NETTMØTE: Slik får du IT-drømmejobben
Nettmøte

Slik får du IT-drømmejobben

Her får du triksene til IT-rekrutteringsekspert Thomas Roel Moen om utdannelse, jobbsøking og karrierevalg.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I dag har rekrutteringsrådgiver Thomas Roel Moen gitt deg tipsene du trenger for å sikre deg drømmejobben.

Han jobber i rekrutteringsselskapet Aspiranza, som har spesialisert seg på å rekruttere IT-folk. Selv har han en mastergrad i psykologi og lang erfaring med testing, intervjuer og utvelgelse av de riktige kandidatene.

Han har svart på spørsmål innenfor blant annet disse kategoriene:

 • Markedsføringen av deg selv
 • CV og tilstedeværelse på nettet
 • Søknader
 • Forberedelser
 • Tester/caseoppgaver
 • Intervjuet
 • Referanser
 • Tilbudsmøte

I flere timer svarte han på spørsmål fra våre lesere, du finner dem alle her:

 1. Hvordan kle seg til et jobbintervju?

  Spørsmål fra Kurt:

  Hei,

  Hvordan skal man kle seg til et jobbintervju? Er det noen ting man kan sjekke for å finne ut på forhånd uten å spørre direkte?

  Svar:
  Hei Kurt,

  Generelt er det Smart Casual som er dresskoden som går greit i de fleste
  sammenhenger. Det betyr at du går i bukse og skjorte uten slips. Hvis du skal i et intervju er det ikke noe galt i å spørre om selskapet har en kleskode eller hva som er typisk arbeidsantrekk. Noen ganger kan man også se dette på hjemmesidene til selskapene, men det er bedre å spørre fordi nettsider ofte er pyntet litt opp.

  F.eks. har jeg vært på kundemøter til selskaper som har dress og slips på forsiden, men møtt IT-eksperter i bermudashorts internt fordi det var sommer. Du kan derimot forvente en litt oppdresset kleskode på konsulentselskaper kontra ikke-
  konsulentselskaper.
  Besvart: 26. april 2012 09:36
 2. Sertifisering

  Spørsmål fra Truls Svendsen:

  Noen spesielle sertifiseringer du anbefaler å ta som er attraktive på dagens jobbmarked?

  Svar:
  Hei Truls,
  Du stiller et for bredt spørsmål og du må nok spesifisere for hvilke roller eller grupper innen IT du lurer på. På generelt grunnlag kan jeg derimot si at IT-kompetanse er svært ettertraktet. Utviklere innen .NET, java og Business Intelligence er særdeles ettertraktet for tiden. På teknisk side er det også svært
  mye kamp om virtualiseringskonsulenter som kan VmWare, citrix eller Hyper-V, men
  også andre teknologier. Innen IT-sikkerhet er det også et stort marked.
  Det jeg kan fortelle deg er at sertifiseringer generelt er spesielt viktige i konsulentselskapene, siden de lever av å leie ut personer som har bevist for en tredjepart at de "kan sakene sine". Ofte får man disse som del av jobben fordi selskapet lever av å selge deg ut til deres kunder. Internt i noen selskaper derimot er det ofte ikke så kritisk eller prioritert. En del nettverksbasert kompetanse som blant annet Cisco-sertifiseringer er også høyt ettertraktet.
  Spørsmålet du kanskje bør stille deg er hvilke områder innen IT du tror eller synes det er morsomt å jobbe med, og vurdere sertifiseringer derfra.
  Besvart: 26. april 2012 09:39
 3. Sosiale medier

  Spørsmål fra Jan Vidar Krey:

  Hei Thomas!

  Hvordan ser du på sosiale medier som facebook, twitter og linkedin (evt andre?) i ditt virke?

  Er det et bra verktøy i rekrutteringsøyemed og viktig at man er synlig der?


  Svar:
  Hei Jan Vidar,
  Kort svar: Svært viktig for deg hvis du ønsker karrieremuligheter, og svært kritisk i rekrutteringssammenheng.
  Langt svar:
  Som Headhunter/rekrutteringsrådgiver er sosiale medier kritiske for å finne og kontakte potensielle kandidater til stillinger som ønskes besatt. For min egen del er Linkedin den viktigste kilden til å kartlegge markedet fordi den er spesialisert
  på jobbmarkedet. På linkedin legger folk inn sin erfaring/kompetanse som en CV og inviterer sine bekjentskaper for å skape et nettverk slik at de kan holde kontakten.
  Plutselig en dag har du behov for å finne ut hvem som kan f.eks. Episerver, og da kan du lett søke via nettverket ditt etter folk med den kompetansen og kontakte dem.
  Facebook er også i sterk økning på rekrutteringssiden og noen mener at denne vil "knuse" linkedin. Blant annet har en slags konkurrent til linkedin kommet på facebook, nemlig branchout. Den gir deg mulighet til å skape en jobbprofil i tillegg
  til din vanlige facebook som du kan gjøre tilgjengelig for andre uten at de kan snoke på din personlige facebook-profil. Den har derimot ikke spredt seg særlig ut i Norge ennå, så det gjenstår å se hvordan det går.
  Jeg vil uansett anbefale privatpersoner som synes det høres interessant ut å potensielt bli headhuntet til å registrere seg på linkedin. Men, for at det skal bli en suksess for deg, så må du huske å bruke tid på å lage en skikkelig linkedinprofil, akkurat som du bruker tid på å lage en god cv. Det betyr blant annet at du må få med
  stikkord som beskriver din kompetanse og gjerne hvilke erfaringer du har og hvor du
  har jobbet. Gjerne også litt om hva du brenner for eller ønsker å oppnå. De som slurver med dette vil oppleve mindre kontakt, da vi som jobber med
  rekruttering må være effektive med vår tid og vil hoppe over eller prioritere profiler som har fortalt oss om deres kompetanse fremfor blanke profiler.
  Når det gjelder facebook er det også en plattform som blir møysommelig undersøkt av rekrutteringsrådgivere rundt omkring, så det er lurt å være der også. Men, siden facebook ofte er mer privat og lukket av karakter, så bør privatpersoner sørge for å sjekke hvilken informasjon de deler og legger ut. Dette gjelder jo også twitter. Jeg har hørt om et par personer som ikke har fått jobb pga negative omtalelser eller særdeles lite positive bilder på sine profiler.
  Når det kommer til twitter er ikke dette veldig viktig for meg i søk etter kandidater, men kandidater kan ofte få tweets fra selskaper som de er interesserte i, og dermed snappe opp eks. stillingsannonser. Jeg har derimot fått ansatt kandidater til krevende oppdragsgivere fordi de hadde noe som 1990-aktig som hjemmeside(!) hvor de viste sterk faglig interesse over tid. Konklusjonen er at du bør være synlig på linkedin hvis du ønsker å få potensielt spennende muligheter om nye jobber, og at du nok bør undersøke branchout også hvis du bruker facebook.
  Som en god start kan du jo bare legge meg til nettverket ditt sammen med andre bekjentskaper! ;-) Da har du kort vei for å bli kontaktet skulle noe relevant dukke opp.
  Besvart: 26. april 2012 09:43
 4. Har du jobb til meg?

  Spørsmål fra Eskil Moen:

  Har du jobb til meg, Thomas?

  Svar:
  Hei Eskil,
  Du får sende meg en cv så får vi se. :)
  Besvart: 26. april 2012 09:44
 5. Utdanning..

  Spørsmål fra Christian Kråkevik:

  Hvordan er fremtidsutsiktene for personer som velger Ingeniør innen nettverk og server, framfor programmering, er markedet like stort? Og tror du det vil være muligheter de neste 5 årene? Er en master et stort pluss i denne bransjen? Og hva med eventuelle sertifiseringer?

  Svar:
  Hei Christian,

  Markedet innen IT er brennhett, slik jeg nevnte lenger oppe. Mitt inntrykk etter fire år i bransjen er at utviklere innen .NET og java har fått kastet penger etter seg i større grad enn driftere/infrastrukturkonsulenter. Men, jeg har merket meg, særlig det siste året, at det er skjedd en sterk økning i lønnsveksten til
  infrastrukturkonsulenter også (nettverk/server).
  Innen IT vil du helt klart få en jobb med en bachelor, men noen selskaper vil kreve at du må ha master for å jobbe hos dem. Særlig gjelder dette konsulentselskaper. Du
  bør også prøve å få et snitt over C for å skille deg ut som nyutdannet. Men høyere utdannelse føler selskapene seg oftest tryggere på at du kan lære deg nye teknologier og arbeidsoppgaver raskere enn uten, og at du har dokumentert en viss
  breddekompetanse. Mastergraden kan gi deg litt mer valgfrihet og vise hva du virkelig er god på, siden du spesialiserer deg, men den vil samtidig gi deg mer studielån. :)
  Du kan også vurdere å ta IT-teknisk videregående eller driftsfag og klare å få deg jobb, men lønnsutviklingen din kan ta litt mer tid enn de med høyere utdannelse,samtidig slipper du å få studielån. I en slik situasjon er det enda viktigere å ta sertifiseringer i jobben fordi du da konkurrerer med andre med høyere
  utdannelse. Det kommer litt an på, men som IT-lærlig begynner man lønnsmessig mye lavere enn de med bachelor og master. Jeg vil estimere at du kan få fort 100-150'+ mer i startlønn ved valget av høyere utdannelse i Oslo. Det kan skje mye på fem år, men alt tyder på at IT blir viktigere og viktigere. Jeg er derfor veldig trygg på at du gjør et riktig valg å velge IT så lenge du selv trives med det.
  Besvart: 26. april 2012 09:46
 6. Jobb etter IKT-Servicefag

  Spørsmål fra Holand:

  Hvordan er det for folk som har tatt Fagbrevet innenfor IKT-Servicefag å få seg jobb?
  Burde man få seg mer utdanning, eller er dette nok?

  Svar:
  Hei Holand,

  se svaret ovenfor. Du har gode muligheter til å få deg jobb, men startlønnen vil være lavere og valgmulighetene litt mindre enn de med høyere utdannelse. På sikt derimot, hvis du står på og tar sertifiseringer og viser initiativ og arbeidsvilje på jobb, så har du gode muligheter til å få spennende jobboppgaver og god lønnsutvikling. Du kan, hvis du er litt skolelei (eks. lei av teori) og synes det virker for tøft å gå på en bachelorgrad jobbe et år eller to, og deretter ta bachelor, eller ta dette parallelt med jobben hvis du orker det. Da kan du tilogmed stille sterkere faglig enn noen studenter fordi du har praktisk erfaring å trekke på - og du kanskje har en indre motivasjon på hva du vil oppnå og i hvilke fag.
  Besvart: 26. april 2012 09:49
 7. Rare spørsmål

  Spørsmål fra Mikael:

  Har flere ganger blitt spurt halvveis absurde spørsmål på jobbintervjuer, for eksempel om hvordan jeg ville ha funnet vekten til en kjent bygning eller konkret hvor mye jeg tror den veier, eller hvordan jeg ville ha gått frem for å flytte et fjell (i konkret forstand). Kan du si noe om hva poenget med slike oppgaver er, og har du noen tips til hvordan man bør svare?

  Svar:
  Hei Mikael,
  Det ryktes at Microsoft for mange år siden ble kjent for å stille sine kandidater følgende spørsmål: "Hvorfor er kumlokk runde?". En av årsakene et selskap kan ønske å stille sine kandidater slike tilsynelatende pussige og irrelevante spørsmål er for å se om vedkommende klarer å tenke kreativt og utenfor komfortsonen deres (fagfeltet). Flytting av fjell har jo liten relevans i de fleste IT-roller, men det å kunne raskt tenke ut løsninger på uforutsette problemer, er viktig i de fleste IT-jobber. Det å kunne svare på et slikt spørsmål på en fornuftig måte kan vise at du 1. ikke blir lett satt ut, og 2. klarer å tenke ut løsninger utover fagområdet ditt på stående fot. F. eks. er dette viktig i IT-jobber fordi du jobber i en forretningverden som du også må forholde deg til, og hvor spørsmål om forretningsområdet er like viktige som IT i seg selv.
  Jeg kan dessverre ikke gi deg svaret på oppgavene, men jeg vet ett av svarene på kumlokkoppgaven i alle fall.
  Besvart: 26. april 2012 10:01
 8. Videregående?

  Spørsmål fra Sindre:

  Ser dere på vitnemål fra videregående? Selv om vedkommende har f.eks bachelor grad?

  Svar:
  Hei Sindre,

  Vi ber alle kandidater vi har i prosess om alle vitnemål og papirer de har. For nyutdannede er vitnemål oftest det eneste de har av papirbevis på kompetanse og derfor ønsker vi å se på disse. Har du særdeles gode karakterer på bachelorgraden vil resultater fra VGS ikke være så interessante. Men vi ønsker typisk å få så mye informasjon og ha en dialog med kandidaten om hva som er årsaken til resultatene du har fått. Hvis du har særdeles mye fravær på videregående, så er jo det i seg selv viktig å få klarhet i, og i hvilken grad det evt. er tilfellet idag. Jeg har ansatt kandidater som har hatt et frynsete vitnemål fra videregående, men gode bachelorprestasjoner fordi det er jo de siste årene og nåtid som oftest blir viktigst å diskutere. De har da vist en positiv utvikling og vist seg å være tillitsvekkende i sin dialog med kunde og oss.
  Besvart: 26. april 2012 10:07
 9. Informatikk

  Spørsmål fra Brede Kristensen:

  Hvordan er Arbeidssprøselen av Informatikk utdannede ute i markedet? Er det lurt å studere Informatikk i Norge i 3-5 år? Er man mest sannsynlig sikret jobb? Er det en grei betalt jobb, eller er det for lite etterspørsel til det? Hvor stor er sjansen for at man kan gå internasjonal eller privat?

  Svar:
  Hei Brede,
  Se svaret over til Christian Kråkevik.
  Du vil absolutt få en grei jobb og lønnsutviklingen innen IT er god.
  Du du derimot må vurdere og som vil påvirke din lønn og helse er arbeidspresset innen IT-sektoren. Mange steder er det mye overtid, særlig i konsulentverdenen, og selv om du da får god lønn så får du mindre tid til andre ting.
  Mulighetene for å jobbe internasjonalt kommer an på hvilket selskap du blir ansatt i - hvis det er viktig for deg se etter selskaper som har kontorer i flere land eller leverer tjenester utover Norge. Husk å spørre før eller i intervjuet om mulighetene her.
  Besvart: 26. april 2012 10:12
 10. vidre?

  Spørsmål fra even:

  Skal gå lærling til høsten som telekomunikasonsmontør, og med netverk som spesialområde,
  Jeg er meget interrest i pc, og har lyst til og få meg jobb innenfor it når jeg er ferdig med læretiden, hvilke muligheter har jeg? Vil helst ungå mer skole.

  Av skole har jeg:
  Vg1 elektro
  Vg2 data og elektronikk

  Svar:
  Hei Even,
  Se svaret til Holand ovenfor. Kort fortalt hvis du er skolelei, sørg for å jobb hardt for å få deg en lærlingeplass - dette må du ta ansvar for selv! Jeg har snakket med lærlinger som klager over at det ikke finnes, men unnskyldninger er det ingen arbeidsgivere som bryr seg om.
  Er det vansklig i din kommune, så se utover den, og vurder flytting.
  Det kan være enklere å få jobb i kommunal sektor enn privat med kort erfaring her, men ofte så blir en del lærlinger ansatt der de har lærlingeplass. For å finne bedrifter som er interessante for deg så bør du undersøke hvem som driver med telekommunikasjon og nettverk. eks telefonileverandører.
  Besvart: 26. april 2012 10:18
 11. Sertifisering

  Spørsmål fra Stein Arne:

  Hei.

  Jeg holder nå for tiden på å tar sertifisering innen windows 7 og server 2008 R2. Hvordan er disse verdtsatt i arbeidsmarketedet idag ?

  Svar:
  Hei Stein,

  Veldig mange selskaper i SMB-segmentet (små og mellomstore) bruker Microsoftløsninger. Derfor vil du med den nyeste serverkompetansen på R2 kunne vise dem at du har kompetanse på dette og kan hjelpe dem med deres løsninger. Konsulenthus som også leverer tjenester til slike kunder vil også ønske slik kompetanse.
  Besvart: 26. april 2012 10:25
 12. Hvor Langt kan jeg komme?

  Spørsmål fra Andre soglo:

  Hei! Jeg lurer veldig på hvor langt jeg kan komme med min utdanning? Skal gå 3. Året data-elektronikk og ønsker virkelig en jobb som har med data og PC å gjøre etter det!

  Svar:
  Hei Andre,
  Se tidligere svar over. Du setter selv begrensningene eller mulighetene for deg selv ift hvor lang du vil komme. Jeg tror en suksessnøkkel er at du jobber med noe du brenner for og at du jobber litt ekstra for å bli skikkelig dyktig i det du brenner for.
  Besvart: 26. april 2012 10:29
 13. Retning

  Spørsmål fra Anita R. N.:

  Hei. Jeg holder nå på å fullføre 1. året av en bachlorgrad innen IT, og lurer på hva jeg taktisk sett bør satse på av mulige valg-emner videre. Hva slags type jobber innen IT er det mest etterspørsel på?

  Svar:
  Hei Anita,

  Det er mye etterspørsel etter personer som vil jobbe i krysningen mellom IT og forretning. Det betyr at du jobber med f.eks. få teknologier til å fungere hos ulike selskaper, og da må du også kunne forstå forretningsverdenen. Dette er kjempespennende fordi du i tillegg til å bli god på IT vil kunne forstå hva som er viktig for selskapene og de ansatte når det kommer til valg av IT-løsninger. Men, da må du like å jobbe med mennesker og det kan være en fordel å ta fag tilknyttet til økonomi og IT-ledelse i tillegg til tekniske fag. (Da forstår du litt mer hvordan selskapenes ledelse typisk vil tenke)
  Skulle jeg gi et tips nå så er Business Intelligence særdeles ettertraktet, så om du har kompetanse her så vil mange selskaper kunne tilby deg muligheter.
  Lykke til!
  Besvart: 26. april 2012 10:35
 14. Utdanning i utlandet

  Spørsmål fra Vilde:

  Hei! Hvordan vil dere se på en kandidat som har tatt utdanning i f.eks England? Teller det positivt at en har vært villig til å se mot utlandet, og evt. språkkunnskapene som da vil følge? Tenker da på type computer science/software engineer eller lignende. Hvordan ser du som rekrutterer på slike utdanninger, sammenlignet med lignende i Norge?

  Svar:
  Hei Vilde,

  Ja, det er absolutt positivt å ta utdannelse i utlandet. Det vil gi deg litt kulturerfaring og ikke minst språk som er nyttig i de fleste IT-jobber da du møter mange forskjellige mennesker fra hele verden.
  Det viktige er at du velger en skole som er godkjent i Norge eller anerkjent internasjonalt. Det kan vel NOKUT svare på.
  England er forøvrig et trygt land å ta utdannelse i, men utenfor Europa bør man sjekke litt nøyere.
  Jeg kan ikke personlig si noe om nivå på utdannelse i England, men du kan søke på nettet og så vil du finne ulike rangeringer av Universiteter. Det kan jo være en pekepinne.
  Besvart: 26. april 2012 10:39
 15. Usikker IKT-ungdom

  Spørsmål fra Bekim Celi:

  Heisann!

  Jeg går nå på IKT og skal være lærling. Men sitter igjen med en følelse at jeg burde gå en annen vei. Både på grunn av lite lønn og ikke så mange muligheter for studie.

  Har jeg feil? Jeg elsker IT- generelt, men har hatt dette i tankene en stund, og vil gjerne bli forklart dette av en IT- kyndig.

  Svar:
  Hei Bekim,
  Se deler av svarene ovenfor.
  Jeg kan ikke anbefale deg hva du skal eller ikke gjøre, men hvis du virkelig føler at du egentlig vil studere mer, så har du kanskje minst tre valg:
  1. Sjekk muligheten der du skal være lærlig for å lese deg opp på områder de kan trenge eller du er interessert i.
  2. Du sier du elsker IT, så da må du vel være interessert i å jobbe med det også? Du vil jo gjøre det hos en bedrift, og da vil du jo se om dette er veien å gå. På ettermiddagen / kvelden kan du jo ta sertifiseringer / lese om du har energi til det.
  3. Du kan alltids søke deg videre på studier slik at du kan seinere prøve mer utdannelse.

  Hvis du har pågangsmot og skaffer deg kompetanse i eller utenfor jobben så vil lønnen øke på sikt. Du har alle muligheter så lenge du er villig til å sette av tid til det.
  Besvart: 26. april 2012 10:46
 16. Konsulentlønn

  Spørsmål fra William:

  Hvor mange prosent lønnsøkning per år kan man regne med for en nyudannet master i IT som jobber i et IT konsulentselskap.

  Svar:
  Hei william,

  Dette vil variere fra selskap til selskap, teknologiområde, hvordan den avdelingen du jobber i har gjort det ift andre avdelinger, hvor ettertraktet din kompetanse er og hvordan selskapet gjør det i Norge/Verden.
  Generelt hvis du er tilknyttet en fagorganisasjon som Tekna lå vel det generelle oppgjøret på 4-5% tror jeg. Du kan også forhandle selv selvfølgelig. I en organisasjon så fungerer det ofte slik at avdelingen får X antall kroner de kan bruke til lønnsøkninger og da kommer det an på faktorer ovenfor om hvor mye hver enkelt får. Får du mindre ett år, kan det hende at du blir kompensert neste år, men du har ingen garanti.

  I de "store fire" konsulentselskapene vil man ha en relativt lav fastlønn og en bonus eller overtidsbetaling i tillegg de første årene. Men, hvis du jobber hardt og klarer å nå de mål som blir satt, så kan du etter 1-2 år bli konsulent. Da øker lønnen gradvis. Deretter kan du bli seniorkonsulent etter eks. 3-4 år, og Manager etter 5. Typisk er det et større hopp til Manager fordi ansvaret ditt øker betraktelig.
  Konkurransemessig er det vanskelig å si noe eksakt, men som Manager vil du oftest ha høyere lønn enn andre med tilsvarende erfaring utenfor konsulentområdet, men du jobber da også for pengene. Dette gjør at de som holder ut i konsulentjobben og trives med arbeidsbelastningen er ekstra ettertraktet i andre selskaper seinere.
  Besvart: 26. april 2012 10:54
 17. Dataelektronikere

  Spørsmål fra Tobias:

  Hei

  Hvor stor er etterspørselen/mulighetene til dataelektronikere i IT-Miljøet i Norge?

  Svar:
  Hei Tobias,

  Jobber du med elektronikk, FPGA, VHDL-programmering, kretskort osv. er det flere selskaper i Norge som trenger din kompetanse, men det er mindre behov i markedet enn "høyere nivå"programmerings- og infrastrukturkompetansen. Det er ikke derimot negativt fordi liker du elektronikk og kan sakene dine på lavnivåprogrammering så vil teknologileverandører eller forsvarsinstitusjoner gjerne ha tak i deg og det er gode lønns og karrieremuligheter.
  Besvart: 26. april 2012 11:00
 18. Første jobbsøknad

  Spørsmål fra Jon:

  Hei:)
  Driver for tiden og jakter etter IT drømmejobben. Er relativt fersk i gamet, og lurer vel egentlig på hvor jeg bør starte.
  Opplever at ikke alle jobber ligger ute på www. Blir alle ledige stillinger annonsert på nettet?
  Er det best å kontakte en fagperson som deg selv, da mtp å finne drømmejobben?:)

  Svar:
  Hei Jon,

  Jeg leste en gang at ca 40%, om ikke mer, av alle jobber aldri utlyses. De besettes via nettverk og interne kontakter i bedriften selv.
  Mange stillinger blir derfor aldri utlyst og vi som rekrutteringsrådgivere/headhuntere jobber også anonymt for ulike kunder. Det betyr at vi ikke annonserer for kundene, men bare kontakter markedet. Det er derfor til din fordel om du registrerer deg hos ulike rekrutteringsselskaper. Sørg da for å lage en detaljert CV. Et eksempel kan det være nyttig å bruke EUROPASS sitt cv format. (Bare søk på nettet så finner du den raskt) Den innbyr til at du skal forklare litt om arbeidsoppgavene i utdannelse og jobb, skrive ned teknologi du har jobbet med og dine interesser.
  Her er det som nevnt i svaret til Jan Vidar Krey svært viktig at du etablerer deg på nettet i sosiale medier. Registrer deg på linkedin og inviter slike som meg og andre kontakter. Vi leter nemlig mye der.
  Besvart: 26. april 2012 11:05
 19. Bytte av felt

  Spørsmål fra Carl-Erik:

  Hvordan bytter man felt innen it etter man har startet å jobbe? Hvis man starter med å jobbe som systemutvikler på serversiden i noen år får man erfaring og blir ettertraktet som nettopp back-end systemutvikler. Men hva om man så er nysjerrig og ønsker å gå mot front-end utvikling? Hvor starter man?

  Å ta en ny bachelor er overkill og unødvendig - 70% av fagene har du tatt før. Samtidig får man jo mesteparten av erfaringen gjennom praksis, men den får man jo ikke uten videre. Gjennom studiene er det morro med egne prosjekter, men etter 8 timer foran skjermen så gleder man seg ikke akkurat til å ta to-tre timer til med egne prosjekter for å lære et nytt felt fra scratch ...

  Så hvor starter man om man ønsker å bytte felt?

  Svar:
  Hei Carl-Erik,

  En vei er jo selvfølgelig ekstra faglig påfyll i jobben eller utenfor jobben som du selv nevner. Et annet alternativ er jo å snakke med sjefen eller fagleder om veien du ønsker å gå fremover hvis du tror det er muligheter for å kunne gjøre noe slikt internt der du jobber idag. Noen får det til på den måten. En annen måte er å søke på jobber hvor det er en miks av front-end og back-end, eller søke på en front-end jobb som ikke krever at du har massiv erfaring. Du bør også registrere deg på sosiale medier som f.eks. linkedin, som nevnt tidligere, da kan noen finne profilen din og kanskje de har noe for deg.
  Jobber du i et stort konsern, eks. Telenor, så er det ofte mulighet til å søke seg til andre avdelinger for å bytte arbeidsoppgaver, men det er ingen automatikk at du automatisk får det du vil ha selvfølgelig.
  Besvart: 26. april 2012 11:10
 20. Spillutvikler

  Spørsmål fra Per-Tore, 16 år:

  Hei,

  jeg har veldig lyst til å bli spillutvikler, men dette er jo en veldig vanskelig bransje å komme inn i.
  jeg gjør det greit på videregående, har 4,5 i snitt. holder dette til å bli spillutvikler hvis jeg har dette snittet ut fra universitetet?

  Svar:
  Hei Per-Tore,

  Jeg har ikke oversikt over snittkravet på den spesifikke høyere utdannelsen du ønsker å vurdere. Men du kan ta kontakt med eks. NITH som har spilldesign og utviklingsbachelor. De vil kunne svare.
  Besvart: 26. april 2012 11:13
 21. Hva er "viktigst"?

  Spørsmål fra Simen:

  Hei!

  Jeg studerer nå ved NITH, og har et kjapt spørsmål rundt hva som sees mest på i forbindelse med en programmeringsstilling

  Hvor viktig er utdanning vs. portefølje vs. jobberfaring?

  Svar:
  Hei Simen,
  Du stiller et vrient spørsmål som kommer an på selskapet som skal rekruttere. Noen krever høyere utdannelse og at du har vært borti programmering og at du vil gå den veien fremover, så blir du ansatt. Andre selskaper bryr seg ikke om høyere utdannelse, men om hva du faktisk bruker jobb og fritiden din på. Brenner du så mye for eks. programmering at du har brukt din fritid på dette - hva har du laget - og hva vil du lage? Så ansetter de deg.
  Du vil uansett stå sterkere hvis du kan kombinere bachelor med konkret erfaring via jobb eller fritid kontra en som bare har tatt bachelor og ikke praktisert faget sitt utover skoletid.
  Besvart: 26. april 2012 11:19
 22. folk med fagbrev

  Spørsmål fra ola nordmann:

  Så har du noen tips til oss nyutdannede it folk med fagbrev som prøver å komme oss ut i jobb, men ganske enkelt blir ikke kalt inn til intervju engang?

  Svar:
  Hei Ola,

  Ja, du må vurdere å kanskje søke geografisk bredere enn du gjør idag? Er du flyttevillig?
  Videre bør du etablere deg på sosiale medier som linkedin, se tidl. svar. fordi da kan folk søke deg opp.
  Kanskje bør du få noen til å se på cv'en din? Du bør også registrere deg hos ulike rekrutteringsselskaper og ta kontakt med selskaper du kunne tenke deg å jobbe for. Obligatorisk er det jo å registrere din cv på jobbportaler som finn.no og kanskje også karrierestart.no, m.fl.
  Lykke til!
  Besvart: 26. april 2012 11:24
 23. Hvilken utdannelse etter videregående?

  Spørsmål fra Mats:

  Jeg har gått 3 åring dataelektroniker og etter dette tatt lederutdanning og allmenn påbygg i forsvaret. Er nå straks ferdig med lærlingtiden min og tenker på noe mer utdannelse.

  Valgene mine står mellom dataingeniør eller en bachelor i informatikk. Hva lønner seg slik som jobbmarkedet er idag?

  Svar:
  Hei Mats,

  Hva som lønner seg kommer helt an på hva du vil trives å jobbe med. Så hva liker du å jobbe med? lav/høynivå programmering? Hardware, kretskort og elektronikk? Software eller driftsrelaterte arbeidsoppgaver?
  Eller ønsker du å jobbe som IT-konsulent? Du kan godt gjøre det med både dataingeniør og informatikkbachelor, men du kan også vurdere å fylle på med IT-ledelse, forretningsfag, økonomi i tillegg.
  Særlig er Indøk fra NTNU etterspurt i segmentet innen forretning og IT.
  Lønnsmessig tror jeg det på kort sikt kan det lønne seg å gå programmeringsveien - .NET eller Java, men som nevnt tidligere har infrastrukturkompetanse fått høyere lønn også. Velg derfor etter hva du synes er mest spennende og ikke lønn alene, for det vil du få grei avkastning på innen IT nesten uansett.
  Besvart: 26. april 2012 11:30
 24. Sommerjobb

  Spørsmål fra Anonym:

  Har du noen gode råd for IT-studenter som gjerne vil ha en relevant sommerjobb? Hva slags bedrifter bør man ta kontakt med, og hvordan bør man gå frem for å skrive en god åpen søknad?

  Svar:
  Hei,

  Allerede nå i April begynner det nok å bli seint å søke på sommerjobber, men er du rask har sikkert flere åpninger fortsatt og noen kan begynne å søke etter studenter litt seint.
  Gå på karrierestart.no f.eks. og finn.no for å se etter muligheter. Finn.no har det største markedet på annonser ift jobb i Norge.
  På våre hjemmesider kan du finne noen tips til å skrive en god CV, men du kan også få gode tips ved å hente ned en CV-mal med forklaring fra EUROPASS.
  Utfordringen din er å få kontakt med selskapet siden du nå kommer i konkurranse med alle de andre studentene. Kan du i din cv skilte med spesielt gode karakterer, noen interessante arbeidserfaringer for selskapet du ønsker å søke i? Få da dette frem. Sørg også for å sende med dokumentasjonen din, ellers vil noen kanskje legge din cv nederst i bunken sin.
  Lykke til!
  Besvart: 26. april 2012 11:38
 25. System Administrator

  Spørsmål fra Rygvin:

  Hvor mye teller referanser, er det vanlig å ta med referanser fra nåværende arb. giver? Av og til vil man ikke at nåværende arb. giver får greie på at man søker jobb. Hvordan kan man fortelle arbeidsgiver at man søker ny jobb, men ønsker å fortsette hos dem om man ikke får ny jobb. Kan dette evt. brukes for å forhandle om bedre vilkår hos eksisterende arbeidsgiver? Hva med noen som ikke har mye formell utdannelse, men 11 års erfaring med tunge driftsoppgaver? Er sertifiseringer et godt middel for å få papirer på hva man kan? Tilslutt; Hvor mye teller prosjekter man har gjennomført og hvordan dokumentere dem.

  Svar:
  Hei Rygvin,
  Referansesjekker har forskningsmessig et ganske frynsete rykte ift å predikere noe om en persons prestasjon i ny jobb. De brukes derimot svært mye til tross for dette. Jeg tror en av årsakene til det dårlige ryktet er at de fleste som utfører referansesjekker ikke tar seg god nok tid i samtalen og at de ikke har en god nok forståelse for hva de burde snakke om. Etter fire år med referansesjekker er min klare oppfatning at referansene selv ofte ikke tror en slik samtale tar mer enn ti minutter, og mange tror det bare en selskapelig prat. Dette er feil, og det kan gjøres på en mye mer gyldig måte ved å bruke tid på det.
  Referansene teller altså mye, og typisk spør man om disse etter at man har hatt ett eller to møter med en kandidat og man ønsker å sjekke kandidaten ut nøyere.
  Det er IKKE vanlig å gi nåværende arbeidsgiver som referanse og du bør være særdeles kunnskapsrik om hvordan din sjef vil håndtere en slik henvendelse hvis du blir spurt om å gi nåværende leder. Hva har han gjort tidligere i liknende situasjon? Hva tror du han vil gjøre? Du bør også være rimelig klar til å skifte jobb hvis du velger å gi din sjef som referanse og stoler du på hva han eller hun vil si?
  Vi opplever dessverre en gang i blant at kandidater bruker andre jobbtilbud som "brekkstang" internt for å øke sin egen lønn. Spørsmålet er om dette på sikt vil bedre din rolle internt i selskapet du nå jobber i? Hva vil sjefen din tenke ift din lojalitet på sikt eller mulighetene til å tilrettelegge for dine ambisjoner i fremtiden? Forskningsmessig er det også vist at lønnsøkning i seg selv bare gir kortvarig glede, og at det er kollegaer og arbeidsoppgaver som er viktigst for å trives. Så hva er du egentlig misfornøyd med i dagens jobb, det må du spørre deg om.
  Forhandlingsmulighetene hos ulike ledere variere fra selskap til selskap. I noen selskaper kan du være åpen til leder om at du ikke er helt tilfreds med lønn eller arbeidsoppgaver, og hvis leder har interesse i din kompetanse så vil de forsøke å vite hva de evt. kan gjøre med dette og hva du ønsker videre. I andre selskaper så må man benytte jobbtilbud som brekkstang.
  Generelt om du ikke er helt klar på at du faktisk vil bytte jobb fordi det ikke finnes muligheter til å utvikle deg videre der du er, så ville jeg ikke opplyst din sjef om at du vil bytte.
  Sertifiseringer er et veldig godt middel for å bevise din kompetanse ovenfor markedet. Flere krever et ganske høyt nivå for å gjennomføre.

  Prosjekter du har gjennomført er gull verdt. Her glemmer ofte kandidater å få dette med. En av de bedre måtene å dokumentere prosjekter på, hvis du har mange av dem, er å lage en egen prosjektliste som et vedlegg til cv'en din. Der bør du skrive tidsrommet for prosjektet, din rolle, hva det gikk ut på, og hvilke resultater det førte til, og selvfølgelig relevante arbeidsoppgaver.
  Dette vil øke nytten av å lese din cv for en arbeidsgiver. Bruk Europass cv-malen som utgangspunkt og lag en profil på linkedin.
  Besvart: 26. april 2012 12:02
 26. Erfaring

  Spørsmål fra Mr.Hope:

  Hei.

  Hvor mye teller relevant arbeidserfaring hvis du ikke har utdanning? Og hvor langt kan du naa/ er det noe tak for hvor langt en kan naa?

  Svar:
  Hei Mr hope,

  se tidligere svar. Det er aldri noe tak på hvor langt du kan nå så lenge du er flink i det du gjør og du tar på deg nye arbeidsoppgaver. Sørg for at andre kan stole på deg og lever det de spør om så vil mulighetene by på seg.
  Besvart: 26. april 2012 12:06
 27. Uten formell kompetanse

  Spørsmål fra Torgrim:

  Hvordan bør man markedsføre seg selv når man ikke har formell kompetanse? Hvordan er mulighetene for å få jobb?

  Svar:
  Hei Torgrim,

  Du vil konkurrere i markedet med de som har generell IT-utdannelse. Det gir en automatisk trygghet i å vurdere om en person har vært eksponert for et visst fagstoff. Det gjør rett og slett jobben enklere for en arbeidsgiver enn å vurdere en person som ikke kan vise til utdannelse. For deg betyr det at du må enda tydeligere vise dine kompetanseområder i en CV og i et søknadsbrev eller ved personlig overlevering. Få til en dialog med en teknisk ansvarlig eller rekrutterer slik at du kan få til en teknisk dialog. Du kan også vurdere å ta tekniske tester som f.eks. Previsor leverer for å teste kompetansen din mot andre eller helst sertifiseringer.
  Sertifiseringene er tryggest da disse krever et ganske høyt nivå innen spesifikke teknologier.
  Du vil heller ikke tape noe på å markedsføre deg på sosiale medier som linkedin og legge ut din cv på finn.no og andre rekrutteringsselskaper.
  Siden du konkurrerer med andre med formell bakgrunn, så bør du få vist andre hva du kan - eks. en nettside? kan du vise dokumentasjon på programmer du har kodet? osv.

  Mulighetene til å få jobb kommer an på din bakgrunn og hva du vil gjøre. Vurder å ta en prat med et rekrutteringsselskap!
  Besvart: 26. april 2012 12:17
 28. Ord i CVen

  Spørsmål fra Henrik:

  Er det noen ord og setninger en bør unngå å skrive når en polerer CVen sin?

  Svar:
  Hei Henrik,

  Skriv bare ting du kan stå inne for. Det er en gylden regel. Jeg har hatt folk inne til intervju som forteller at de er best på det ene og det andre, og det er utrolig pinlig når vedkommende ikke kan konkretisere og fortelle om erfaringene sine innen det man påstår man er så flink på eller har så mye erfaring i. Du bør derfor alltid være klar til å konkretisere det du påstår på din cv - øv altså på det om du ikke er god/vant til å prate fra før om din erfaring.
  Ikke skriv ned dine dårlige sider. Det blir du helt sikkert spurt om uansett. :) Og ja, du har lov å selge deg selv litt, men husk, ikke mer enn du kan stå inne for!
  Besvart: 26. april 2012 12:20
 29. Markedsføre meg selv

  Spørsmål fra Chris H. Rise:

  Hvordan kan jeg på best mulig måte markedsføre meg selv, med å gi det beste førsteinntrykke til en arbeidsgiver?

  Svar:
  Hei Chris,

  Se tidligere svar. Se på tips på vår hjemmeside, men også karrierestart.no og forklaringene til cv-malen til europass.

  Har du en strukturert cv som gir riktig informasjon om din rolle, hva du har gjort og tidsrom, samt hva du vil gjøre i et slikt format, så er du på god vei.
  Sørg også for å tilpasse hvilken erfaring du ønsker å fremheve hvis du søker på ulike stillinger. Det er alltid en liten nedtur å motta søkerbrev og cv som er tilpasset en helt annet stilling. En nøytral cv er å foretrekke fremover en fargerik en, så sant du ikke skal søke på en særdeles kreativ stilling hvor dette er ekstremt viktig.
  Synliggjør hva du kan tilføre bedriften i den rollen du søker på og hvorfor du vil ha jobben.
  Besvart: 26. april 2012 12:25
 30. Videre utdanning

  Spørsmål fra Markus:

  Hei. Jeg er en gutt på 35 år som er utdannet Sivil Økonom, men har i senere tid funnet ut at det er innenfor data jeg ønsker å jobbe.
  Har du noen forslag om hvilken vei man burde gå innen IT? Hva som er mest interessant i arbeidsmarkedet om dagen?
  Hvilke utdannelse innen IT kan gjøres relativt raskt, men samtidig gi en god jobb?

  Svar:
  Hei Markus,

  Jeg må alltid være forsiktig i å gi råd om andres fremtid siden jeg ikke kjenner deg, men her har du et perspektiv.
  Jeg antar at du har lang erfaring innen økonomi og at du har forståelse for økonomifunksjonen i et selskap. Dette er et perfekt utgangspunkt for å gå inn i ERP-området - eks. bidra på implementeringer av ERP-systemer for selskaper. Du kan jo økonomispråket og vet hva økonomiavdelingen trenger av informasjon, og du, hvis du har den tekniske interessen og kompetansen, kan være et perfekt ledd for å få et ERP-system på plass.
  Du kan også vurdere Business Intelligence, da dette handler om å få til bedre beslutningsløsninger for selskaper. Dette er etter min personlige mening kanskje enda mer interessant og hot i markedet enn ERP, men ERP er også veldig ettertraktet.
  Hvis du derimot er mer interessert i analyse av nøkkeltall, finne mislighold og avdekke problemer så kan IT-revisjon være en mulighet.
  Innen BI og ERP kan det antakelig holde med kurs fra private aktører eller moduler fra høyere utdannelse, eks. BI. JEg er derimot lit usikker på hvor langt utdanningsinstitusjonene i Norge har kommet med Business Intelligence som egen spesialistgren så det må du undersøke selv.
  Noen konsulentselskaper vil kanskje også gjerne tiltrekke seg din kompetanse for å bygge den ut mot IT-siden siden du har den interessen. Da kan du bidra til virksomhetsstyring og forbedring av IT-prosesser etter hvert som du får mer kompetanse.
  De tre områdene er mine anbefalinger og vil absolutt gi spennende arbeidsoppgaver.
  Besvart: 26. april 2012 12:35
 31. Internasjonal erfaring

  Spørsmål fra John Rune Storvik:

  Hei Thomas,

  Jeg sitter inne med sivøk.+MBA (USA) utdanning samt perfekt Engelsk og god nok Koreansk til at jeg fungerer i kundemøter.

  Pga informasjonsasymmetri mistenker jeg at potensielle arbeidsgivere ikke vet om min eksistens, på lik måte som jeg ikke vet om deres.

  Hva kan dere gjøre i denne sammenhengen?


  Svar:
  Hei John Rune,

  Et tips vil være å kartlegge selskaper som har tilstedeværelse i Korea. Har du undersøkt med Innovasjon Norge, DNV eller andre store aktører om de har behov for din kompetanse? Kanskje Norges Eksportråd kjenner til lister over selskaper som du bør kontakte?

  Som selskap jobber vi typisk via oppdrag fra våre ulike kunder. Det vi kan gjøre er å ha din cv i vår database slik at vi kan finne deg frem om en kunde etterspør din kompetanse og interesse. Da er det viktig at du har konkretisert dette i din cv som vi oppbevarer for deg.
  Besvart: 26. april 2012 12:40
 32. ERP

  Spørsmål fra AX konsulent:

  Hei,

  Hvordan er markedet for ERP og spesielt AX konsulenter?

  Mvh

  Svar:
  Hei,

  Det er fortsatt rift mellom konsulenthusene om denne kompetansen for SMB bruker MS-teknologi i stor grad. Behovet for de enkelte aktørene kommer an på hvilke kundesegmenter de for tiden trenger kompetanse på. Noen trenger logistikk/retail og andre industri/prosjekt/økonomimodul osv.
  Som konsulent kommer det jo også an på reisevillighet da kundene ikke alltid holder seg i Oslo.
  Besvart: 26. april 2012 12:50
 33. forventet lønn

  Spørsmål fra Thomas:

  Hei. Jeg har en 3 årig bachelor innen spillprogrammering, men det er få steder som ser dette som relevant. Hvor mye bør jeg få i lønn dersom jeg havner i en kundesupport type stilling? Jeg har i tillegg ikt-driftsfag fagbrev.

  Svar:
  Hei,

  kundesupportroller er typisk sett ikke like godt betalt som utvikler eller driftsjobber uansett bakgrunn. De kan variere fra timeslønner på 135-180 NOK, eller årslønn på ca 320-400'+. Det variere basert på 1. linje/2. linje og plattformer du jobber med+ erfaring.
  Besvart: 26. april 2012 13:05
 34. Prioritering av jobb kontra studier

  Spørsmål fra Anonym:

  Hei,

  Jeg er i en situasjon hvor jeg både studerer til en Master innen IT, samtidig som jeg har en deltidssjobb som er relevant til min studieretning, hvor jeg også hvis ønskelig kan jobbe mer enn jeg gjør per i dag. Det er også sannsynlig at jeg kan starte i en fulltidsstilling etter endt studie.

  Jeg ønsker å prestere bra i begge "jobber", men det er nå bare et visst antall timer i døgnet for å få dette til. Har du noen tanker om hvordan en eventuelt bør prioritere i en slik sammenheng? Blir karakter-snitt vurdert i stor grad? Vil det være stor forskjell på C i snitt, kontra B/A? Hva hvis en da i tillegg har relevant erfaring?

  Svar:
  Hei,

  Som søker direkte til ulike selskaper så vil du ved relevant erfaring og et snitt på C bli vurdert. En del konsulenthus derimot vil være litt mer krevende, eks. kreve snitt på B. Men, dersom du kan vise til meget god kompetanse og praksis på teknologier som er relevante til jobben så vil dette telle generelt mest.
  Vi har kunder som både bryr seg og ikke bryr seg om karakterer, så begge finnes. Det som derimot generelt er lurt, for å være på den sikre siden, er å fullføre graden man har påbegynt og ikke bare la den henge. Da vil en del selskaper utelukke deg.
  Besvart: 26. april 2012 13:10
 35. Jobb innenfor IT - en annen vinkling

  Spørsmål fra Fredrik:

  Hei Thomas! Jeg går andre året på BI. Jeg har alltid vært interessert i IT, men tok ingen høyere utdannelse innen dette fordi videregående skole ikke hadde noen fag som støttet dette, og jeg har egentlig ikke vært særlig god til programmering .

  Jeg har utrolig lyst til å jobbe innenfor bransjen uansett. Hvilke jobber kan jeg søke etter når jeg jeg ferdig på BI? Går på markedsføring, og har ca C i snitt.

  Bonusspørsmål: Vil det lønne seg å skrive en bacheloroppgave for en bedrift i IT- bransjen?

  Mvh

  Svar:
  Hei Fredrik,

  Det vil være en bonus å skrive en oppgave relatert til et IT-selskap som kan matche det du vil jobbe med. Du bruker jo da tid på å forstå deres bransje, alt etter hva oppgaven din går ut på. Gjør du det bra kan du også få tilbud fra selskapet du skriver for. Siden du studerer markedsføring forstår jeg det slik at du er intr. i enten salg eller markedsføring eller begge deler. Som selger kan du tjene godt og selge svært interessante IT-løsninger. Det lønner seg da å få inn fag som har med IT å gjøre i fagkretsen din - eks ERP og IT-ledelse. Har du gode salgsanlegg så er det masse muligheter i Oslo. Salg i dette området er også kunnskapsintensivt, så du vil lære mye om løsninger.
  Besvart: 26. april 2012 13:16
 36. IT-Konsulent

  Spørsmål fra IT hjelpern:

  Hei Thomas

  Har nå jobbet som IT-konsulent i 3 og halvt år. Kundene vi har er små og mellomstore firmaer med mye forskjellig utstyr og løsninger.
  Det jeg lurer på er om med min erfaring er bra hvis jeg skulle funnet meg ny jobb om ca 2-3 år? Lærer stort sett noe nytt hver dag i dette yrket og det føles som det blir litt mye hvis jeg skal ta noe mer skole.
  Sertifisering innen server 2008 R2 og Cisco er noe jeg har lyst til og kommer til å gjøre i nærmeste framtid.

  Svar:
  Hei,

  jeg skjønner ikke helt spørsmålet så velger å ikke svare. :)
  Besvart: 26. april 2012 13:17
 37. Jobb i utlandet

  Spørsmål fra Espen:

  Hei,
  Jeg er en .Net-programmerer med noen år fartstid.
  Vet du hvordan markedet er i utlandet? Jeg lurer på om det er like gode tider for programmerere der som her hjemme. Har vurdert å jobbet litt i feks USA for å få litt nye impulser og bli kjent med et nytt land. Antar at det er utfordringer med arbeidstillatelser og slikt, men det har jo ikke noe å si dersom det ikke er muligheter for å få jobb.. Ikke vet jeg heller hvor jeg skal begynne å lete.

  Svar:
  Jeg er ikke så kjent med USA, og finner ikke lenken jeg hadde til en relevant nettside. Begynn med "jobs in US" så kommer det nok opp en del. Tidene er nok ikke like gode i USA, men spesialister på IT er alltid ettertraktet.
  Besvart: 26. april 2012 13:23
 38. Dagens marked for 3d-grafikere

  Spørsmål fra Fredrik:

  Hei.
  Har et spørsmål som kanskje er litt offtopic, men kjører på.

  Som tittel sier så lurer jeg på hvordan dagens marked i Norge er for nyutdannede 3d-grafikere. Har forsøkt å lese litt på dette emnet, men har ikke funnet så altfor mye informasjon.

  Eventuelt: Hvor stor etterspørsel er det etter 3d-grafikere i forhold til programmerere (java, .NET, Ruby etc)?

  Svar:
  Hei Fredrik,

  Jeg gjetter at markedet er mindre for 3D-grafikere siden jeg aldri har fått henvendelser om slik kompetanse i løpet av mine fire år i bransjen. Jeg vil derfor tørre å si at .NET, java er absolutt mer ettertraktet. Men, det betyr jo ikke at flere selskaper i Norge trenger din kompetanse. Kom deg på linkedin og sosiale medier som nevnt tidligere - gjør deg tilgjengelig!
  Besvart: 26. april 2012 13:26
 39. Informasjons Sikkerhet

  Spørsmål fra Tommy:

  Hei

  Har da et spørsmål angående markedet for Universitets utdannende med Bachelor/Master i programmering, netverks sikkerhet, kryptografi o.l.

  Er dette noe markedet ser etter? Jeg er godt på vei i en Bachelor of Science, of vil fylle på med enda mer av de fagene jeg nevnte over.
  Håper da selvfølgelig på jobb muligheter etter en Master/Bachelor.

  Svar:
  Hei,

  Kryptografi forblir fortsatt litt forskningsrelatert i min erfaring, dvs. phd og stipendiater jobber ofte her. Men, i Forsvaret og i etterretningen vil det være muligheter, samt noen ganger i IT-sikkerhetsselskaper i Norge. Men, andre It-sikkerhetsfag som går på produkter, infrastruktur, logganalyse, IDS/IPS, brannmurer er veldig hot. Du kan der spesialisere deg via eks. Høyskolen i Gjøvik. Du vil da bli ettertraktet så lenge karakterene dine er i orden.
  Besvart: 26. april 2012 13:28
 40. 3D Design og jobb?

  Spørsmål fra Victor:

  Hei, jeg går nå på IKT-servicefag og skal ta påbygg til neste år. Etter dette så tenker jeg å videreutdanning innen 3D Design og animasjon (enten NITH eller Idefagskolen).

  Jeg er bare litt redd for hvordan det blir med jobb muligheter innenfor dette evnet og lurer på om du vet noe? For meg så virker det ut som det er mye freelancing.

  Svar:
  Hei Victor,

  mitt inntrykk er også at det er mye freelance og gratisjobbing innen dette for mange. Du må nok stå ekstra hardt på for å utvikle spill og ideer for å bli lagt merke til. Men bransjen er økende i alle fall internasjonalt og idag bruker vi forbrukere mer penger på spill enn Hollywoodfilmer og musikk.
  Men 3D design kan også brukes innen arkitektur.

  Jeg kan ikke anbefale deg det ene eller det andre. Men spør deg selv, hva brenner du for, og er du villig til å drive med noe du brenner for og kanskje ikke tjene så mye, eller tjene mer og kanskje kjede deg litt?
  Besvart: 26. april 2012 13:34
 41. "Plattformåpenhet"

  Spørsmål fra Fred M.:

  Hei

  Jeg har i en tidligere stilling ansatt mange mennesker. Noe jeg oftere og oftere ble vitne til var at de unge som nettopp var ferdige med studier og skoler stilte høye krav til arbeidsplattform.
  Jeg hadde flere interessenter som takket nei til jobben fordi de måtte skifte plattform fra f.eks. OSX til Windows.
  Er dette en trend for tiden? At man forventer å kunne arbeide på "sin" plattform.
  Bør man som arbeidsgiver basere seg på plattformøytralitet og heller basere seg på protokoller for å sikre seg de beste hodene?

  Svar:
  Hei Fred,

  Jeg tror vi alltid vil møte folk som liker den ene plattformen fremfor den andre. I IT handler det ofte om å bli svært spesialisert og kundene etterspør ofte svært spesifikk kompetanse. Det er en utfordring. Spesialiseringsfokuset er en trend, absolutt, men jeg har også truffet utviklere og andre It-folk som er åpne til å jobbe med nye løsninger. En av utfordringene de kan møte er at de forventer en lønn som er like høy på nåværende spesialistnivå mens det krever en del tid før man blir aktiv på den nye. Kunden er altså ikke interessert i å betale like mye da kandidaten ikke ansees å kunne være like effektiv. Her faller en del av interessen fra pga lønn.
  Jeg vil reservere meg fra å anbefale noe, men tror at hvis du leter så vil du finne dem du leter etter på sikt.
  Besvart: 26. april 2012 13:40
 42. Offentlig register for useriøse rekrutteringsselskaper

  Spørsmål fra aNork:

  Jeg har lagt merke til at det i og rundt Oslo finnes flere såkalte "anerkjente" rekrutterings og bemanningsselskaper som rett og slett behandler kandidatene som pakkepost. Det eneste målet disse selskapene har er å skyfle hvem som helst i øst og vest kun for å få i land et "salg". Både jeg, mine kollegaer og venner har følt dette direkte på kroppen. I ekstremt mange tilfeller unnlater disse selskapene å gi tilbakemelding om hvordan ting har gått og hvor langt man er i prosessen. Når jeg kjenner etter så virker dette som en gjengs prosedyre bl.a. i England også.

  Hvordan kan kandidater sile ut slike useriøse selskaper?

  Svar:
  Hei,
  jeg tror dessverre det ikke finnes en ordning for utsiling av slike selskaper. I våre prosesser avtaler vi med våre potensielle kandidater om vi kan diskutere profilen med våre kunder, og da unngår man slikt. En mulighet å unngå slike selskaper er å benytte et selskap som fokuserer på kvalitet, f.eks. ISO-sertifiseringer, testsertifiseringer osv. Dette vil du kunne antakelig få et inntrykk av på deres hjemmesider og i dialog med rådgivere derfra.
  Som privatpersoner så kan man vel benytte jungeltelegrafen eller skrive om dette på nett for å dele sine erfaringer?
  Besvart: 26. april 2012 13:46
 43. job

  Spørsmål fra it_wannabe:

  can i haz job?

  Svar:
  yes u canz when ze learn to spell
  Besvart: 26. april 2012 13:46
 44. Hva skal jeg gjøre videre?

  Spørsmål fra Eirik:

  Hva syntes du jeg burde gjøre videre når jeg er ferdig med lærlingetiden?
  Fortsette på skole? Eller prøve å finne meg en jobb?

  Svar:
  se tidligere svar.
  Besvart: 26. april 2012 13:47
 45. Vedrørende utdannelser

  Spørsmål fra Jørgen Thorsen:

  Hei ! Mitt navn er Jørgen og jeg har planer om å utdanne meg videre etter VGS. For øyeblikket er veien jeg har staket meg ut kursen via 3 årig bachelor på Høgskolen i Gjøvik, linje informasjonssystemer! Deretter 2 år i utlandet for å få ferdig en mastergrad innen IT. Sannsynligvis Aberdeen eller Edinburgh. Hva er dine tanker rundt dette? Er dette en safe måte å sikre fremtiden min på?

  Svar:
  Høyere utdannelse og utenlandsopphold er alltid positivt. Bare pass på at det er en godkjent utdanningsinstitusjon via NOKUT f.eks.
  Sørg for å spesialisere deg i noe du liker. Lykke til!
  Besvart: 26. april 2012 13:48
 46. Annengangsintervju

  Spørsmål fra Trond:

  Hei Thomas,

  Jeg har blitt innkalt til annengangsintervju hos en av de "fire store" innen IT i Norge. Dette var på en åpen søknad som it-konsulent. Lurer på om du har noen tips i forhold til hva jeg kan forvente meg under et slikt intervju?

  Svar:
  Hei Trond,

  Det kommer selvfølgelig an på avdelingen og rollen du skal inn til. Men, du kan forberede deg på at du må konkretisere og fortelle om dine erfaringer i jobben og prosjekter du evt. har vært i.

  Du kan også forvente at du kan bli gitt en caseoppgave på stedet som er relatert til den rollen du skal jobbe i. Eks. blir du vurdert som en rådgiver inne virksomhetsstyring, kanskje du får et case du må ta stilling til.

  Lykke til!
  Besvart: 26. april 2012 14:00
 47. Jobb erfaring

  Spørsmål fra Peder:

  Hei

  Jeg studerer bachlor i datateknologi . Jeg har A/B i snitt. Men jeg har ingen jobberfaringer. Er dette et stort minus for jobbsøking?

  Svar:
  Hei Peder,

  Nei, det er ikke noe hinder. Søk i vei og lag gjerne en linkedinprofil!
  Besvart: 26. april 2012 14:01
 48. Jeg er en 36 år gammel programvareutvikler

  Spørsmål fra Leif:

  Jeg opplever at det hevdes at gjennomsnittsalderen for en programmerer er rundt 35, og at de fleste etter den tid skifter yrke.

  Stemmer det?

  Svar:
  Hei Leif,

  Det har jeg ingen formening om dessverre. Vi opplever at alle aldre bytter jobb hvis rollen og arbeidsoppgavene, reisetid og lønnen er interessant nok.
  Besvart: 26. april 2012 14:05

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen