjen, er det like greit å bli kvitt Java, en gang for alle.

Logg inn med mobilen

Det finnes nettbanker med innloggingsløsninger som ikke krever Java, for eksempel Skandiabanken. De fleste store norske bankene har imidlertid ikke slike løsninger.

Løsningen er å komme seg over på BankID på mobil, slik at du blir kvitt den lille kodebrikken din. For at dette skal være mulig må du først av alt være kunde hos DNB, Skandiabanken, Terra eller Sparebank1.

Du må samtidig ha mobilabonnement fra Telenor, Djuice, Talkmore, Hello Norway, Phonero, Telipol eller Dipper, samt en relativt moderne mobil. De nevnte bankene har egne verktøy som forteller deg om de to sistnevnte kravene er på plass, så du trenger ikke å tenke stort over det selv.

Bank ID på mobil promoteres tydelig.
BankID på mobil promoteres tydelig.

Steg 1 – Besøk nettbanken din: For å aktivere BankID på mobil, besøker du bare nettbanken din. I eksempelet vårt har vi tatt i bruk løsningen hos Norges største bank, DNB. Både DNB og de tre andre bankene promoterer løsningen på sine hjemmesider, og det er bare å klikke seg inn der og følge informasjonen.

Nettbanken sjekker om du kan ha Bank Id på mobil.
Nettbanken sjekker om du kan ha BankID på mobil.

Steg 2 – Sjekk telefonen din: Banken vil nå sjekke om mobilen, SIM-kortet og telefonleverandøren din støtter det som kreves. Det tar noen minutter, og om alt er på plass er det kort vei igjen til en Java-fri nettbank.

Verifiseringsord.
Verifiseringsord.

Steg 3 – Verifiser telefonen: Nå skal telefonen din kobles mot nettbankkontoen. Sitt med telefonen, uten låseskjerm, foran deg og følg med på både mobilen og PC-skjermen. Nettbanken ber deg bekrefte både et verifiseringsord som kommer opp på både telefonen og PC-en, før du må taste inn en egen kode på telefonen. Denne koden står på PC-skjermen din.

Aktiveringsprosessen på telefonen din.
Aktiveringsprosessen på telefonen din.

Steg 4 – Velg PIN-kode: Underveis i hele prosessen vil telefonen din, helt på egenhånd, vise deg instruksjoner og meldinger. Du trenger ikke å installere noen egne apper eller besøke gitte nettsider. Etter å ha bekreftet verifiseringskodene, får du beskjed om å sette en egen PIN-kode for mobilløsningen. Dette blir koden du skal bruke i fremtiden, når du logger inn i nettbanken.

Når PIN-koden er satt og kontrollert, får du en SMS fra banken din som bekrefter at alt er klappet og klart for at du kan bruke BankID på mobil.

Innlogging med mobil.
Innlogging med mobil.

Steg 5 – Logg inn uten Java: Hvis du nå prøver å logge deg inn i nettbanken, blir du møtt av et litt annet skjermbilde enn før. Her kan du nå velge «BankID på mobil»

Innlogging på mobilen.
Innlogging på mobilen.

Steg 6 – Tast kode på mobil: Du blir nå bedt om å taste inn ditt eget telefonnummer. Gjør det, og sekundet etter får du opp et stort talltastatur på telefonen din. Tast PIN-koden, og vips er du logget inn i nettbanken din – helt uten Java.

Gå videre til neste side, og se hvordan du sjekker selvangivelsen uten Java »

Gå tilbake til oversikten »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen