Slik får du gratis Wi-Fi

Alternativ tekst mangler
Fon er gratis og i ferd med å bli stort i Sverige.

Det spanske Wi-Fi-kollektivet Fon brer om seg. Det enkle konseptet gratis Wi-Fi er naturlig nok et populært tiltak som har ført til at mange har hevet seg på bølgen. Nå blir gratis Wi-Fi større enn kommersielle aktører som The Cloud og TeliaSonera i Sverige. I Norge er vi også i gang.

Fon er enkelt forklart et nettverk med frivillige som sier ja til å sette opp en trådløs ruter og dele bredbåndslinjen sin med andre surfere gratis. Til sammen har bevegelsen 160 000 medlemmer over hele planeten, skriver Digi.

I Norge har det dukket opp flere Fon-soner, og det er i dag fullt mulig å koble seg opp helt gratis til internett flere steder. Den største utbredelsen finner du i Oslo, Bergen og andre store byer. En oversikt finner du på Fons hjemmesider.

Les mer om Fon >

Populært i Sverige
I forhold til svenske tilstander er det imidlertid snakk om en knøttetjeneste i Norge. 10 000 svensker er nå medlemmer av Fon, og deler ut, eller kommer til å dele ut sine internettforbindelser.

For å bli Fon-medlem og dele ut båndbredden din må du ha en egen Fon-ruter som deler ut en viss del av kapasiteten av internettforbindelsen din. Ruteren, kalt La Fonera, må bestilles fra Fon.

Når du er medlem og deler ut din egen forbindelse hjemme, kan du gratis koble deg til alle andre Fon-soner i hele verden. Hvis du ikke er medlem, betaler du tre euro eller dollar per dag for tilang til Fon. Det er de betalende Fon-brukerne som betaler for gildet, inkludert en del av den faktiske perisen på Fon-ruterne.

Til sammenligning betaler brukere av Telias HomeRun-tjeneste 30 kroner per døgn pluss 1,60 kroner i minuttet for å få tilgang til selskapets aksesspunkter.

Tio tusen gratis soner
I Sverige har Fon kjørt en kampanje hvor de tilbyr alle som er interessert en gratis Fon-ruter. Til nå har 7000 svensker hevet seg på tilbudet, noe som betyr at Fon tilbyr intet mindre enn 10 000 trådløse soner i nabolandet vårt når aller ruterne er levert.

Dermed blir Fon nesten ti ganger større enn TeliaSoneras HomeRun-tjeneste som har rundt 1000 aksesspunkter i Sverige. De kommersielle aktørene har likevel muligens en fordel ved at deres nett har større speredning over hele landet.

I strid med vilkår
Fon opererer ikke offisielt i Norge i dag. Hvorvidt en eventuell etablering av tjenesten i Norge blir populært blant bredbåndsoperatørene er et åpent spørsmål.

I Nextgentels vilkår står det nemlig at "Kunden kan gi andre i sin husstand tilgang til sitt abonnement. Kunden er ansvarlig for all bruk av Tjenester knyttet til eget abonnement og plikter å sørge for at uvedkommende verken elektronisk eller fysisk nytter kundens abonnement til uberettiget bruk av Tjenester levert av NextGenTel. Tjenestene kan ikke videreselges."

Andre leverandører, inkludert Telenor har lignende villkår som begrenser deling av internettlinjer.

Les mer om Fon på selskapets hjemmesider >

(Kilde: Digi.no, Fon.com, Ngt.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen