Slik
får søknaden din den beste oppmerksomheten
(Bilde: iStock)

Slik får søknaden din den beste oppmerksomheten

– Søknaden din er et salgsbrev, sier karriereguru.

Søknadsprosessen kan i mange tilfelle sammenliknes med speed dating. Du får en mulighet til å vise deg fram, og om du virker attraktiv nok for arbeidsgiver, må du velge om det er den arbeidsgiveren du ønsker å jobbe hos.

For noen år siden viste en kamerat meg en jobbsøknad han hadde skrevet. På alle søknadene sine pleide han nederst i hjørnet å skrive «Petter 28 år» med små bokstaver. Jeg sa det ga et useriøst inntrykk.

CVen din kan settes sammen på flere måter.
CV-en din kan settes sammen på flere måter.

– Kanskje det, men på den måten unngår jeg å begynne hos en arbeidsgiver som ikke har humor, svarte han.

Det ga meg noe å tenke på. Moralen er at du ikke nødvendigvis skal ha en hvilken som helst jobb, men at du skal ha en jobb som passer for akkurat deg.

En salgsprosess

På nettet finner du mange veiledninger til hvordan du skal skrive søknad og CV. NAVs sider med jobbsøkertips har for eksempel en lang og saklig beskrivelse av hvordan du skal presentere deg selv og sette opp CV-en din. Du kan lese hvordan du skal presentere utdanning, arbeidserfaring og praksis, kurs og sertifikater. Du får vite at du under hvert punkt skal ramse opp alt i kronologisk orden, det siste først, og ikke utelate noe. Først oppgir du den siste jobben din og hvor lenge du hadde den, deretter den forrige, og så videre.

Dette er veldig bra og helt etter fasiten. Det er likevel så traust og saklig at arbeidsgiver gjesper kjeven av ledd, og ikke noe godt utgangspunkt om du skal sloss om en jobb med 50 andre søkere. Med mindre du har spesielle og lett iøynefallende kvalifikasjoner, eller en bakgrunn som skiller deg ut og som den som skal ansette er spesielt interessert i. Og da kan du også risikere å drukne i mengden.

Heldigvis finnes det andre veier til målet. En annerledes søknad kan skremme vekk noen, men vekke andres interesse. Uansett vil den skille seg ut og få oppmerksomhet, og da er du faktisk forbi den første utsilingen der de uten profil havner i det store sluket.

– En CV er et salgsbrev som skal vekke interesse, sier Monica Renstig til det svenske nettstedet Chef. Hun har lite til overs for den kjedelige A4-CV-en med en fast mal, og med kronologiske hendelser, og hun ser ingen grunn til legge inn enhver bagatellmessig jobb for å fylle ethvert tomrom i CV-en.

– Det virker som om de er redde for at noen skal tro de har sittet i fengsel, kommenterer hun blant annet.

Renstig er en av Sveriges mest kjente karriererådgivere og har i sin karriere hjulpet fram over 1500 kvinner og 300 menn. Nå kommer hun med en bok der hun trekker fram de beste CV-ene og søknadene hun har sett gjennom sin lange karriere. Her slår hun et slag for det hun kaller spontansøknader – å kontakte riktig person i det riktige øyeblikket – og å gjøre det på riktig måte.

Monica Renstig driver Women's Business Research Institute og Women's Business School AB.
Monica Renstig driver Women's Business Research Institute og Women's Business School AB.

Chef finner du noen av tipsene hun foreslår for å gi søknaden trøkk. Selv om rådene primært er rettet mot folk som søker lederstillinger på forskjellige nivåer, kan de være gode å ha i bakhodet for noen og enhver. Hun tar utgangspunkt i at søknaden har to deler – det personlige brevet og CV-en. Her er rådene hennes:

Det personlige brevet

  • Fortell allerede i første setning hvorfor du søker jobben. Kutt ut slike innledninger som «jeg heter», «jeg søker jobben som…» Begynn med det som du skal selge deg inn med. For eksempel «Jeg har fem års erfaring med test av komplekse systemer».
  • I stedet for å snakke om det du har gjort, kan det være bedre å snakke om hva som vil skje om de ansetter deg, og hva du kan bidra med i bedriften. «Jeg er dyktig på SharePoint, og jeg har bred erfaring innen .net-utvikling, MS SQL Server, og generell netteknologi.»
  • Sett opp kompetansen din i forhold til hva bedriften trenger. Altså legg så å si utelukkende vekt på det som den kommende arbeidsgiveren er interessert i.
  • Forklar også hvorfor du søker ny jobb. For eksempel «Jeg har jobbet her i ti år og trenger nye utfordringer.»

En poengtert CV

Mange rabler ned alle stedene de har jobbet. Tenk alternativt:

  • Forsøk å gjøre arbeidserfaringene dine om til kunnskaper og ferdigheter. Det er erfaringer, kunnskap og ferdigheter som du blir ansatt for. For eksempel «Jeg er dyktig til…», «jeg er spesielt god innen…»
  • Sett opp en liste over personlige egenskaper som er relevante for stillingen.
  • Sett opp en oversikt over de tre prosjektene fra din karriere som du er mest fornøyd med. Det skal være de beste prestasjonene som du har gjort. Fortell hva du har fått til, og fortell om de målbare resultatene. For eksempel hvor mye raskere noe ble utført, hvor mye penger bedriften sparte eller tjente, hvor mange flere treff den nye nettsiden førte til, hvor mange flere kunder som kom, og så videre.
  • Fortell om de tre siste relevante arbeidsforholdene du har hatt. Du trenger ikke oppgi alle.
  • List opp de utdannelsene som er relevante. Du trenger ikke fortelle når du tok eksamen eller hvor mange år du brukte.

Noen arbeidsgivere vil plukke ut en slik søknad fordi den er framoverlent og direkte. Andre forventer at alt står kronologisk og punktvis og vil forkaste det som ikke er A4 og følger normen. Dem unngår du kanskje ved å følge tipsene ovenfor.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen