(Bilde: Varg Aamo, Tek.no)

Derfor hakker Netflix og YouTube på lynraske linjer

Det er ikke bare bredbåndet ditt som avgjør om du får god bildekvalitet.

Hardware.no/Fornebu: Irriterer du deg over treg buffering på Netflix, kornete bilder de første sekundene av en film, og at YouTube til stadighet stopper opp og hakker? Da kan du trøste deg med at det kunne vært veldig mye verre, hvis det ikke hadde vært for CDN-er. Disse systemene er faktisk mye av grunnen til at videostrømming på nett kan gå så glatt som det går i dag. Men hva er egentlig en CDN?

Det har vi dratt på besøk til Broadnet for å finne ut av. Internettleverandøren, som betjener både bedrifter, privatpersoner og andre leverandører, har nemlig flere CDN-løsninger stående i sitt nett. I hovedkvarteret på Fornebu møter vi Anurag Shukla og Ole-Andre Naper, to av selskapets eksperter på temaet, som forklarer oss hvordan det hele henger sammen.

Korter ned avstandene

CDN står for «Content Delivery Network», altså innholdsleveranse-nettverk. I sin enkleste form er dette en rekke servere som inneholder forskjellige typer populært innhold, typisk video, som er plassert et sted i nærheten av sluttbrukerne. Fremfor å hente data fra den andre siden av kloden kan Netflix-tittere ved hjelp av CDN få sendt datastrømmen som inneholder en video fra sitt eget IT-tekniske nabolag, og ikke fra Netflix' hovedkvarter i California.

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen